Vă prezint azi un nou smartphone de nivel mediu, accesibil, dar care răspunde tuturor nevoilor unui utilizator, fără să fie un terminal de top, foare scump. Nokia Lumia 710 este un canditat perfect pentru rubrica Smartphone Lab, iar în urma testului vă pot spune că mi-a plăcut telefonul. Are un design diferit, tipic pentru Nokia și chiar dacă trebuie să te obișnuiești cu sistemul de operare diferit. Una-peste-alta verdictul este pozitiv.

Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 710

Nokia Lumia 710

Nokia Lumia 710 mi se pare un telefon potrivit pentru tineri, mai ales pentru cei care fac acum trecerea de la vechiul telefon mobil cu butoane la touch-screen. Cei care au văzut deja Android sau iOS nu cred că vor fi impresionați neapărat, dar există încă destui utilizatori de telefoane mobile clasice, care descoperă acum terminalul smartphone. Iar pentru aceștia combinația de Windows Phone și Nokia s-ar putea să fie tocmai bună.

Telefonul costă 1 leu împreună cu abonamentul COSMOTE Smart XXL+ sau 949 de lei fără conectare, în magazinele COSMOTE sau Germanos.

Terminalul finlandezilor are un display bine proporționat, diagonală de 3.7 inch cu rezoluție 800×480 de pixeli cu densitate de 252ppi. Este un TFT special realizat cu tehnologia Nokia ClearBlack, acoperit cu Gorilla Glass. Astfel, ecranul nu este nici foarte mare, dar nici înghesuit să te doară ochii când citești ceva pe el. Procesorul este bun, Qualcomm Snapdragon la 1.4 Ghz, are 512MB de RAM și 8 GB pentru stocarea datelor. Acceleratorul grafic pentru jocuri este un Adreno205, nici vârf de gamă, dar nici unul slab, performanța este peste medie pentru un astfel de terminal accesibil. Din păcate nu are slot pentru carduri, dar are suficient spațiu pentru muzică și clipuri, iar pentru pretențioși există servicii speciale online.

Are WiFi și tehnologie HSPA cu 14,4 Mbps la download, iar pasionații vor regăsi Bluetooth, micro USB și o cameră foto cu senzor de 5 megapixeli și filmare HD 720p.

Pe scurt, este un telefon foarte ok pentru majoritatea activităților. Deși a apărut deja Windows Phone 8, Microsoft a promis că va avea grijă de utilizatorii WP7, iar Nokia Lumia 710 vine cu Windows Phone 7.5 Mango.

Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 710

Pentru pasionații de jocuri care au conturi Xbox, Lumia 710 este cred cea mai ieftină alternativă pentru a accesa jocurile favorite. Evident, are acces la toate serviciile social-media, precum Facebook sau Twitter – ba chiar cu posibiliatea de a integra conturile – transferând contactele automat. Browserul integrat este foarte ok, iar telefonul are de asemenea Radio FM stereo.

Este destul de ușor la cele 125 de grame ale sale și are doar 8 milimetri grosime. Eu am testat o versiune pe negru, dar am înțeles că se găsesc diverse carcase colorate pentru acest telefon.

Camera foto nu este cea mai bună de pe piață, dar cu siguranță cei 5 megapixeli și butonul dedicat permit realizarea de fotografii ok, mai ales dacă este lumină bună. Filmele ies bine, dar trebuie să ai grijă să nu miști prea tare telefonul când filmezi.

Microsoft a inclus în Windows Phone diverse servicii specifice, precum Office, dar și acces la serviciile online prin Exchange. Ai e-mail și Outlook, dar și altele. Un lucru de menționat ar fi că acest model nu va face deocamdată update la Windows Phone 7.8 așa cum se credea inițial. Se pare că mai sunt probleme de rezolvat.

Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 710

Pro și contra Nokia Lumia 710

Mi-a plăcut foarte mult la telefon:

– design-ul deosebit și aspectul interesant per-total;
– ecranul bun cu imagini și culori bine afișate;
– camera foto destul de ok pentru un smartphone;
– integrarea cu servicii social-media precum Facebook;
– acces la aplicații Nokia & Microsoft;
– interfața interesantă;
– bateria poate fi scoasă;

Rămân de discutat deocamdată:
– nu are cameră foto frontală pentru videoconferințe;
– bateria de 1.300 mAh nu este tocmai potrivită pentru o zi de muncă;

Concluzii

Nokia Lumia 710 nu este un smartphone premium, dar își face treaba foarte bine. Ai acces la rețele sociale, ai browser, e-mail, cameră foto, aplicații și jocuri. Este un smartphone ok, fiabil și rezistent, la preț bun. Merită cumpărat.

Galerie foto