Tehnologia a ajuns atât de departe încât este posibil că o aplicație să-ți scaneze poză cu portretul tău și să-ți spună de ce fel de boli suferi, scriu colegii de la risco.ro. Astfel de scenarii care păreau SF acum câteva decenii sunt astăzi cât se poate de reale și nu putem decât să ne imaginăm ce surprize ne va mai aduce știință modernă în viitorul apropiat.

Doi cercetători de la Universitatea Baylor din Statele Unite ale Americii au dezvoltat o aplicație pentru smartphones care poate detecta semne precoce ale unor boli grave de ochi la copii, precum retinoblastomul, cea mai frecvență tumoră intraoculară malignă care afectează sugarii și copiii mici. Unul din simptomele retinoblastomului este leucocoria sau ”ochiul alb”, caracterizat printr-un reflex de lumină albă care apare la anumite unghiuri atunci când o lumina strălucește în pupilă. CRADLE a fost concepută să caute astfel de urme de reflexe anormale de pe retina, dar și alte tulburări oculare comune.

Leucocoria este depistată foarte greu la un consult pediatric normal, de aceea aplicația CRADLE reprezintă o descoperire extrem de importantă. Conform unui studiu publicat în revista Science Advances, aplicația CRADLE reprezintă un instrument eficient care-i ajută pe părinți să detecteze leucocoria în faze incipiente și să-și monitorizeze copiii pe durată dezvoltării lor. Cercetările indică faptul că, în timp ce doar 8% din pediatri descoperă leucocoria la un control de rutină, CRADLE o poate descoperi în 80% dintre cazuri.

Experiena unuia dintre cercetătorii de la Universitatea Baylor de părinte a unui copil cu retinoblaston a făcut posibilă apariția aplicației. CRADLE a fost creată în 2014 pentru iPhone și în 2015 pentru Android după ce fiul unuia dintre cercetători și-a pierdut ochiul drept, ca urmare a acestei afecțiuni. Datorită aplicației CRADLE, ochiul stâng al copilului a putut fi salvat.

Cercetătorii au descoperit că eficientă aplicației CRADLE se datorează în special mărimii și frecvenței eșantionului de fotografii. Conform studiului, numărul mare de fotografii făcute de familie și prieteni și diferitele ipostaze și medii în care se fac respectivele fotografii oferă o varietate mare de oportunități pentru că lumina să reflecte leziunile oculare, indiferent de locația acestora la nivelul ochilor.

Citește mai departe pe risco.ro.