Charles Radley, fost consultant NASA și susținător al proiectului Lunar Elevator, se află pentru câteva zile în România unde explorează posibilitatea de a formă o echipă de cercetători români care să lucreze la proiect. Cu ajutorul unui ascensor pe cablu [PDF] s-ar putea transporta materii prime de pe Luna pe Pământ la costuri de 1000 de ori mai mici decât cu ajutorul rachetelor. Un ascensor lunar poate fi construit astăzi cu mai puțin de un miliard de dolari, extrem de ieftin dacă ținem cont de standardele spațiale.

Luna Elevator concept

Charles Radley crede că ascensorul spațial lunar (Lunar Space Elevator – LSE) este cheia relansării programului spațial, aflat în prezent într-o fază de stagnare. Cu ajutorul LSE costurile pot fi reduse într-atât încât explorarea științifică a Lunii va deveni foarte ieftină.

Ascensorul Lumar ar face costurile colectării materiilor prime de pe Lună și al aducerii lor pe Pământ să tindă spre zero. Aceasta va stimula înființarea unor companii foarte profitabile care să aibă activități pe Lună.

În prezent avem toate tehnologiile și materialele care sunt necesare realizării LSE. Forță gravitațională a Lunii este mult mai mică decât cea a Pământului, deci multe materiale disponibile în prezent se vor comporta corespunzător și pe Lună.

Între Pământ și Luna se găsește un punct gravitațional „Lagrange” – cu gravitație neutră – în care se va putea amplasa o mică stație spațială. Această stație va orbita staționar deasupra Lunii și va fi legată de această printr-un „fir” în lungime de 55.000 de kilometri.

Transferul dintre stația Lagrange și Pământ se va face cu rachete balistice, care vor fi de zece ori mai ieftine decât prin sistemul actual care presupune aterizarea directă pe Lună.