S-a lansat o platformă online dezvoltată de Code for Romania care pune gratuit la dispoziția tuturor datele publice despre alegerile prezidențiale din România în timp real.
Site-ul oferă informații precum prezența la vot, incidente raportate de către observatori și top real time al candidaților, disponibile în mod gratuit. Platforma este pusă la dispoziție în mod gratuit oricărui cetățean pentru a consulta în timp real rezultatele votului din România.
Ideea ar fi să facă mai transparent întreg procesul început în 2016 cu aplicația de observare a alegerilor MonitorizareVot și furnizează în timp real și gratuit tuturor, într-o formă grafică intuitivă, ușor de înțeles, real-time, datele oficiale despre alegerile din România.
Este o soluție digitală gratuită dezvoltată open source, care a fost posibilă doar prin efortul voluntarilor Code for Romania și are ca scop accesibilizarea și deschiderea datelor publice printr-o soluție de tehnologie civică. Următoarele actualizări ale platformei vor integra toate informațiile istorice despre alegerile din România.
Platofrma, accesibilă aici, este o soluție digitală dezvoltată de Code for Romania.
Oferă informații precum numărul secțiilor de votare din țară și diaspora acoperite de observatorii independenți, numărul de observatori, numărul total de mesaje trimise din secții de observatorii independenți și câte din ele reprezintă potențiale probleme sunt disponibile în mod public și gratuit pe site-ul RezultateVot.ro. Toate aceste informații sunt colectate și furnizate în timp real de către aplicația MonitorizareVot dezvoltată tot de către Code for Romania și utilizată și în acest an de către observatorii independenți acreditați prin Fiecare Vot.
Datele oficiale în timp-real despre prezența la vot sunt furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă și sunt prezentate și integrate într-o formă grafică accesibilă în RezultateVot.ro, respectiv total înscriși pe listele permanente și speciale, total prezența la urne, votanți pe listele permanente și speciale, votanți pe listele suplimentare, votanți cu urna mobilă, dar și informații statistice despre alegătorii prezenți în diaspora.
Imediat după închiderea secțiilor de vot, respectiv duminică 10 noiembrie ora 9pm, platforma va prelucra fluxul de date pus la dispoziție de către AEP și va afișa într-o formă grafică intuitivă și ușor de înțeles voturile liber exprimate înregistrate de către fiecare candidat la funcția de Președinte al României. Un top real time al candidaților va fi disponibil online.
În anul 2020 platforma va agrega și mai multe informații utile. Voluntarii Code for Romania lucrează în continuare pentru a adăuga module care vor permite ca datele istorice despre votul din România din ultimii 30 de ani să poată fi vizualizate și înțelese astfel mai bine.
Code for Romania este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2016 cu scopul de a rezolva probleme din societatea românească cu ajutorul tehnologiei.