Două reactoare nucleare mini – sau modulare – sunt în teste în Statele Unite momentan și sunt cele care vor ajunge în România. Nu am văzut detalii prin presa românească, așa că vă dau eu.
TerraPower este un proiect finanțat de Bill Gates, via GeekWire. Al doilea proiect este realizat de X-energy în Richland.
Departamentul de Energie al SUA (DOE) a anunțat că a selectat două echipe din SUA pentru a primi o finanțare inițială de 160 de milioane de dolari în cadrul noului Program avansat de demonstrare a reactoarelor (ARDP). ARDP, anunțat în mai, este conceput pentru a ajuta industria privată internă să demonstreze reactoare nucleare avansate în Statele Unite.
Proiectul TerraPower
TerraPower este o companie nucleară susținută de co-fondatorul Microsoft Bill Gates. Ei au ales o centrală electrică pe cărbune din Wyoming, care va fi transformată în centrală nucleară. Exact cum au spus și la noi, vor fi alese zone miniere și personalul va fi reconvertit. După un proces de evaluare care a inclus întâlniri cu membrii comunității, compania din Bellevue, Washington, a selectat Kemmerer, Wyo., pentru locația reactorului său botezat Natrium. Acesta va folosi și tehnologie GE-Hitachi.
Acest concept presupune construirea unui reactor rapid răcit cu sodiu, cu un sistem de stocare a energiei care utilizează sare topită în loc de apă. Reactorul demonstrativ ar produce 345 de megawați de putere, ceea ce este suficientă pentru a deservi aproximativ 250.000 de case. Atunci când este necesar, sistemul de stocare ar putea crește puterea sistemului la 500 de megawați, suficient pentru 400.000 de case. Wyoming are cam 230.000 de gospodării.
Cum funcționează reactorul Natrium:
Un alt argument de vânzare este că sistemul de stocare ar putea fi integrat cu surse de energie regenerabilă, cum ar fi solară și eoliană, pentru a susține aceste surse cu capacitatea de generare a energiei non-stop, zi sau noapte.
Gates a fondat TerraPower în 2006.
Proiectul X-energy
X-energy va colabora cu Energy Northwest din Richland și Grant County PUD (Public Utility District) pentru a dezvolta, construi și opera un reactor de 80 de megawați. Acesta este botezat Xe-100, va fi construit pe terenuri deja închiriate de Energy Northwest la rezervația nucleară Hanford.
Xe-100 este un reactor răcit cu gaz la temperatură înaltă, care este ideal pentru a furniza energie electrică flexibilă, precum și căldură pentru o gamă largă de aplicații industriale de căldură, cum ar fi desalinizarea și producția de hidrogen. Proiectul va oferi, de asemenea, o instalație de fabricare a combustibilului TRi-structural ISOtropic cu particule (TRISO) la scară comercială, valorificând investiția substanțială a DOE în dezvoltarea acestei forme de combustibil extrem de robuste.
Reactoarele sunt destinate să fie proiectate cu caracteristici de siguranță îmbunătățite și o amprentă mai mică, fiind lăudate pentru conceptul lor de proiectare modulară. Dimensiunea lor mai mică și capacitatea de a crește și coborî rapid producția în funcție de nevoi le fac o completare perfectă pentru resursele regenerabile. Acestea sunt intermitente, atât cele eoliene, cât și solare. Depind de condițiile meteorologice pentru a genera energie.
Parteneriatul a fost numit TRi Energy și ar putea opera un reactor activ în șapte ani. Proiectul ar putea fi extins la o centrală electrică cu patru reactoare și 320 de megawați.
Departamentul american al energiei va investi un total de 3,2 miliarde USD pe parcursul a șapte ani, în funcție de disponibilitatea viitoarelor credite, partenerii din industrie furnizând fonduri corespunzătoare.
Vedem care dintre proiecte va ajunge în România. Presa de la noi s-a grăbit să scrie că nu sunt aprobate și testate nicăieri, vai. Asta e tehnologia de ultimă generație. Sunt convins că vor trece toate testele.
Bun materialul.Am citit că acestea ar fii
tipuri de reactoare asemănătoare cu cele pe care le folosește de ani de zile marina americană pe submarinele lor nucleare .
 
Posibil, dar ambele sunt și inovatoare, de-asta zic ăștia că nu ar fi testate încă. Folosesc substanțe noi, reacții noi.