Oamenii de știință americani sporesc speranțele în domeniul energiei curate cu o descoperire în domeniul reacției de fuziune nucleară. Toate centralele nucleare din prezent (inclusiv cele modulare) folosesc fisiunea nucleară, iar majoritatea centralelor nucleare folosesc atomi de uraniu. În timpul fisiunii nucleare, un neutron se ciocnește cu un atom de uraniu și îl desparte, eliberând o cantitate mare de energie sub formă de căldură și radiație.

nuclear fusion
Sursa: SciTechDaily

Reacția de fuziune nucleară

Fizicienii au încercat încă din anii 1950 să exploateze reacția de fuziune care alimentează soarele, dar niciun grup nu a fost capabil să producă mai multă energie din reacție decât consumă. Problema a devenit cunoscută sub numele de „câștig net de energie” sau „câștig țintă”, care ar ajuta la dovedirea procesului. Ar putea oferi o alternativă fiabilă și abundentă la combustibilii fosili și la energia nucleară convențională, scrie FT.

Laboratorul național federal Lawrence Livermore din California folosește un proces numit fuziune inerțială, care implică bombardarea unei pelete minuscule de plasmă de hidrogen cu cel mai mare laser din lume, a obținut un câștig net de energie într-un experiment de fuziune.

Deși mulți oameni de știință cred că centralele de fuziune sunt încă la câteva decenii distanță, potențialul tehnologiei este greu de ignorat. Reacțiile de fuziune nu emit carbon, nu produc deșeuri radioactive cu viață lungă și au un consum mic de combustibil (hidrogen). Ar putea teoretic alimenta o casă timp de sute de ani.

Descoperirea SUA vine în timp ce lumea se confruntă cu prețurile ridicate la energie și cu nevoia de a se îndepărta rapid de arderea combustibililor fosili pentru a împiedica temperaturile medii globale să atingă niveluri periculoase.

Sume uriașe de fonduri publice și private au fost direcționate în cursa fuziunii la nivel mondial, cu scopul de a produce în cele din urmă reactoare bazate pe fuziune care ar putea aduce electricitate în rețea fără amprentă de carbon. Dincolo de beneficiile climatice, promotorii spun că ar putea ajuta la aducerea de energie electrică ieftină în părțile sărace ale lumii.

Departamentul și laboratorul au refuzat să comenteze. Un oficial al laboratorului a spus că cercetătorii de acolo încă își finalizează analiza și nu vor publica nicio descoperire oficială înainte de anunțul oficial.

Construirea de dispozitive care sunt suficient de mari pentru a crea putere de fuziune la scară, spun oamenii de știință, ar necesita materiale care sunt extraordinar de dificil de produs. În același timp, reacția creează neutroni care pun un stres enorm asupra echipamentului, astfel încât acesta poate fi distrus în acest proces.

Și apoi se pune întrebarea dacă tehnologia ar putea fi perfecționată la timp pentru a aduce un impact asupra schimbărilor climatice.