Samsung P30 – dacă se dovedește un proiect real – reprezintă cu adevărat cea mai ciudată decizie pe care au luat-o privind denumirea unui smartphone. Da, ați citit bine, nu Huawei P30, ci Samsung P30 și evident model premium P30 Plus. Ar urma să fie noua serie de smartphone-uri cu senzor de amprente în display.

Samsung Galaxy P30 și P30+

Cu alte cuvinte nu au copiat doar modelul Huawei P20 Pro cu trei camere foto, acum copiază și denumirile Huawei. Dacă Samsung lansau o gamă nouă, normal ar fi fost să o numească P1. Sau orice alt nume, doar că P nu a fost folosit deocamdată de sud-coreeni. Lansând un telefon cu numele P30 arată doar că ei au obsesie acum cu Huawei P20 și ar vrea să sugereze că produsul lor este mai bun.

Evident, știrea cu Samsung P30 ar putea fi doar o invenție care să genereze mult trafic și multe discuții. Conform Sammobile, care au mai dat și informații confirmate, acest telefon este destinat pieței din China, iar de-aici și ideea cu numele P30. Tehnologia de la senzor ar fi cea folosită de Vivo pentru modelul smartphone X21, primul care a avut un astfel de senzor în ecran.

Samsung P30 ar avea numele de cod Phoenix, iar numărul de cod conform informațiilor publicate de chinezi ar fi Samsung SM-G6200, conform Smartpix. Un alt pasionat de tehnologie a dezvăluit tot pe surse că modelul va avea parte și de versiunea Plus, mai exact Samsung P30+, care va avea ecran mai mare.

Samsung P30 va avea un ecran LCD, deși există senzori de amprentă și pentru ecrane Super Amoled. Pare să fie genul de decizie luată pentru a face telefonul mai ieftin. Sunt curios doar dacă va trebui să pui degetul într-o anumită zonă din ecran sau va citi amprenta oriunde ai pune mâna. Pentru că vechiul senzor de amprente tinde să dispară tocmai pentru că este greu de atins de fiecare dată într-un loc fix. Din toate sistemele de pînă acum, cea mai bună variantă rămâne cu senzorul pe lateral, montat pe butonul de power. Practic când apeși pe el să deschizi ecranul se și deblochează automat.

Problema Samsung pe piața chineză nu este nouă, compania a fost lider de piață timp de mulți, dar firmele chinezești produceau telefoane pentru alte branduri au copiat rapid tehnologia și au început să facă modele proprii sau au vândut tehnologia către alții care au făcut propriile modele. Nefiind o industrie foarte reglementată, chinezii au putut produce (folosind copii, studenți, muncă la negru, program de 24 de ore etc) telefoanele mult mai ieftin. Deși la început erau foarte slabe calitativ, în 10 ani telefoanele chinezești încep să fie la fel de bune precum cele ale Samsung sau Apple. Iar compania sud-coreeană a pierdut războiul în China datorită prețurilor.

Știm cu toții că telefoanele Samsung sunt mai scumpe decât produsele cu brand chinezesc. În plus, chinezii le și vând la discounturi mari atunci când rămân cu telefoane pe stoc. Ei bine, cota Samsung pe piața din China a scăzut sub 2% în ultima perioadă. Probabil cu Samsung P30 și P30+ vor să recupereze teren pe piața din China. Vor să semnaleze clar că atacă Huawei și așa că au recurs la acest nume bizar. Pentru mine însă, mi se pare o a doua greșeală strategică.

Telefoanele scumpe se vor vinde tot mai greu și ca să le vinzi trebuie să demonstrezi că ești super-brand. Dar dacă ești super-brand, inventezi lucuri de capul tău, nu copiezi Huawei.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Pot fi contactat pe email [email protected] și telefon 0769.066.003.