Am testat Cosmote Smart Play, terminalul smartphone accesibil cu care operatorul vrea să ofere cel mai bun raport calitate / preţ şi să aducă serivciile de comunicare la nivelul tuturor românilor. Voi povesti despre el în cadrul noii rubrici Smartphone Lab în care vreau să demonstrez că nu doar terminalele extraordinar de scumpe merită atenţia noastră.

Cosmote Smart Play
Cosmote Smart Play

Smartphone Lab

Cosmote Smart Play este doar primul telefon mobil inteligent din seria Smartphone Lab, vor urma poveşti despre terminale Motorola, HTC, Sony, Samsung şi Nokia. Am vrut şi am demonstrat că poţi face cu un smartphone buget absolut orice ai face cu un smartphone scump. Sigur, nu arată extraordinar şi nu se mişcă nemaipomenit de repede. Dar este un smartphone ok, pentru copii şi tineri, pentru cei mai în vârstă, pentru cei care pur şi simplu nu îşi permit un smartphone scump şi vor însă să scape de vechiul telefon şi să treacă la un terminal modern, touchscreen, cu Internet, aplicaţii, jocuri, cameră foto, GPS şi tot ceea ce se cere la ora actuală.

Există şi o teorie a „democratizării smartphone”. Ok, iniţial tendinţa a fost generată de device-urile scumpe, ultra-performante, care vor rămâne mereu în topul vânzărilor. Dar următorul miliard de device-uri inteligente va fi format în special din terminalele smartphone ieftine, accesibile tuturor. Din 6-7 miliarde de conexiuni mobile, deja mergem spre al doilea miliard de smartphone-uri şi tablete conectate la reţelele 3G/4G disponibile. Nokia a anticipat această tendinţă, dar finlandezii sunt concuraţi de producătorii chinezi de echipamente mobile.

În orice caz, Cosmote Smart Play este un smartphone produs de ZTE, unul dintre cei mai buni jucători din industria mobilă. Este al treilea terminal inteligent lansat de Cosmote sub brandul propriu. Mai ţineţi minte Cosmote Move, terminalul accesibil care venea cu Angry Birds instalat, oferind acces tuturor la funcţii avansate? Ei bine, Smart Play este o nouă versiune, actualizată, a primului telefon.

Smart Play – detalii tehnice

Smart Play oferă un display cu diagonala de 3,5 inchi – dimensiune decretată ca fiind perfectă de mai multe studii în domeniu – cu o rezoluţie 480×320 de pixeli. Are o cameră foto de 3,2 megapixeli, cu care veţi putea surprinde orice moment important, procesorul este suficient de puternic pentru orice aplicaţie şi are 512MB de memorie RAM. Vine în pachet cu un card micro SD de 2GB pentru stocarea fişierelor personale, inclusiv muzică, dar suportă şi carduri de pînă la 32GB. Telefonul dispune de tehnologii precum WiFi, Bluetooth, GPS pentru localizare, Radio FM pentru distracţie. Smart Play vine cu Android 2.3.6 Gingerbread, o platformă matură şi stabilă. Bateria telefonului este de 1.400 mAh, suficient pentru o zi întreagă

Operatorul oferă în plus acces la serviciile proprii, portalul Web’n’walk, care aduce ştiri, jocuri şi aplicaţii, dar şi Dolce Mobile TV, serviciu cu posturi TV disponibil pe mobile. Având acces la Google Play puteţi instala rapid orice aplicaţie compatibilă.

Telefonul este accesibil şi fără abonament, la un preţ 500 de lei. Preţul scade în funcţie de abonament, de exemplu poate fi obţinut la preţul de 1 leu cu abonamentul Cosmote XL. Acesta costă 18,90 euro/lună, iar clienţii au la dispoziţie 250 minute naţionale/internaţionale, 2.000 de minute şi 2.000 de SMS-uri în reţea, 150 de MMS-uri în reţea şi 1.500 apeluri video, 2.000 de minute în reţeaua fixă Romtelecom şi 150 MB trafic de date.

Concluzii

Deşi este un terminal care costă puţin peste 100 de euro, Smart Play de la Cosmote este un telefon modern care îţi aduce acces la orice ai nevoie – atât jocuri, video, fotografii, muzică, cât şi partea de aplicaţii. Poţi instala Office şi orice alte aplicaţii ai nevoie. Este un terminal entry-level dar poţi face orice doreşti cu el. Pentru cei tineri sau drept cadou pentru cei dragi, este un produs care merită banii.

Galerie foto

Video

Evident, cu Angry Birds… talentul se moștenește 😛