Am ajuns săptămâna trecută și la Internet & Mobile World 2018, am mai multe povești de acolo. Trecând pe la standul Telekom, am descoperit soluții smart, trei soluţii de smart mobility în contextul smart city, şi doua soluţii pentru școlile smart, un catalog digital simplu de utilizat și extrem de util și pentru profesori, dar și pentru părinți Şi o tablă interactivă.
Proiect Smart City
În cadrul IMWorld, standul Telekom cuprindea mai multe soluții pentru partea de Smart City. Operatorul a implementat proiecte pilot de acest tip în București, Constanța, Piatra Neamț şi Alba Iulia, însă acum am văzut în plus o soluție pentru reducerea traficului în marile orașe.
Soluţia Telekom pentru managementul transportului public contribuie la optimizarea transportului public şi la îmbunătăţirea experienţei călătorilor. Prin intermediul acestei soluţii, municipalităţile pot planifica mai uşor activitatea tuturor vehiculelor din reţea şi au acces în timp real la informaţii despre traseul şi starea de funcţionare a vehiculelor. Aceste informaţii ajută autoritățile să îmbunătăţească programul de mentenanţă a parcului auto, să optimizeze vânzarea biletelor, să gestioneze mai uşor situaţiile neprevăzute apărute pe rutele vechiculelor, să îmbunătăţească orele de funcţionare pe baza numărului de pasageri şi să gestioneze mai eficient semafoarele. Pentru cetăţeni asta înseamnă îmbunătăţirea experienţei în transportul public şi reducerea timpului de aşteptare.
Telekom a prezentat și o soluţie inteligentă de mobilitate de tip bike sharing. Creată cu scopul de a veni în sprijinul proprietarilor de biciclete destinate închirierii, soluţia, implementată în staţii de bike sharing special amenajate, include un terminal de închiriere inteligent unde poate fi achitată cursa, o staţie cu sistem de blocare electromagnetic şi un sistem de alimentare cu energie. Prin intermediul unei aplicaţii concepută pentru comunicarea facilă a informaţiilor legate de închirierea bicicletelor, utilizatorii sunt ghidaţi pentru a localiza staţiile de bike sharing, a debloca bicicletele şi a le parca atât pe traseu, cât şi la finalul cursei.
Tot la standul Telekom Romania am văzut o soluţie inteligentă pentru alimentarea vehiculelor electrice, care vine în sprijinul furnizorilor de servicii de alimentare electrică, proprietarilor de parcări şi conducătorilor de vehicule electrice, facilitând accesul la punctele de alimentare. Prin intermediul unei platforme ITC găzduită în cloud şi instalată pe infrastructura de alimentare, conducătorii auto au acces la o reţea internaţională de peste 10.000 de puncte de alimentare şi pot afla în timp real informaţii despre disponibiltatea reţelei, îsi pot rezerva loc pentru alimentarea vehiculului şi pot plăti contravaloarea serviciului.
Am văzut pînă acum soluții smart pentru iluminatul public, mobilier stradal smart, cu conexiuni WiFi și soluții pentru încărcarea telefoanelor, soluții de monitorizarea calității aerului, camere video pentru supraveghere și parcări smart, gestionate direct din aplicație. Cred că spre asta ne îndreptăm cu tehnologia și sper să vedem cât mai rapid soluțiile smart de gestionare a traficului care ar mai scădea timpii de așteptare în coloană.
Proiectul educațional
Am tot auzit aprecieri pozitive privind soluția Adservio de catalog digital. Este practic o soluție pentru toată școala, de la director la profesori, la elevi și pînă la părinții de acasă. Este un sistem simplu de utilizat, ușor de înțeles și care poate fi utilizat pe telefon, tabletă, laptop sau alte dispozitive smart mergând pînă la tabla interactivă.
Sistemul permite introducerea rapidă a datelor, nu doar acordarea de note și absențe, ci și urmărirea activității elevului pe tot parcursul anului, se pot da puncte bonus, se pot face activități suplimentare și așa mai departe. Părinții pot vedea în timp real evoluția elevului și recomandările profesorilor. Se pot anunța probleme în timp real, ședințe cu părinții, activități extrașcolare. Am văzut că avea inclusiv o bibliotecă în format electronic cu diverse lecturi din programa școlară și care poate fi extinsă pe viitor.
Directorii de școli pot realiza pe baza informațiilor din platformă diverse statistici care altfel erau destul de greu de realizat, gradul de ocupare, mediile notelor la diverse materii sau mediile generale, statistici privind absențele și evoluția lor după ce s-au luat diverse măsuri în școală.
În plus, profesorii și elevii pot lucra pe tablete sau computere, dacă accesează și diverse aplicații sau lecții în format digital disponibile online. Platforma Adservio este folosită acum în peste 150 de școli, planul fiind să se extindă în România la nivelul întregii ţări .
Cred că sistemele de acest gen ajută atât profesorii, cât și elevii și părinții și vor deveni pe viitor un standard în școli. Pe de altă parte este clar că pentru cei din mediul rural este singura șansă să se pună la curent cu tehnologia și metodele de lucru moderne.