Nu mă bag eu în discuții de genul ăsta, dar informația prezentată în media este gogonată rău, iar oficialii companiei aveau obligația să informeze corect atât presa, cât și clienții produsului.

Discuția despre Bitdefender poate fi citită în engleză aici: Bitdefender Resource Defeat. Este un tutorial „cum am trecut de protecția Bitdefender„. Cum a trecut agentul respectiv. Descrierea procedeului.

Practic, cei de la CIA discutau despre faptul că unele dintre uneltele lor au fost detectate de Bitdefender, dar explică cum să treci de protecții. NU am dovezi, dar din dialog care este public, la data discuției se trecea bine-mersi de Bitdefender. Apoi un comentator spune celebra frază: „am încercat și acest sfat și Bitdefender rezistă (is still mad)” – de unde și concluzia unora că ar rezista nebunește… Fix cum rezistăm noi de mii de ani, mai ales în fața romanilor, turcilor, tătarilor etc. Zice bine despre obsesia asta și Vlad aici. Dar sunt practic două comentarii, unul care spune că a încercat și nu merge și altul care cere o altă soluție. Deci cei doi agenți CIA nu au trecut de protecție, yey !

Discuția este clară, făcea parte din materialele alea multe ale CIA care se referă la mai mulți producători antivirus, nu doar la unul. Faptul că un singur comentator nu a reușit, nu cred că este o laudă. Poate că între momentul postării tutorialului și momentul la care nu a funcționat CIA a trecut de mii de ori de Bitdefender. Repet, nu am dovezi, dar este perfect plauzibil date fiind informațiile.

Poate că omul pentru care nu a mers ( [User #1179872]) era începător și nu a știut exact ce să facă. Neavând un contact real, a postat ca un comentariu acolo. Eu încă am comentarii cu întrebări de genul „ce fac că am uitat parola la email”, asta nu demonstrează că utilizatorul e un expert sau că emailul este securizat.

CIA în materialele lor laudă foarte tare Comodo, dar spun că la generația 6 protecția este depășită. Din discuțiile CIA reiese că și Kaspersky au blocat activitatea, dar au lăsat portițe în cod, iar AVG aveau și ei o gaură în cod, pe când F-Secure nu punea probleme deloc. Desigur, toate astea sunt discuții între hackerii CIA, care am văzut că de fapt nu sunt foarte deștepți și au luat țeapă de la adevărații hackeri. Întrebarea este cât de bine rezistă producătorii AV la atacuri ale hackerilor reali.

Niciodată nu s-au făcut publice informații despre asta, pe de altă parte nici pe forumurile hackerilor nu s-au făcut de multe ori dezvăluiri despre producătorii antivirus.