Câteva știri din IT de zilele astea, s-au întâmplat multe și nu am apucat să vi le povestesc pe toate.

dreamstime_s_20140563

Credit foto: © Arrow | Dreamstime.com – Social media on Smartphone

Știri pe scurt

– cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu 21% în 2015 comparativ cu 2014, atingând 3,08 miliarde de euro. Tendința de creștere este în continuare susținută, prognoza pentru 2016 fiind de peste 17%, ceea ce va ridica cifra de afaceri a industriei la 3,6 miliarde de euro. Prognoza de creștere medie anuală pentru următorii 5 ani este de 15%, de asemenea în creștere față de estimarea de 11% comunicată în 2015.
Exportul de software și servicii IT a ajuns în 2015 la 2,09 miliarde de euro, cu peste 31% mai mult faţă de 2014, reprezentând 67% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că în 2016 valoarea exporturilor va ajunge la 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani, conform studiului “Software and IT Services in Romania” lansat de ANIS.

– WowFixit ajunge oficial în România. Este un gel de protecție pentru ecrane, care are în componență silicat de titan. Este ușor de aplicat și poate fi utilizat pe orice suprafață de sticlă. Stratul final este impermeabil, antibacterian și non-toxic, fiind o soluție organică. Acoperă toate neregularitățile de pe suprafața display-ului, protejându-l și conferindu-i duritate asemănătoare proprietăților diamantelor. De asemenea, dat fiind procesul de aplicare, nu există riscul apariției de bule, cum se întâmplă în cazul foliilor de protecție. Nu afectează calitatea afișajului și nici rezoluția camerei telefonului, culorile rămânând la fel de intense și luminozitatea la fel de puternică.

– Au început pregătirile pentru evenimentul anual Săptămâna Haferland, festivalul sașilor din Transilvania. Am fost anul trecut și am apreciat evenimentul, sper să ajung și anul acesta.

– La sfârșitul anului 2015, erau înregistrați în România peste 7 milioane de abonați la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, în creștere anuală cu 4%. Dintre aceștia, aproape 4,6 milioane sunt abonați prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH) și 80 de mii sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV). Rata de penetrare a serviciilor audiovizuale la nivel de gospodării a depășit nivelul de 94%, conform datelor raportate de furnizori către ANCOM

– Visa Europe anunţă lansarea programului Visa Europe Digital Enablement Programme (VEDEP) în parteneriat cu Google, care operează serviciul de plăţi Android Pay, şi principalele bănci din Marea Britanie. Prin participarea în programul VEDEP, băncile care utilizează serviciul de tokenizare al Visa vor integra mult mai rapid şi în siguranţă soluţiile de plată precum Android Pay şi alte portofele electronice dezvoltate de companiile de tehnologii de plată. Totodată, furnizorii de portofele electronice care vor participa la program beneficiază de acces la reţeaua Visa, din care fac parte peste 3.000 de bănci.

– Uber a început să testeze mașini autonome, care se conduc singure, în acest moment e vorba de modele modificate de Ford Fusion.

– Fundația Orange a desemnat câștigătorii concursului Susține un ONG! ce oferă fonduri pentru proiecte de filantropie propuse și coordonate de angajați ai Orange România. În cadrul concursului, angajații au avut ocazia să propună proiecte, în parteneriat cu o organizație nonprofit din România, în domenii precum sănătate şi dizabilităţi, dezvoltare sustenabilă şi educaţie. Ȋn urma concursului au fost aleşi cinci câştigători ale căror proiecte au o valoare totală de 131.700 de lei.