Am adunat câteva știri pe scurt de astăzi. Interesant de dezbătut: dacă cercetătorii reușesc să producă inteligență artificială, sunt computerele sau roboții îndreptățiți să aibă drepturi, la fel ca oamenii?

dreamstime_s_49548169

Credit foto: © Ilexx | Dreamstime.com – Robot

Evident, un profesor de la Oxford poate înțelege complexitatea problemei, iar dacă vorbim de Inteliență Artificială reală, nu o mașină care imită task-uri, atunci merită să aibă drepturi. Iar într-o zi, roboții și asistenții digitali ar putea fi capabili să dea în judecată oamenii pentru a-și cere drepturile. Problema principală rămâne aceeași: cum stabilim dacă un computer sau server are conștiință și este intelient sau are doar capacitatea de a culege informații de pe Internet pentru a oferi răspunsuri deștepte?

– circulă iar povestea virală cu radiațiile telefonului mobil. După 30 de ani de telefonie mobilă, nu este clar nici că aceste radiații dăunează sănătății, nici că nu dăunează. Recentul anunț al Organizației Mondiale a Sănătății pune radiațiile telefonului mobil în acceași categorie de risc cu cafeaua. Așa că poluarea din București vă pune mult mai mult în pericol.

– cei de la ARM, care domină piața procesoarelor pentru terminale smartphone, au prezentat următoarea generație de procesoare Cortex-A73 și procesorul grafic Mali-G71. Pe partea de CPU puterea hardware crește cu 30% și scade consumul cu 30%, iar pe partea de grafică performanța va crește cu 50%, iar consumul scade cu 20%. Procesoarele sunt capabile să redea grafică VR, dar lansarea comercială va fi abia în 2017.

– de la an la an, apar mereu zvonuri conform cărora Apple va cumpăra Netflix, pentru că în ciuda succesului iTunes, modelul Netflix are mai mult succes în toată lumea. Săptămâna asta, discuția a revenit, iar valoarea Netflix a crescut cu 15% pe fondul zvonurilor de achiziție. Un articol din Financial Times spune că Apple a încercat să preia HBO, dar cum discuțiile au eșuat, se uită la Netflix. Dar deocamdată nu este nimic confirmat.

– Qualcomm a anunțat un procesor nou, dar nu este vorba de ceva performant, ci Snapdragon 1100 pentru dispozitive wereables, care au nevoie de ceva procesare, dar nu dispun de baterie prea mare. Este low-power și poate fi folosit la brățări de sport, gadgeturi pentru copii sau bătrâni.

– Sony Interactive Entertainment (SIE) a anunțat că a vândut 40 de milioane de console PlayStation 4 (PS4), un record. De asemenea, vânzările de software PS4 dezvoltat de terți și editori precum și de SIE Worldwide Studios (SIE WWS) se mențin la un nivel puternic, cu mai mult de 270,9 milioane de exemplare vândute, atât în magazine cât și în format digital, pe PlayStation Store.