Dacă nu ați văzut în week-end, cel mai interesant reportaj din ultima perioadă arată cum scot africanii cobalt din mină pentru a fi folosit în bateriile litiu-ion folosite de mașini electrice, smartphone-uri de lux, gadgeturi și laptopuri. Sapă cu lingurița, își riscă sănătatea și viața pentru câțiva cenți. Produsul este luat de proprietarii minei, vândut către Congo DongFang International Mining – parte din grupul Zhejiang Huayou Cobalt, care furnizează cobalt către marii producători de electronice. Evident, zona cu metale grele dăunează sănătății, sunt boli grave, oamenii mor tineri și în mizerie. Mai pun o dată link să citiți.

dreamstime_s_13273937-compressor

Știri pe scurt

– Google ar putea primi o nouă amendă de la Comisia Europeană, de data asta pentru că instalează motorul de căutare pe fiecare telefon smartphone cu Android. Cică ar fi abuz de poziție dominantă, mie asta mi se pare o aberație totală. Apple nu instalează Siri și căutare pe fiecare telefon iOS? Microsoft nu pune Cortana și Bing pe fiecare terminal? Cum să acuzi Google în contextul ăsta…

– Qualcomm este investigată de Comisie pentru practici anti-competiționale, dar ei sunt acuzați că au plătit producătorii de telefoane să folosească procesoarele Snapdragon în locul produselor competiției. Aici iar este o problemă de interpretare, dacă de fapt le-a oferit un preț mai bun sau o plată pentru a renunța la produsele competiției.

– Serviciul Netflix a fost picat sâmbătă noaptea, dacă e corectă informația pe la 10 seara. Nu am auzit pe nimeni să se plângă la noi, probabil erau oamenii încă în centrul vechi.

– BMW X3 electric și Mini EV au fost confirmate oficial la show-ul auto de la Paris. Tocmai am avut ocazia să conduc Mini, îmi plac atât versiunile Cooper S, cât și Countryman S, cred că o versiune electrică va prinde. BMW X3 nu cred că va avea mare succes, că aici cumpărătorul vrea minim 3.0 litri 🙂

– Apple a pierdut un proces cu o firmă care securizează comunicațiile, VirnetX, care acuză gigantul că folosește tehnologii patentate de ei. Compania are niște patente și cu ele dă în judecată marile corporații acuzându-le că îi folosesc tehnologiile (patent troll). De data asta însă a câștigat 300 de milioane de dolari. Însă, evident că Apple va face apel.