Comisia Federală pentru Comunicații (FCC), a adăugat Kaspersky pe lista amenințărilor la adresa securității naționale. Este pentru prima oară când o companie rusească intră pe lista unde erau Huawei sau ZTE. Compania de securitate IT este dezamăgită de o astfel de decizie strict politică.


Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

O extindere a deciziei din 2017

Kaspersky era din 2017 pe o altă listă semnată de Trump, care interzice agențiilor guvernamentale americane să folosească aplicații de securitate de la acest producător. Noua decizie interzice și operatorilor de telefonie care primesc subsidii de la statul american să implementeze antivirus Kaspersky sau alte soluții ale companiei ruse.

“Această decizie nu se bazează pe nicio evaluare tehnică a produselor Kaspersky – pe care compania pune accent – ci este luată pe motive politice”, spun oficialii companiei. Kaspersky susține în continuare că decizia guvernului SUA din 2017 impusă entităților federale și contractorilor federali de a nu utiliza produsele și serviciile Kaspersky a fost neconstituțională, bazată pe acuzații nefondate și nu exista nicio dovadă publică a vreunei acțiuni greșite a companiei.

Șeful FCC, Brendan Car, a declarat că această decizie va ajuta SUA să-și securizeze rețelele de „amenințările prezentate de entitățile susținute de stat chineze și ruse care încearcă să se angajeze în spionaj și să dăuneze în alt mod intereselor Americii”. Celelalte două companii pe care FCC le-a adăugat vineri pe listă sunt China Telecom și China Mobile, ambele fiind deja supuse restricțiilor anterioare.

Comisia Europeană a recomandat în urma deciziei americane să se renunțe la folosirea produselor Kaspersky în toate statele europene. Ulterior, într-un document publicat în 2019, Comisia Europeană a dezvăluit că nu deține de fapt nicio dovadă reală a utilizării software-ului Kaspersky pentru spionaj în numele guvernului rus, așa cum a făcut aluzie guvernul SUA în 2017. Documentul a fost răspunsul Comisiei la o serie de întrebări înaintate de Gerolf Annemans, un membru al Parlamentului European în numele Belgiei.

Deoarece nu au existat dovezi publice care să justifice nici decizia din 2017, iar anunțul FCC se referă în mod specific la acel act, Kaspersky consideră că extinderea de astăzi a unei astfel de interdicții pentru entitățile din telecomunicații este la fel de nefondată și reprezintă un răspuns la climatul geopolitic mai degrabă decât o evaluare cuprinzătoare a integrității produselor și serviciilor Kaspersky.

Via: Engadget