Președintele american, Donald Trump, a anunțat săptămâna trecută că va permite companiilor americane să colaboreze cu Huawei, dar nu a dat alte explicații clare. Astăzi, Departamentul de Comerț al SUA a clarificat doar parțial problema, spune The Verge.
Din luna mai, Huawei a fost inclusă pe lista neagră a firmelor cu care companiile americane nu puteau face comerț. Acest statut nu se modifică nici acum, Huawei rămâne un brand de pe lista neagră, iar nimeni din guvernul american nu are voie să cumpere produse Huawei. Dar Departamentul de Stat american va permite companiilor să colaboreze cu Huawei pentru ca ei să-și poată lansa și vinde produsele mai departe.
Departamentul de Stat pentru Comerț va permite Google, ARM, Intel sau Qualcomm să vândă tehnologiile către Huawei. Nu au nominalizat exact vreo companie, dar au spus că se vor acorda licențe speciale pentru cei care vor să facă afaceri cu Huawei. Firmele care nu au această licență nu pot vinde către compania chineză. Ei au apreciat că se pot face afaceri în orice domeniu „care nu afectează securitatea națională”. Probabil Huawei nu va putea obține tehnologii pentru echipamentele 5G și alte dispozitive de rețea și nici nu va vinde astfel de produse în SUA. Însă este plauzibil să credem că produsele consumer vor fi ok.
Interdicția pusă de Trump contra Huawei afecta masiv și companiile americane. Google ar fi pierdut o mare parte dintre utilizatori, iar producătorii de componente au încasat anul trecut de la Huawei circa 11 miliarde de dolari.
Un consilier al Casei Albe, citat de Reuters, a explicat că în lipsa unor componente americane, Huawei ar putea cumpăra tehnologii similare produse în Asia și în Europa, iar acest lucru va afecta companiile americane. De aceea se vor face excepții la tehnologiile „care nu țin de securitate națională”. Totuși, niciunul dintre oficiali nu s-a referit exact la telefoanele cu Android, procesoarele ARM sau alte componente vitale pentru telefoanele Huawei.
Relaxarea politicii față de Huawei (ca și înăsprirea sancțiunilor) face parte de fapt din războiul economic SUA-China. Trump a încercat să blocheze importurile din China sau să le pună taxe mari, pentru a încuraja companiile să producă în SUA. Deși erau zvonuri despre fabrici noi în SUA, se pare că inițiativele au fost mai mult de PR, pentru că nimic concret nu s-a lansat de atunci. Iar China a impus și ea unele taxe pe produse și tehnologii americane. Iar negocierile continuă și de discuțiile Trump- Xi Jinping depinde și soarta Huawei. Care s-ar putea îmbunătăți sau s-ar putea iar înăspri după cum decurg discuțiile.