Un nou proiect interesant, care merită semnalat. Există la Iași două centre prin care sunt sprijiniți copiii cu deficiențe de auz, mai exact cu implant cohlear (dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă cu impulsuri electrice a nervului auditiv).
La Iași și Vicovu de Sus, jud. Suceava, sunt primele două centre de intervenție timpurie din România, pentru reabilitarea copiilor hipoacuzici cu implant. Echipamentele speciale cu care sunt dotate centrele contribuie la stimularea auditivă și vizuală a copiilor și permit asocierea sunetelor cu imaginile, încurajează comunicarea vocală și facilitează procesul de reabilitare. Astfel, copiii cu implant cohlear vor putea să beneficieze de servicii dedicate de terapie în cele două centre de intervenție timpurie. De asemenea, în cadrul centrelor, familiile copiilor hipoacuzici candidați la implant cohlear primesc suport și informații cu privire la procesul de reabilitare și la rolul lor ca și co-terapeuți încă din momentul depistării.
Prin intermediul proiectului, alături de inaugurarea centrelor va fi dezvoltat și acreditat un curs de specializare în reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu implant cohlear pentru cadrele didactice din învățământul de masă din întreaga țară, se vor organiza cursuri, seminarii și workshop-uri pentru 120 de specialiști și 50 de familii, inclusiv cu participarea unor experți străini și va fi realizată o bibliotecă online ce cuprinde materiale în limba română privind reabilitarea copiilor cu implant cohlear.
Centrele sunt finanțate prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet” al Fundației Orange. Centrele au fost realizate în cadrul proiectului „Bucuria Sunetelor” al Asociației persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!”. Parteneri în proiect sunt Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași şi distribuitorii de implanturi cohleare. Proiectul „Bucuria sunetelor” are o valoare totală de 239.640 lei și este finanțat de către Fundația Orange cu suma de 167.770 de lei în cadrul fondului „Lumea prin Culoare și Sunet”. Fundația aniversează anul acesta 5 ani de la înființare, timp în care a finanțat proiecte de educație digitală, cultură, educație și sănătate pentru persoanele defavorizate în valoare de peste 3,5 milioane de euro.