Am primit niște informații despre tehnologia de răcire a SSD-urilor AirJet, care crește masiv viteza de scriere/citire a memoriei. În plus, am văzut azi un articol fain despre UltraRAM, o tehnologie care va permite hibernarea pe termen nelimitat, plus că va crește viteza de scriere/citire la nivelul celei atinse de RAM. Ambele vor fi prezentate la IFA Berlin și vor fi căutate de toți pasionații de hardware în următoarea perioadă.

Tehnologia de răcire a SSD-ului AirJet

Liderii industriei SSD au folosit răcirea solidă AirJet pentru a atinge performanțe record:

  • Sabrent a atins performanțe de trei ori mai rapide pe un dispozitiv SSD de 8TB;
  • Phison a prezentat un SSD PCIe Gen5 cu performanță susținută de citire secvențială ~14.000 MB/s și performanță de test de stocare PCMark 10 de peste 1000 MB/s – o premieră mondială pentru un SSD M.2 bazat pe NAND;
  • OWC a prezentat un dispozitiv de stocare dual OWC Mercury Pro U.2 compact de 64 TB;

Aceste recorduri de performanță au fost posibile datorită unei tehnologii  noi de îndepărtare a căldurii. AirJet – primul cip de răcire activ din lume – are doar 2,8 mm grosime, 27,5 mm x 41,5 mm și cântărește doar 11 grame. AirJet este o soluție scalabilă, cu eliminare suplimentară a căldurii care poate fi realizată prin simpla adăugare a mai multor cipuri AirJet. Fiecare cip elimină 5W de căldură, iar integrarea ușoară a mai multor cipuri înseamnă că două cipuri pot elimina 10W, trei cipuri 15W și așa mai departe. Dimensiunea compactă și natura scalabilă a AirJet înseamnă că producătorii pot adopta tehnologia de îndepărtare a căldurii într-o gamă largă de aplicații, permițând o performanță sporită în dispozitive mai rapide, mai subțiri, mai ușoare, silențioase și rezistente la praf.

Tehnologia este dezvoltată de un start-up, Frore Systems, care a primit recent premiul Flash Memory Summit (FMS) 2023 pentru cea mai inovatoare tehnologie în domeniul  memoriei Flash. Premiul „recunoaște cele mai creative și ambițioase companii startup” din domeniu.

UltraRAM

Tehnologia UltraRAM

UltraRAM este un nou tip de „memorie universală” care poate depăși longevitatea stocării flash a SSD-ului și poate atinge vitezele de citire/scriere ale memoriei sistemului. Dar toate cu un consum energetic mai mic. Acesta este oarecum Sfântul Graal al memoriei și ar putea fi un adevărat moment de referință pentru calculatoarele desktop. Nu e de mirare că tocmai a câștigat un premiu la Flash Memory Summit.

Este un tip de memorie care teoretic poate fi folosit pentru toate dispozitivele. “Tehnologia noastră patentată de memorie folosește quantum mechanical resonant-tunnelling”, se arată pe site-ul ULTRAM, „pentru a oferi o combinație de neegalat de viteză, ne-volatilitate, rezistență și eficiență energetică” (citiți despre quantum tunnelling aici).

Tehnologia provine de la Quinas Technology, o companie desprinsă de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie. Tehnologia UltraRAM a fost inventată de profesorul Manus Hayne de la departamentul de fizică al universității. Apariția sa la Flash Memory Summit este prima sa prezentare și se pare că ar putea deschide o lume cu totul nouă a dispozitivelor.