Telefoanele Android colectează locația utilizatorilor și o trimit către Google chiar dacă aveți serviciile de localizare dezactivate și chiar dacă scoateți SIM-ul din telefon. Practic, singura soluție să opriți localizarea este să scoateți bateria telefonului și să nu-l mai utilizați 🙂

Concluzia din titlu este rezultatul unei anchete realizate de Quatz, care a analizat modul în care se colectează informația de localizare și unde se trimit datele. Cu serviciile de localizare închise, dar cu datele mobile active, telefonul trimite informația de localizare de câte ori ieșiți dintr-o celulă și telefonul se conectează la următoarea celulă din rețeaua de telefonie. Google colectează de fapt adresele emițătoarelor care sunt mai apropiate de utilizator, are o vagă idee privind traseul acestuia dacă se mută des și oficialii companiei au confirmat faptul că așa funcționează tehnologia.

Ceea ce este însă aberant și dincolo de orice explicație comercială este că telefoanele Android colectează și trimit aceste date și cu serviciile de localizare închise, dezactivate, sau și mai rău, fără niciun SIM în telefon (necesită WiFi totuși). Google spune că nu stochează aceste date și că nu le folosește și că desigur, va ancheta situația și va lua măsuri. Exact ca atunci când Google nu știa că terminalele Android înregistrau prin microfon și trimiteau datele către servere Google.

Evident, puțină lume este afectată de asta, pentru unii va fi o confirmare a ceea ce bănuiau deja, pentru alții doar un alt nod în papură găsit de ziariști. Acest gen de activitate a fost detectat și pe terminale mai vechi și mai noi, iar dacă pui în context informația cu faptul că Google are proiecte de inteligență artificială cu sisteme care învață singure, poți trage concluzii destul de clare. Cât despre Google, ei mereu vor repeta mecanic: nu au știut de asta și vor lua toate măsurile. Quartz spune că această colectare a locațiilor a început în 2017. Probabil altfel ar fi fost observată deja.

Legat de colectarea de date, Google s-au și acoperit folosind în Termeni și Condiții acest fragment:

When you use Google services, we may collect and process information about your actual location. We use various technologies to determine location, including IP address, GPS, and other sensors that may, for example, provide Google with information on nearby devices, Wi-Fi access points and cell towers.

Via: Techcrunch