Fascinaţia copiilor pentru Internet creşte de la an la an, iar talentul cu care cei mici butonează şi navighează online a ajuns să depăşească de multe ori chiar nivelul părinţilor. Tocmai din acest motiv, profesorii şi părinţii ar trebui să fie informaţi despre riscurile de care se pot afect a copiii în mediul online. Încă un articol din campania de educaţie semnată BitDefender.

Înainte de a intra în subiect, profit de ocazie să vă invit – părinţi sau profesori – la întânirea organizată de specialiştii în securitate IT, joi 15 aprilie la Orange Concept Store, Calea Victoriei nr. 41 lângă Magazinul Muzica,  începand cu ora 19.00 (detalii şi înregistrare).

Să trecem acum la decalogul securităţii online.
BitDefender a schiţat acest mic “îndreptar” pe baza căruia părinţii şi profesorii pot să iniţieze un dialog despre securitatea online:

– Soluţiile de control parental sunt o componentă importantă pentru securitatea online. Despre acestea ar trebui să se discute deschis astfel încât toată lumea să înţeleagă exact scopul lor, mecanismul de funcţionare şi cum pot proteja întreaga familie de către pericolele de pe World Wide Web.

– Calculatoarele “de acasă” trebuie plasate într-un loc frecventat de toată lumea, nu în camera copilului, astfel încât adulţii să poată monitoriza din când în când ecranul.

– În momentul creării de conturi pe reţelele sociale, părinţii sau profesorii trebuie să verifice atent setările de securitate ale site-ului respectiv şi să contureze o listă a utilizatorilor de încredere cu care copilul poate interacţiona online.

– Copiii nu trebuie sub nicio formă să meargă la întâlniri cu necunoscuţii care i-ar putea contacta online. Dacă este totuşi necesară o asemenea întâlnire, un părinte sau un profesor trebuie neapărat să-i însoţească.

– Cei mici trebuie obişnuiţi să încheie imediat şi fără reţineri conversaţiile pe care le găsesc incomode şi este necesar să fie învăţaţi şi cum să procedeze în asemenea cazuri.

– Învăţaţi copiii să deosebească un mesaj email care conţine spam, mesajele obscene sau agresive şi asiguraţi-vă că nu trimit mai departe email-urile trimise în lanţ şi care promit un noroc nesperat sau, dimpotrivă, ghininon îngrozitor în funcţie de redirecţionarea (sau nu ) a mesajului către toată lista de prieteni.

– Părinţii şi profesorii ar trebui să caute frecvent numele copiilor cu ajutorul motoarelor de căutare şi să verifice rezultatele.

– Este foarte important ca părinţii să cunoască şi jargonul folosit de copii în discuţiile online, astfel încât să înţeleagă prescurtările folosite şi eventual să îşi dea seama când cei mici se feresc de părinţi.

– În timpul folosirii PC-ului în mediul şcolar, elevii trebuie supravegheaţi îndeaproape.

– Elevii şi chiar şi copiii de vârstă preşcolară ar trebui să înţeleagă că nu tot ce văd sau află de pe internet este adevărat.