Dacă până acum citirea gândurilor era considerată imposibilă, tehnologia extrem de avansată din ziua de azi ne demonstrează că nimic nu este imposibil, scrie Risco.ro. Cercetătorii din corporația rusă Neurobotics, împreună cu Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova au găsit o modalitate de a vizualiză activitatea creierului unei persoane sub formă unor imagini reale care imită ceea ce persoană respectivă observă în timp real.
Această descoperire ar putea permite dezvoltarea unor dispozitive care să ajute persoanele cu tulburări cognitive sau la reabilitarea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Astfel de dispozitive ar putea fi controlate prin semnalele venite de la creier. Studiul complet și rezultatele acestuia au fost publicate pe bioRxiv.org, site-ul unei organizații non-profit pentru cercetare în domeniul științei.
Sistemul de ”citire a mintii” creat de cercetătorii ruși se bazează pe studierea activității cerebrale a oamenilor și înțelegerea modului în care creierul codifica informația. Sistemul creier-computer se bazează pe rețele neuronale artificiale și electroencefalografie (EEG), o tehnică de explorare a sistemului nervos, care analizează activitatea electrică de la nivelul scoarței cerebrale și o înregistrează grafic sub formă de unde. Prin intermediul unor electrozi așezați pe scalpul unei persoane, sistemul reconstruiește imaginile văzute de această și le afișează pe un ecran în timp real.
Pentru experiment au fost recrutați 17 voluntari sănătoși, femei și bărbați, între 18 și 33 de ani. În cadrul experimentului, voluntarii au urmărit videoclipuri cu imagini care conțin diverse obiecte precum: forme geometrice abstracte sau fractale (iluzii vizuale), cascade naturale de apa, fețe umane cu diverse emoții, dispozitive mecanice și sporturi extreme.
Imaginile video au fost sincronizate cu semnalele EEG, obiectivul cercetătorilor fiind de a decoda felul în care creierul extrage informația primită de la stimulii vizuali și o transformă în imagini. Pentru acest lucru, aceștia au creat două rețele neuronale artificiale, dintre care una era utilizată pentru decodarea diferitelor categorii de imagini, iar a doua pentru a transforma semnalul EEG în imagini care pot fi decodate.
Mai multe aflați în articolul original pe Risco.ro.