Vânzările de smartphone-uri la nivel mondial au scăzut cu 14,6% în primele trei luni din 2023, comparat cu aceeași perioadă din anul trecut, spune IDC. Au atins 268,6 milioane de unități în primul trimestru al anului 2023 (ianuarie-martie), potrivit datelor preliminare Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. Acesta marchează al șaptelea trimestru consecutiv de scădere, deoarece piața continuă să se lupte cu cererea slăbuță, inflația și incertitudinile macroeconomice. Am avut rezultate slabe și anul trecut.
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/
Singura veste bună o reprezintă creșterea vânzărilor de telefoane recondiționate. Dar vânzările de telefoane noi merg prost.
Scădere mai mare decât se anticipa
Scăderea vânzărilor de telefoane noi este mai mare decât cea de 12,7% prognozată anterior, dar rezultatele nu sunt surprinzătoare. Inventarul a rămas ridicat în toate regiunile, însă este mai bine comparativ cu acum șase luni, datorită livrărilor reduse și activităților promoționale intense.
„Deși suntem optimiști în ceea ce privește recuperarea până la sfârșitul anului, mai avem încă 3-6 luni grele înainte”, a declarat Nabila Popal, director de cercetare cu echipa IDC Worldwide Tracker. „Toată lumea este îngrijorată cu privire la exact când se va schimba trendul și fiecare vrea să fie primul brand care să prindă valul de recuperare. Cu toate acestea, este o situație dificilă. Oricine începe prea devreme va avea exces de inventar. Acum, mai mult ca niciodată, este important să păstrăm un puls real al pieței. Cu excepția elementelor neprevăzute, IDC se așteaptă ca piața să treacă pe un teritoriu pozitiv în trimestrul al treilea și să vadă creștere sănătoasă de două cifre până în trimestrul de vacanță”, a explicat analistul.
Aproape toate regiunile lumii au suferit o scădere de două cifre în trimestrul 1 din 2023. China a înregistrat o scădere de aproape 12%, care a fost puțin mai mare decât se aștepta, în ciuda redeschiderii recente a pieței. Consumatorii acordă prioritate călătoriilor și divertismentului în detrimentul achizițiilor de smartphone-uri, iar incertitudinea persistă, ceea ce diminuează sentimentul consumatorilor. Piețele dezvoltate precum SUA și Europa de Vest s-au descurcat mai bine decât altele, cu scăderi de 11,5% și, respectiv, 9,4%. Piețele emergente au înregistrat scăderi mai mari de 17-20%.
„Într-o notă pozitivă, pe baza discuțiilor recente pe care le-am avut cu producătorii și lanțul de aprovizionare, se pare că industria smartphone-urilor câștigă treptat încredere că vom vedea revenirea la creștere spre sfârșitul acestui an și în 2024”, a spus Ryan Reith, vicepreședinte al diviziei de analiză.