După avertismentele lansate de Apple, care sugera că ar putea vedea scăderea vânzărilor pentru prima dată în 2016, a urmat un anunț similar Samsung. Dar și alți producători de terminale Android recunosc că vânzările au atins pragul maxim în 2015 și că vor fi greu de egalat cifrele.

vanzari terminale android

Vânzările de terminale smartphone-uri au atins 1,4 miliarde de unități în 2015, iar creșterea a fost de circa 12 procente comparat cu 2014, conform Strategy Analytics. Pe trimestrul al patrulea din 2015, perioada de Sărbători și cadouri, vânzările au crescut cu doar 6 procente comparat cu aceeași perioadă din anul anterior. Analiștii spun că piața este aproape saturată și că anul acesta sunt șanse să nu mai vedem creșterea spectaculoasă din ultimii ani. Desigur, piața locală fiind în urma trendurilor mondiale, noi probabil vom crește în continuare. Dar ritmul se va încetini.

Samsung a rămas lider pe trimestrul patru 2015 cu 81 de milioane de terminale smartphone vândute, dar Apple este foarte aproape, 74,5 milioane de terminale iPhone. Huawei rămâne numărul trei mondial, iar pe tot anul a vândut peste 100 de milioane de terminale intrând în clubul marilor jucători. Pe locul patru vine tandemul Lenovo/Motorola, adunând vânzările ambelor branduri deținute de compania chineză. Evident, Xiaomi vine pe cinci.

În contextul actual, marele câștigător este Huawei, care a crescut vânzările cu circa 37% pe trimestrul al patrulea, peste orice medie a industriei și peste competitori. Să vedem acum dacă se poate menține în continuare pe creștere.

Anul 2015 va fi unul foarte concurențial pentru că marii jucători nu mai găsesc tehnologii noi sau funcții noi smart care să justifice achiziția de terminale de top, flagship-uri. Doar cei care consideră smartphone-ul un accesoriu fashion mai apelează la modele scumpe, altfel, oamenii cumpără cu mare atenție la preț. Terminalele de nivelul mediu sunt tot mai performante și accesibile ca preț. Chiar și pe low-cost există modele care s-au dovedit bune. De aici și marile probleme ale liderilor industriei. Tare sunt curios ce noutăți vor anunța în 2016.