Western Digital recunoaște că HDD-ul a cam pierdut astăzi lupta cu SSD-ul, mai ales din cauza vitezei, dar a găsit o tehnologie pentru a relansa hard-discul. Practic, ei au inventat MAMR (microwave-assisted magnetic recording), un nou tip de stocare magnetică, care va permite realizarea de HDD-uri de pînă la 40TB.

Sursa: BGR

Din câte înțeleg, noua tehnologie nu va reuși să țină pasul cu SSD-ul la viteză, în schimb va compemsa acest lucru prin capacitatea oferită, mai mare decât cea a HDD-urilor actuale. SSD-urile sunt foarte rapide, dar când vine vorba de capacitate, au rămas destul de mult în urmă și versiunile cu mare capacitate sunt foarte scumpe.

Desigur, Western Digital mai are de lucrat la noua tehnologie pe care speră să o lanseze comercial prin 2025. Dacă vă interesează motivația WD și explicația științifică a tehnologiei, le găsiți pe pagina lor. Schema ar fi cam așa:

Conform explicației în limbaj de business, prețul per TB va scădea, iar tehnologia cu microunde permite un consum redus de energie. De aceea, probabil noile discuri MAMR vor fi adoptate întâi în data centere mari, unde nevoia de stocare mare este continuă, apoi vor deveni ceva atractiv pentru zona de consumer. Desigur, pînă în 2025 noile formate media ar putea necesita noi spații de stocare (filme 8K, 360 de grade, etc).

Practic, se schimbă capul de scriere/citire, care va folosi această nouă tehnologie. Noile discuri vor folosi heliu în loc de aer, în interior, pentru a reduce eventualele probleme. Primele unități pentru data centere vor fi gata în 2019, iar după primele proiecte-pilot și testări intensive, vor realiza produse consumer care să fie gata în 2025, orizontul de timp anunțat anterior.

Pe de altă parte, trebuie notat și faptul că pe măsură ce SSD-ul devine tot mai puternic și tot mai vândut, prețurile vor scădea și capacitățile vor crește. Desigur, prețurile vor conta și ele, dar tehnologia SSD este atât rapidă, cât și foarte sigură. Iar data centerele au nevoie de viteză pentru ca utilizatorii serviciilor să poată accesa rapid fișierele. În plus, Seagate a prezentat deja un SSD de 60TB. Cu alte cuvinte, concurența va fi mare.