Eram sceptic, dar ZTE Grand X In a reușit să-mi confirme o părere mai veche: nu trebuie să ai cel mai scump sau cel mai puternic terminal smartphone. Faci treabă și cu un Android puternic la preț bun. Am găsit terminalul perfect pentru rubrica Smartphone Lab în care recomand telefoane accesibile ca preț. Are chiar puncte la care bate terminale binecunoscute din industrie, dar are și unele probleme. Una peste alta este perfect la prețul lui și cu siguranță este mai bun decât multe alte modele care se vând la noi. Doar că ZTE nu este un brand atât de cunoscut.

Zte Grand X In
Zte Grand X In

Dotări și performanțe

ZTE Grand X In este unul din terminalele lansate cu noua generație de procesoare Intel Atom realizate special pentru smartphone. Intel are planuri mari pentru piața de tablete și telefoane, iar telefonul ZTE este un mic pas în acest sens.

Procesorul telefonului este Intel Atom Z2460 la 1.6 GHz, single-core, plus un procesor grafic la 400 Mhz. Testele de performanță sunt bune, chiar bate toți competitorii la performanța CPU-ului și la cea a graficii 2D (Passmark). În Quadrant este peste Galaxy Tab 10.1, Galaxy Nexus, Optimus 2X. Iar cu Antutu am aflat că este peste Galaxy S2. Cine ar crede că un telefon care costă fără abonament 999 de lei (sau chiar 149 la abonamentul COSMOTE Smart XL+) poate fi atât de performant? Ei bine, era în care puterea era rezervată terminalelor foarte scumpe se încheie.

Ecranul este de 4.3 inchi cu 960×540 pixeli, densitate de 256 ppi, iarăși foarte ok. Bine, nu este HD, dar nici VGA. Procesorul este susținut de 1GB de RAM, iar terminalul vine cu 4GB pentru stocare și slot de carduri de memorie, poți pune 32GB dacă ai nevoie. Are WiFi, Bluetooth, modem HSPA la 21Mbps, , DLNA sau hotspot. Camera foto are senzor de 8 megapixeli, similar cu terminalele de top din 2012. Nu lipsește GPS-ul. Bateria este una medie, 1650 mAh, ține o zi foarte bine, dar nu mai mult. Android vine în versiunea 4.0.3, cea mai stabilă de pînă acum.

Zte Grand x In - performante
Zte Grand x In – performante

Design și experiență de utilizare

ZTE Grand X In arată ok, are colțurile rotunjite și un plastic cu striații pe spate. Marginile sunt bine conturate, cu butoanele de control, stă bine în mână. Ecranul este foarte bun, clar, și are culori impresionante. Interfața a fost supriza, un design diferit de tot ce știam până acum. Am aflat că ZTE a semnat un acord pentru a integra în terminalele Android o interfață specială, Kanzi UI, dezvoltată de Rightware. De exemplu, deblocarea ecranului se face prin apăsarea continuă a unui buton, nu prin slide sau alte gesturi. Interfața are un aspect plăcut, iconițele sunt diferite, dar ușor de recunoscut, nu vă pierdeți prin ea, garantat.

Camera foto a fost foarte bună și s-a descurcat decent în orice situație. Spre deosebire de multe terminale chinezești ieftine (vândute sub diverse branduri la noi), camera de 8 megapixeli a fost chiar ok și filmează bine. Imaginile pot fi utilizate și împărtășite prietenilor fără probleme. Are autofocus ok, fotografiere rapidă în rafală sau panorame interesante.

Browserul integrat este rapid și are chiar și plugin de Flash. Evident, încărcarea prin micro-USB este un bonus, o chestie utilă pentru oricine, nu mai schimbi încărcătoarele, cablurile, accesoriile. E foarte bine că europenii au impus asta, păcat că nu o respectă toată lumea.

Atât în interfață, browser sau aplicații, nu a avut deloc lag, timpi de așteptare, erori, resetări sau alte probleme. Totul a funcționat ok, într-adevăr, s-a încălzit după testele de performanță, dar cam atât. Nici măcar nu frigea ca unele modele de la case mai mari.

Telefonul este destul de ușor (140 de grame) și nu este foarte gros, are ceva din linia de design Nexus, dar nu foarte mult.

Zte Grand x In - design
Zte Grand x In – design

Concluzii

ZTE Grand X In este un prim pas al Intel pe zona smartphone. Procesorul s-a dovedit în toate testele foarte bun și potrivit pentru un smartphone Android, deși este X86 și single core. Ai nevoie de multi-core atunci când chiar soliciți terminalul cu aplicații intense – multi-tasking. Mă rog, chestia cu nucleele procesorului devine o problemă de marketing ca și megapixelii în industria foto. Telefonul are un preț foarte bun și oferă tot ce vrei de la un terminal smartphone cu Android. Toate funcțiile, fără excepție. Îl recomand și cred că prețul este foarte bun la abonament. Telefonul este disponibil în exclusivitate în magazinele COSMOTE și Germanos,

Atenție! Există și un model ZTE Grand X, care vine cu procesor Nvidia și Android 4.0 fără interfață, plus că are o cameră foto de 5 megapixeli. Să nu confundați modelele 🙂

Galerie foto