Samsung S9, terminalul anului 2018, despre care găsiți toate informațiile aici, va avea parte de un redesign pe spate și un ecran mai stilizat decât S8. Nu va include senzorul de amprentă sub sticlă pentru care Samsung a obținut patent, dar va avea cameră foto duală și un senzor de amprentă pe spate pus corect, unde ar fi trebuit să fie dintotdeauna.
Update 2: S8 versus S9.

Aveți la final și un video cu un concept Samsung S9.
Sunt foarte multe noutăți pe care vreau să le trec în revistă într-un articol cât mai complet, care va trece prin design, senzori, ecran, procesor, camere foto, baterie, data lansării oficiale și eventual prețul Samsung Galaxy S9. Să le luăm pe rând.

Noul design Samsung  S9

Samsung va continua să rafineze design-ul Samsung Galaxy S9, pornind de la cum era S8 și ce au făcut pentru Note 8. Succesul acestor terminale vor face ca Samsung să continue linia Infinity Display, acest design modern fiind acum standard pentru modelele de top, chiar dacă rivalii tot nu au un ecran curbat care să aibă succes. Există modele cu ecran cu margini curbe, dar nu a prins la public, niciun model nu s-a vândut atât de bine. În schimb, de la S6 Edge încoace, Samsung zbârnâie cu milioane de unități vândute.

Se spune că următorul design va avea margini mai subțiri în partea de jos și poate chiar sus, nu e foarte clar, dar vedeți în imagini. Practic, telefonul devine tot ecran, marginile curbate dau senzația că nu se termină și totul arată excelent. S8 mi se pare destul de rezistent, deși acum se văd semne pe Gorilla Glass 5, însă nici nu l-am ferit foarte tare. Probabil anul viitor vin cu o nouă variantă, mai rezistentă. S8 a rezistat foarte bine la căderea direct pe ecran, fără să se spargă sau să se strice ceva. Sper să reziste la fel și S9. Să mergem la tehnologii, senzori, ecran.

Senzori și ecran

Acum câteva zile, apăruseră informații că Samsung a patentat un senzor de amprentă sub display, iar câțiva trăgeau concluzia că Samsung Galaxy S9 va avea această tehnologie despre care se discută de un an de zile. La nici două-trei zile după, au și apărut dezmințirile. Dacă nici asta nu e campanie de comunicare oficială, atunci care să mai fie. Dezmințirea spune că senzorul de amprentă va fi tot pe spate, doar că poziționat altfel.

S8 versus S9

Samsung va poziționa senzorul în mijlocul spatelui, sub camerele foto. Teoretic, este aiurea să facă așa deoarece la Note 8 a fost lângă camere. Practic, este mult mai bine să facă așa, pentru că senzorul poziționat prea lateral este greu de accesat și fac pariu că mulți utilizatori S8 și Note 8 nu îl folosesc. Este incomod, greu de ajuns, nu citește mereu la fel de bine. Pe mijloc, este altceva. Sper să actualizeze și cititorul, care merge greu și la S8, pe când la rivalii din China deblochează în milisecunde.

Ecranul Samsung Galaxy S9 ar putea fi mai mare decât la S8. Adică diagonala anunțată va fi mai mare, ca să continue tradiția, dar vizibil va fi similar, se va păstra în dimensiunile compacte cu care ne-am obișnuit. Zvonul acum este că ar avea 5.77 inch și 6.22 inch, dar nu cred, sincer, că Samsung va face un display cu diagonala mai mică decât anul trecut. Poate 5.9 inch și 6.4 inch, da , ar mai merge. Și mai e faza că o mică creștere pentru ecran permite o baterie mai mare. Chiar și 3200 mAh pentru S9 și 3600 mAh pentru S9+ ar fi un câștig pentru utilizatorul final.

Evident, nu trebuie uitat Face ID, deci Galaxy S9 trebuie să facă un fel de Iris Scan 3D, care să nu mai poată fi păcălit cu o poză, cum se întâmpla cu S8. Cred că vor realiza astfel de soluție tocmai din cauza iPhone X.

Samsung S9 – procesorul nou

Știm deja că în US va fi o ediție cu procesor Qualcomm Snapdragon 845, iar în Europa vom avea oficial ediție cu Exynos 9810. Este logic, dat fiind faptul că Qualcomm produce la fabricile Samsung, ca cele două procesoare să fie iar egale ca performanțe. Ceea ce eu consider clar la ora asta este că vor avea Inteligență Artificială, procesare neuronală. Asta a devenit sigur după ce Apple a anunțat acest lucru pentru procesoarele A11 Bionic din iPhone 8 și iPhone X, pentru că deja Huawei lansase teoretic procesorul Kirin 970 cu o tehnologie similară. Modul diferit de procesare permite atât performanțe mai bune pentru procesor, dar și asistenți digitali mai performanți, care învață continuu. Iar Samsung are vise mari cu Bixby al său.

Samsung a investit deja în compania chineză DeePhi, care produce arhitectura pentru procesoare cu Inteligență Artificială pentru Amazon și MediaTek. Deci vor avea și tehnologia asta, neapărat. Pe de altă parte, nu cred că noul Snapdragon sau noul Exynos vor ieși aproape de procesoarele Apple în testele de performanță. Ceea ce va obliga producătorii să insiste pe alte funcții și alte tehnologii. Ceea ce este foarte bine.

Anul viitor device-urile de bază vin cu 6GB de RAM, iar cele premium cu 8GB de RAM. Este posibil să iasă modele cu mai multă memorie, dar zău că deja este aiurea, nefiind utilizată atâta memorie practic niciodată.

Stocarea va continua să crească. Cred că 128GB va începe să fie de bază, iar capacitățile premium vor fi de 256GB. Nu știu sigur, poate să mai dureze pentru că sincer, este ok și 64GB.

Camerele foto

Samsung va pune o cameră foto duală și pe Galaxy S9. Nu cred că vor rămâne cu camera foto de la Note 8, este posibil să facă asta, pentru că este mai comod și mai ieftin, dar cred că fie vor schimba senzorul, fie vor umbla la lentile, ceva trebuie îmbunătățit. Dacă vor aranja lentilele altfel, atunci devine logic că senzorul de amprentă se mută.

Deja publicațiile coreene, printre care Eletronic Times, au anunțat că Samsung face un senzor foto capabil să filmeze cu 1.000 de cadre pe secundă, care să bată tehnologia Sony de la XZ1. Senzorul va fi produs din noiembrie, deci este gata pentru lansarea în februarie pe care cred că o vom vedea.

Bateria Samsung S9

După părerea mea, Samsung poate adăuga foarte puțin la baterie fără să facă telefonul prea gros și prea greu. Aici se va discuta de tehnolgii de economisire a consumului, poate un ecran OLED cu consum mai mic, poate altceva. Zvonul prinvind baterii de mare capacitate îl discut la final, la zvonuri neplauzibile.

Este de presupus că Samsung ar putea adopta tehnologii noi, de exemplu se vorbea anul acesta despre bateriile litiu-ion solid-state, care au în timp o durată de viață mai mare, sunt mai stabile decât cele cu lichide și nu prezintă riscuri de încălzire și explozie. Este posibil, dar nu știm deocamdată cât de sigură este tehnologia.

Lansarea oficială

Lansarea Samsung Galaxy S9 va fi pe 25 februarie 2018. Pe baza experiențelor anterioare, compania va prezenta telefonul înaintea Mobile World Congress, care începe pe 26 februarie. Sper să ajung iar acolo să vă povestesc live de la eveniment. Mi-a plăcut statistica asta, e sursa la finalul textului:

Samsung Galaxy S8 – lansarea pe 29 martie 2017
Samsung Galaxy S7 – lansarea pe 21 februarie 2016
Samsung Galaxy S6 – lansarea pe 1 martie 2015
Samsung Galaxy S5 – lansarea pe 24 februarie 2014
Samsung Galaxy S4 – lansarea pe 14 martie 2013
Samsung Galaxy s3 – lansarea pe 3 mai 2012
Samsung Galaxy S2 – lansarea pe 13 februarie 2011
Samsung Galaxy S – lansarea în martie 2010

Anul acesta, lansrea Galaxy S8 a fost lansat târziu pentru că era perioada de după scandalul Note 7 și Samsung făcea teste peste teste pentru a face bateria mai bună. Dar anul viitor nu are motive să amâne lansarea.

Ecranul Galaxy S9

Zvonuri neplauzibile în acest moment

Modularitate pentru Samsung S9. Unele surse spun că Samsung preia de la Motorola ideea unui telefon modular, vor pune un contact special pe spate și vor face diverse module. Strategia e bună, e wow, doar că practic, nu prea folosește lumea. Nici la Moto nu cred că sunt mulți fani, iar modulele costă suplimentar. De aceea, cred că acest zvon este unul exagerat, făcut doar pentru a atrage atenția. Dar urmăresc zona asta și dacă apare ceva nou, vă țin la curent.

Ecran 4K. Se discută despre posibilitatea ca Galaxy S9 să aibă ecran 4K. Deși este o chestie bună, mai ales pentru marketing, ecranul 4K consumă foarte multă energie și practic limitează de tot autonomia. S-a mai încercat chestia asta și în trecut, iar rezultatele nu au fost cele mai bune. Iar utilizarea reală este practic zero, pentru că există foarte puțin conținut bun la rezoluție maximă. Mai ales filme făcute de pasionați, nu merită deranjul.

Baterie de 4.000 mAh / 4.500 mAh. Cum vedeți și mai jos, altă discuție este despre bateria de mare capacitate. Eu nu cred că există posibilitatea, fizică, pentru Samsung să facă o baterie mai mare. Telefoanele ar deveni cărămidă, ar fi prea groase, ar fi prea grele, nu este stilul Samsung să facă asta. Eu zic că nu există nicio șansă să fie așa. Dar la fel, cum aflăm alte informații, am să actualizez.

 

Video


Surse: Forbes, BGR, Trusted Reviews, KnowYourMobile