Google a lansat în seara asta oficial modelele noi Pixel 4 și Pixel 4 XL, următoarea generație pentru flagship-ul companiei americane. Focusul a fost pe performanță și cameră foto, dar telefoanele Google încep să fie la fel de scumpe precum modelele Apple, Samsung sau Huawei.

Detalii tehnice Pixel 4

Display: 5.7 inch FHD+
Procesor: Snapdragon 855
Memorie: 6GB
Stocare: 64 / 128GB
Camere foto: 12.2 megapixeli + 16 megapixeli
Cameră selfie: 8 megapixeli
OS: Android 10
Baterie: 2.800 mAh
Preț: 799 dolari

Detalii tehnice Pixel 4 XL

Display: P-OLED 6.3 inch 3200×1800 pixeli
Procesor: Snapdragon 855
Memorie: 6GB
Stocare: 64 / 128GB
Camere foto: 12.2 megapixeli + 16 megapixeli
Cameră selfie: 8 megapixeli
OS: Android 10
Baterie: 3.700 mAh
Preț: 900 dolari

Dotări sub principalii rivali

Deja principalele companii rivale au trecut la Snapdragon 855 Plus sau la alte soluții de procesare mai avansate. Design-ul pe partea frontală este clasic, cu un ecran cu margini groase, mai ales sus sau sub display. De asemenea, Pixel 4 are o baterie foarte mică în comparație cu rivalii, noroc cu modelul XL. Telefoanele Google trec anul acesta la cameră foto duală, când restul lumii a ajuns la patru camere foto pe spate. Au o lentilă normală și una cu zoom optic 2x. În schimb prețurile modelelor Pixel 4 sunt de la 799 dolari cel mic, 900 de dolari modelul XL de bază, adică vor ajunge să concureze modelele iPhone, Samsung Galaxy sau modelele de top de la Huawei.

Modelul entry este chiar slab, ecranul este FullHD+, procesor Snapdragon 855 cu 6 GB de RAM, 64 GB de stocare. Cel mare este de luat în calcul dacă aveți o pasiune specială cu Google. Evident, mare parte din prezentarea oficială a fost axată pe camera foto, care ar trebui să fie unul dintre atuurile acestor telefoane. Au ajuns și la faza în care pun un fotograf profesionist să explice ce fotografii incredibile a realizat cu telefonul, când este clar că un fotograf face astfel de imagini și cu cel mai ieftin telefon chinezesc. Terminalele pixel vor ajunge în magazine din 24 octombrie, apoi vom vedea și review-uri oficiale și care sunt scorurile DXOMark de exemplu.

Altă chestie de marketing pur este prezentarea faptului că „asistentul Google este integrat în sistemul de operare”, asta se cam întâmplă de câțiva ani cu Android, iar Google le-a dat partenerilor dreptul de a numi acest asistent altfel doar din simplul motiv să nu fie acuzați și aici de monopol. Nu m-aș mira ca o cercetare ulterioară să arate că Bixby, ThinQ și ceilalți sunt doar „personalități” ale robotului Google de fapt.

Pe scurt: eu nu găsesc niciun atuu pentru care ar merita cumpărat Pixel 4, dar modelul de top rămâne undeva în zona de interes, probabil în situația actuală a Huawei merită să fie luat în calcul ca o alternativă interesantă pentru cei care nu vor să aibă Samsung.