Una dintre întrebările primite cel mai des pe canalul de Youtube de la comentatori este să recomand telefoane bune și ieftine care să fie ok pentru cumpărător, chiar dacă bugetul ar fi sub 1000 de lei. Mă rog, unii vor și mai ieftine, dar aici am să listez modele care ajung spre acest nivel de preț, unele sub, altele puțin peste.
Foto: | Dreamstime.com
Cum alegi un telefon bun în 2018
Telefoane ieftine găsiți pe toate drumurile, mai ales la chinezi. Atenție, nu vorbim aici despre cele mai bune telefoane, ci despre cele ieftine și bune. Acum au inventat o nouă chestie, magazinele lor au depozite localizate în Europa și dacă faceți achiziții din China și scrie că telefonul este livrabil din UE, bifați opțiunea asta și nu mai plătiți nicio taxă. Acest mod este cel mai simplu posibil pentru a cumpăra din China, doar să fiți atenți dacă magazinul este real sau fake și căutați pe Google dacă au mai dat țepe sau nu înainte. Acum, hai să vedem cum putem alege un telefon ieftin care să fie și bun în 2018.
Principalul factor. Pentru 2018 trebuie să fiți atenți la un singur lucru înainte de a cumpăra un telefon. Sigur, țineți cont de toate sfaturile, dar neapărat să vă uitați prima dată la acest factor: platforma Android. După cum știm, există trei variante acum. Android 8 Oreo este pentru telefoanele performante. Android Oreo Go Edition este pentru telefoane foarte ieftine, cu hardware slab. Android One este pentru telefoane de nivel mediu, cu preț foarte bun. Dacă are Android 5 sau 6, puteți trece cu vederea acel telefon. Tehnologia a evoluat atât de mult în doi ani că pur și simplu nu merită cumpărat.
Deci recomand pentru telefoane ieftine și bune, platforma Android One. Abia apoi, dacă acele modele nu vă conving, mergeți și căutați unul cu Android 8 Oreo. Un telefon cu Android Go Edition ar trebui să fie 100 de euro – sub 500 de lei. Vorbim despre ele cu altă ocazie. Deocamdată țineți minte Android One sau Android 7 / 7.1.1 / 8. Restul merită ignorate cu brio.
Procesorul. Oricât de mult ați căuta, la buget de 1.000 de lei veți găsi doar procesoare economice. Bazate în general pe Cortex-A53, nuclee ARM orientate spre consumul redus de energie. De aceea, în cazul lor, o frecvență crescută este de preferat uneia reduse. Dacă aveți de ales între un model octa-core cu procesor la 1.5GHZ (1500 MHz) și un telefon similar cu procesor la 2.2GHz (2200 MHz), alegeți valoarea mai mare. Cele mai recente modele merg mai bine, optimizarea Android și a interfeței folosite fac posibile experiențe bune. P9 Lite sau Samsung J5 sunt exemple ok. Modele mai vechi, chiar dacă au același preț, vă oferă o experiență mai slabă.
Memoria RAM. Pentru 2018, telefoanele bune trebuie să aibă minim 3GB de RAM. Ar fi bine să aibă 4GB de RAM, dar dacă vreți să meargă totul ok, minim 3GB de RAM pentru Android. Se găsesc niște modele cu 2GB de RAM. Ele merg ca și telefon, dar dacă vreți smartphone, aplicații, jocuri video, play de filme, atunci alegeți modelul care are mai multă memorie RAM. Hai că nu e greu de ales.
Stocare internă. Telefoanele și tabletele cu 8GB de stocare internă (memorie internă, flash) trebuie evitate cu orice preț. Android ocupă mult spațiu și rămâneți fără pentru alte aplicații. Dacă faceți poze sau video, dacă aveți jocuri video, veți rămâne fără spațiu și va fi o problemă pe termen lung. Recomand minim 16GB de stocare internă, iar acest lucru vă asigură un spațiu decent. Folosiți Google Photos pentru a salva pozele și filmele și le ștergeți de pe telefon. Dacă prindeți cu 32GB de stocare, este și mai bine. Vedem mai jos exemple de telefoane cu stocare de acest gen.â
Ecranul. Aici depinde de preferințele voaste. Cred că în 2018 minim este diagonala de 5 inch sau 5.5 inch, iar unii preferă 6 inch. Alții vor căuta ecrane mai mici, dar nu prea mai există oferte. Un display HD este ok, se vede decent și nu consumă energie cât un ecran Full HD. Pe un display Full HD se văd mai bine pozele sau filmele, dar nu este o mare diferență atât de importantă. Chiar nu se simte prea tare.
Bateria. Un telefon normal ar trebui să aibă baterie de minim 3.000 de mAh. Fiind totuși procesoare economice, vă descurcați cu 2.800 mAh, dar nu mergeți mai jos. Dacă vă uitați cu atenție veți găsi telefoane cu baterii mai mari, de 3.300 mAh sau 3.500 mAh – la fel, alegeți dintre două modele cel care are bateria mai mare.
Camera foto. Aici depinde iar de voi, dacă faceți poze uneori, în vacanță, cu cei dragi sau dacă nu folosiți așa ceva. O cameră decentă trebuie să aibă minim 8 megapixeli și cred că una de 5 megapixeli este ok pentru toată lumea. Nu trebuie obligatoriu să fie de 12 sau 16 megapixeli, deși probabil că există și astfel de oferte.
Camera selfie. Depinde la fel de mult dacă faceți poze selfie, dacă vă pozați cu prietenii sau cu familia. Dacă nu, ignorați cu totul. Dacă vă plac, trebuie să alegeți ceva de peste 5 megapixeli.
Top 10 telefoane bune și ieftine la început de 2018
1) Xiaomi Mi A1. Este considerat cel mai bun smartphone Android One la ora actuală. Cum vă spuneam mai sus, platforma Android One este gândită pentru a oferi o experiență mai bună pe telefoane accesibile. Are un preț sub 1000 de lei, dar oferă experiența mai bună decât modelele mai scumpe cu Android Oreo. Are și specificații bune. Procesorul este Snapdragon 625, octa-core la 2.0 GHz, are 4GB de RAM, 64GB de stocare internă, ecran de 5.5 inch Full HD, camera foto de 12 megapixeli, frontala de 5 megapixeli, baterie de 3.080 mAh. Specificații complete pe GSMArena. Recomand cu căldură acest model ca fiind cea mai bună achiziție la început de 2018. Pe măsură ce o să se lanseze noi telefoane, o să vă recomand modele noi. Acum este pur și simplu cel mai tare. Poate fi luat de aici – link afiliat.
2) Motorola Moto G5S. Motorola face unele dintre cele mai solide telefoane cu Android și preț bun. Au un istoric foarte lung de telefoane bune. Au modele construite să fie premium, fără lag și erori. Au modele cu un preț foarte bun. Recomand cu căldură Motorola pentru cei care caută raportul calitate / preț. Acest model este la unele magazine sub 1000 de lei, la atele puțin peste 1000 de lei. Găsiți prețul cu Google fără probleme.
Acest model are platforma Android 7.1, are procesor Qualcomm Snapdragon 430, un pic mai slab decât cel menționat anterior, are 3GB de RAM, 32GB de stocare internă, camera foto de 16 megapixeli și camera selfie de 5 megapixeli, ecran de 5.2 inch Full HD și o baterie de 3.000 mAh. Respectă cam toate criteriile pe care le-am menționat mai sus. Găsiți toate specificațiile pe GSMArena. Este un model bun și nu veți regreta banii dați pe el. Are un preț la eAMG de 1.050 lei.
3) Samsung Galaxy A3. Se pare că este ultimul din seria de telefoane ieftine Samsung. Vedem ce se mai întâmplă anul acesta, dar nu au anunțat oficial un model nou. Este și bine făcut și destul de bine dotat și este unul dintre cele mai bine vândute telefoane spre 1000 de lei. Modelul are 2GB de RAM și 16GB de stocare internă, cu posibilitatea de a apela la un card de memorie MicroSD. Procesorul său este Exynos 7870 sau Exynos 7 Octa, un model octa-core bazat pe nuclee Cortex-A53 la 1.6 Ghz. Ecranul este de 4.7 inch – o adevărată raritate, dar bateria este de 2.350 mAh. Camera foto este de 13 megapixeli, iar cea frontală este de 8 megapixeli. O veste proastă ar fi că are USB 2.0, transferul de date va merge încet. Dar la prețul ăsta nu e o problemă așa de mare. Toate detaliile sunt pe site-ul Samsung.
Este sub nivelul Mi A1 și sub Moto G5S, dar dacă nu vă plac acele două modele, este destul de ok și acesta. Dacă vă place puteți cumpăra de pe eMAG.
4) Huawei P9 Lite 2017. Considerat de unii cel mai bun telefon ieftin din 2017, modelul este depășit la câteva capitole, dar vâ spun că este un telefon decent. Are Android 7.0 și se mișcă bine, are un procesor octa-core cu 4 nuclee la 2.1GHz și 4 nuclee la 1.7GHz, are 3GB de RAM, 16GB de stocare internă. Vă descurcați în orice situație fără probleme mari. Acest model nu are lag foarte mare, are autonomie foarte bună și camera este ok. Pe spate are un senzor de foto de 12 megapixeli, iar pentru selfie are o cameră frontală de 8 megapixeli. Ecranul de 5.2 inch este Full HD, iar bateria integrată este de 3.000 mAh. Nu veți plânge după bani. Toate detaliile tehnice sunt aici. Dacă v-am convins, îl puteți lua pe link-ul meu afiliat, nu pierdeți nimic, aveți doar de câștigat. Este acum la ofertă la vreo 850 de lei.
P.S. Dacă prindeți cumva P10 Lite la preț de 1.000 de lei, el este mai bun decât P9 Lite 2017, deci merită luat. Dar prețul variază și deocamdată este mai scump.
5) Huawei P9 Lite Mini. Am avut ocazia să interacționez cu acest model și nu este rău. Este mai ieftin decât P9 2017 de mai sus, dar nu foarte slab. Este ok per-total și pentru copii este o alegere foarte bună. Sau pentru bunici. Procesorul este doar quad-core la 1.4GHz, iar platforma este 7.0. Are doar 2GB de RAM și 16GB de stocare internă. Ecranul este de 5 inch și are rezoluție HD (1280×720 pixeli), deci autonomia trebuie să fie bună. Bateria integrată este de 3.020 mAh, iar camera foto pe spate este de 13 megapixeli, cea frontală de 5 megapixeli. Desigur, nu este un telefon pentru jocuri video sau aplicații Android intensive. Toate detaliile tehnice ale acestui model sunt aici.
Preț de 620 de lei online.
6) Vivo X9i – diferă puțin de Vivo X9. Poate nu ați auzit de Vivo, dar sunt un brand chinezesc din același grup cu OnePlus. Cum acest brand e foarte iubit la noi, e posibil ca Vivo să meargă deasemenea bine. Tehnic vorbind sunt produse bune, doar că acest model nu excelează decât prin preț. Are procesorul Snapdragon 625 care ajunge la 2.0GHz, 4GB de RAM, 64GB de stocare internă, ecran de 5.5 inch Full HD, camera foto este de 16 megapixlei pe spate și duală pe față, cu senzori de 20 de megapixeli și 8 megapixeli. Bateria integrată este de 3.080 mAh, peste medie. Chiar dacă are la bază un Android 6.0 modificat, rămâne o alegere bună. Specificațiile complete Vivo X9i. Prețul eMAG este sub 1.000 de lei.
7) Asus Zenfone Zoom (ZX550). Un smartphone foarte bun și ieftin pentru pasionații de fotografie. Este de asemenea singurul telefon din top cu procesor Intel (!). Hai să vedem specificațiile mai exact. Ecranul este de 5.5 inch Full HD, deci foarte bun. Are un procesor Intel Atom Z3580, quad-core la 2.3 GHz, cu 4GB de RAM și 64GB de stocare internă. Acceleratorul grafic este PowerVR G6430. Camera foto pe spate este de 13 megapixeli cu zoom optic 3X, specificații foarte bune. Camera frontală este de 5 megapixeli. Bateria integrată este de 3.000 mAh. Deci respectă aproape toate criteriile despre care discutam mai sus.
Prețul este 1.047 lei astăzi.
8) LG Q6. Este un smartphone cu design excepțional și dotări tehnice destul de ok. Nu l-am testat, deci nu pot să-mi dau cu părerea, dar v-am pus link la un review care merită citit. Ecranul este de 5.5 inch FHD+ (2160×1080 pixeli), procesorul este Qualcomm Snapdragon 435, octa-core la 1.4GHz, 3GB de RAM, 32GB de stocare, cameră foto de 13 megapixeli, frontala de 5 megapixeli, baterie integrată de 3000 mAh. Vine cu Android 7.1.1 din fabrică. Este un model foarte bun, vă faceți treaba cu el. Depinde de fiecare ce model alege, dar vă zic că un Q6 arată bine și se mișcă foarte bine. Detalii tehnice sunt pe site-ul oficial.
Costă acum la eMAG vreo 1.050 lei.
9) Asus Zenfone 3 Max. Este un smartphone excelent pentru cei care vor modele cu preț bun și în același timp destul de performante. Are toate detaliile despre care vorbeam în ghidul de mai sus și pe deasupra se înscrie în prețul respectiv. Cred că este o alegere destul de bună. Atenție la codurile de produs, la noi sunt două variante (ZC553KL și ZC520TL) diferențe sunt mici, dar există. De exemplu, ecranul este de 5.5 inch, dar la 553 este Full HD și la 520 este HD (720p). Primul are 3GB de RAM și al doilea are 2GB de RAM. Unul are procesor Snapdragon 430 și altul Mediatek, o versiune mai slabă. Vă recomand varianta mai bună, Asus Zenfon 3 Max ZC553KL. Costă 1.030 lei și are specificațiile mai bune.
Procesorul este quad-core la 1.4GHz, dar are 3GB de RAM și 32GB de stocare. Camera foto pe spate este de 16 megapixeli, iar cea frontală este de 8 megapixeli. Bateria integrată este de 4.100 mAh, peste medie, cu o autonomie foarte foarte bună. Da, este Android 6.0, dar vă descurcați foarte bine cu el. Mai multe detalii sunt pe site-ul Asus.
10) Nokia 6. Este un smartphone foarte bun, iar avantajul său este că are platforma Android curată, fără adăugiri. Ecranul de 5.5 inch este Full HD, are procesorul Snapdragon 430 cu 4GB de RAM și 32GB de stocare internă, Android 7.1.1 și o să primească actualizări la Android 8.0 Oreo. Camera foto este de 16 megapixeli și camera frontală de 8 megapixeli. Bateria integrată este de 3.000 mAh. După cum vedeți unele caracteristici se repetă, așa că și experiențele vor fi poate similare pe viitor.
Detalii tehnice suplimentare sunt pe site-ul Nokia. La ora asta costă 999 de lei, dar stocul e pe terminate.
Aștept de la voi comentarii dacă am uitat vreun terminal ieftin și bun. Este posibil, puneți întrebări și răspund asap. Dacă aveți nelămuriri privind vreunul dintre telefoane, lăsați un mesaj mai jos. Nu toate sunt modele perfecte, dar vă asigur că sunt telefoane bune și ieftine, care pot fi cumpărate ok în 2018.
Nu am comentariu pentru un model 2017, insa iti pot confirma un model anuntat in Septembrie 2016 si vazut in magazin in primavara lui 2017:
Huawei Nova
– Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53;
– Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625;
– vine cu Android v6.0.1 (Marshmallow) cu update la v7.1;
– versiune sistem emotion 4.1 cu update la 5.1;
– memorie RAM: 3GB;
– memorie interna: 32GB RAM;
– display: 5inch;
– rezolutie camera principala: 12 MP, secundara: 8MP;
– acumulator: 3020 mAh.
Pret achizitie: 799 lei
 
Sună foarte bine. Cred că seamănă cu vreun P8 Lite sau ceva, dar e foarte ok.
 
Ați selectat cel mai bun smartphone disponibil, dar cred că trebuie să introduceți noua serie Samsung Galaxy J și smartphone-ul LG Q series pentru bugete mici
 
Da, articolul este din februarie, trebuie actualizat cu noile telefoane.