iPhone 5S – următorul hit Apple – dar și iPhone 5C – telefonul ieftin – ar putea fi lansate pe 10 septembrie, conform unor noi zvonuri care par tot mai reale. Discuția este interesantă și merită urmărită… va intra Apple în zona low-cost sau va amâna această decizie? Va lanasa mult-anunțatul smart-watch? Deocamdată sunt puține informații oficiale, doar declarații care pot fi interpretate cum vrem noi. Personal, dacă fac un model cu display de 4,2 inch cum se zvonea zilele trecute, mi se pare un fail. Modelul ieftin se va vinde, dar va reduce vânzările de iPhone 4 și 4S. Așa că este interesant de urmărit ce se va întâmpla.

iphone 5s

iPhone 5S

În mod tradițional, după iPhone 5 lansat anul trecut urmează în seria Apple iPhone 5S. De obicei S-ul venea de la Speed – actualizau doar partea hardware – pocesorul, memoria, camera foto, ecranul… Dacă vine tot cu ecran de 4 inch eu zic că nu va mai avea niciun succes. La ora actuală 5 inch este standard pe un smartphone de top. Și nu este nici mare, nici incomod. HTC One, Optimus G sau Xperia Z sunt toate bine făcute, subțiri, ușor de utilizat. Apple are nevoie de un smartphone în zona 4,5-4.7 inch dacă vor să aibă succes. Camera foto actualizată la 12 megapixeli este ok, dar nu cred că fanii fotografiei sunt suficienți pentru a face volume mari. Și nici scannerul de amprente cu care se tot laudă nu cred că va fi o funcție atât de populară. Personal mi se par enervante și parolele, codurile de tip PIN sau face detection…

iPhone 5C

Este posibil ca oficialii Apple să fi urmărit studiile alea care spun că Android face vânzări foarte mari datorită modelelor ieftine. Un iPhone ieftin este plauzibil, pot obține un preț bun în China, pot urmări standarde ridicate de calitate și pot bate concurența cu modelul ieftin. Acest model le oferă apoi creșterea bazei de utilizatori pentru iTunes, iCloud și tot așa mai departe. Fanii iPhone vor apoi iPad-uri, Macbook-uri și tot așa. Vor crește treptat vânzările pe toate nișele. Dar totul depinde de calitatea și experiența oferită. iPhone 4 și iPhone 4S oferă un design bun, calitate bună, performanță bună. Sunt peste tot la discout, au parte de campanii de promovare la operatori. Un iPhone 5C va scădea vânzările acestor modele, așa că, per-total, s-ar putea ca Apple să nu crească la fel de rapid.

Alte gadgeturi Apple

Phablet. Se discuta în ultimele luni despre un smartphone Apple cu display de mari dimensiuni sau „phablet”. După părerea mea este o idee bună, deși vine târziu. Acum doi ani Samsung lansa Note și avea un succes nesperat. Anul trecut odată cu Note 2, toți producătorii de telefoane au luat în serios această „nișă”. De fapt se fac vânzări foarte bune, nu e doar o nișă. Terminalele astea sunt mai puternice, au ecranul bun, au baterie mare, sunt per-total „mai productive” decât terminalele mici și nici nu ești obligat să cari o tabletă după tine.

Smartwatch. Discuția e veche și oficialii Apple au tot confirmat „noi categorii de produse”, dar deocamdată nu au lansat nimic nou. Cred că rivalii pe Android vor lansa ceasurile la IFA Berlin (6-11 septembrie). Așa că ar fi excelent pentru ei să anunțe ceasul Apple pe 10 septembrie. Nu știu dacă vor avea succes. Nu port ceas, am prieteni care poartă ceas, dar nu mi s-a părut nici comod, nici plăcut, iar de când cu telefonul nu este nici util în vreun fel.

Tablete. În mod clar urmează lansarea iPad mini 2, cel cu display mai bun. Acum, sincer, trebuie actualizată și linia iPad clasică, ultimul fiind lansat acum un an. iPad 5 ar putea avea un design mai bun și performanțe mari. Nu știu dacă se va mai vinde ca înainte.

Laptopuri. Urmează seria de MacBook-uri cu procesoare Haswell. Citisem undeva că Intel va furniza o serie de procesoare high-end pentru Apple, așa că și prețurile vor fi pe măsură. Dar pentru cei care au nevoie de performanțe, MacBook-urile sunt esențiale.