Forum Alte întrebări Ce este Facebook? Ce poți face cu această rețea socială?

Viewing 1 post (of 1 total)
ads
  • Autor
    Mesaje
  • #180326
    Dan Dragomir
    Keymaster

      Ce este Facebook? Ce poți face cu această rețea socială? Aceste întrebări le pun tot mai des utilizatorii de internet. După cum știm, mulți români scriu feisbuc sau feisbuk, în loc de Facebook, dacă au auzit pe cineva spunând „am cont pe feisbuc” de exemplu. Din cauza pronuncției. Ei probabil o să și caute „ce este feisbuc”, că habar n-au cum se scrie de fapt.

      Revenind la ce este facebook – cea mai mare rețea de socializare din lume. Este ca și cum fiecare om ar avea un profil personal, o pagină de internet despre el în care scrie – cum îl cheamă, când s-a născut, unde trăiește, unde lucrează și ce face. Este un „buletin online” în care utilizatorii pot trece tot ce vor ei, un fele de CV online care conține multe date despre tine. După părerea mea, Facebook este și o carte de vizită cu care poți să câștigi admirația oamenilor, pot să obții locuri de muncă mai bine plătite sau poți să câștigi mai mulți bani. O să vă explic pe rând fiecare dintre aceste teorii.

      ce este facebook - ce faci cu el

      Ce este Facebook?

      Pentru cei care caută online ce este facebook, rezultatele Google arată diverse răspunsuri – Wikipedia de exemplu, dar și faptul că Facebook știe tot ceea ce ai făcut în ultima perioadă. Ca și Google, dacă acorzi Facebook toate permisiunile de acces, va ști pe unde te-ai plimbat la ce ore și păstrează o istorie. De asemenea, facă scrii prostii sau postezi când ești sub influența alcoolului, aceste lucruri ar putea rămâne vizibile și angajatorul tău sau cel unde ți-ai depus CV-ul ar putea găsi asta, chiar dacă te prinzi și le ștergi. Există sisteme de arhivare și memorii care nu sunt golite instant când ștergi tu informația. Dar, le luăm pe rând.

      Dacă nu ați văzut filmul Facebook, vă recomand să o faceți.  În Rețeaua Socială, creatorii folosesc legendele și zvonurile care circulă în jurul site-ului pentru a înțelege mai bine istoria și ce este Facebook de fapt. Acolo, totul pleacă de la o ceartă între Mark Zuckerberg și prima sa iubită, iar studentul înfuriat face un site cu profile ale colegelor, iar băieții pot vota care este mai „interesantă” și se putea face și profil versus profil, care fată este mai sexy X sau Y… Apoi, filmul lasă să se înțeleagă că Mark este angajat de frații Winklevoss să creeze un site cu profiluri pentru clubul lor de canotaj. Mark lucrează la idee, dar nu o termină. Apoi, are o revelație, lansând thefacebook.com, un site cu profile ale studenților. Tot farmecul este dat de faptul că este un club exclusivist online, în care nu se poate intra decât cu invitație. Apoi, deschid clubul pentru o altă univesitate, apoi pentru mai multe, apoi devine Facebook.com, rețeaua pentru toată lumea.

      Creșterea a fost exponețială. Dar Facebook nu era ceva nou, doar a fost mai bine realizat. Înainte de lansarea Facebook, prima rețea socială a fost Frienster, apoi s-a lansat MySpace, Hi5 și altele asemenea. Ca la fiecare inovație, grupuri diverse au lansat variantele lor sau „clonele” lor. Unele au avut succes, altele nu. Diferența pînă la urmă a fost în utilitate și capactiatea de a reține utilizatorii o dată cuceriți. Friendster a dispărut și a fost apoi relansat ca rețea de gaming. MySpace a dispărut și a revenit ca site de muzică. Hi5 doar a dispărut, deși acum câțiva ani era foarte popular în România. Dar Facebook, lansat în 2004, nu a avut pînă acum decât creștere. Nu este clar de ce și cum, oamenii se simt obligați să aibă cont acolo. Înainte, doar contul de e-mail era obligatoru pentru a comunica și pentru a accesa alte servicii. Astăzi, contul de Facebook este obligatoriu. Subnt 1.55 miliarde de utilizatori în fiecare lună, probabil numărul de profile și pagini este peste 2 miliarde.

      Facebook este atât un loc de întâlnire cu familia și cei dragi, dar și un loc de informare – afli știrile înainte de TV sau radio – un loc de relaxare unde poți accesa jocuri, clipuri video, muzică, poți călători virtual în locuri nemaivăzute. Pe scurt, acum Facebook este de asemenea o alternativă la Internet. Ce puteai găsi înainte pe Internet, acum la un loc pe Facebook. Dar să detaliem mai jos. Apropo, există Facebook în limba română pentru cei care nu înțeleg opțiunile în engleză sau alte limbi.

      ce este facebook

      Ce poți face pe Facebook?

      Facebook este nu doar o rețea formată din rudele personale – familie și prieteni. Pe Facebook activează cam toate companiile, sunt ziare, radiouri și televiziuni, sunt marii producători de echipamente, marile magazine, restaurante, case de modă și așa mai departe. Poți să te „conectezi” cu cei care te interesează, inclusiv cu vedete, sportivi, muzicieni și actori. Poți afla multe lucruri și întâmplări înainte ca ele să ajungă la știri. Poți să fii la curent cu tot ce se întâmplă. De-acum înainte evenimentele se anunță pe Facebook, spectacolele la fel, iar noutățile circulă cu viteza internetului.

      Mulți au ales să facă o afacere pe Facebook, să câștige bani pe Facebook. Fie că sunt magazine, fie că sunt utilizatori particulari, se pot face vânzări direct prin platormă sau poți folosi programe de afiliere pentru a câștiga un comision la fiecare tranzacție. Oamenii care se pricep la industria online vor reuși să facă o afacere din asta.

      Facebook este de asemenea locul potrivit pentru a-ți testa ideile sau proiectele, pentru a afla părerea celorlalți și pentru a descoperi chestii noi. Este potrivit și pentru a vedea pozele altora, pentru a vedea ce gândesc alți oameni și pentru a vedea cum fac alții să aibă succes.

      Urmărind brandurile favorite, pe Facebook nu numai că știi ce produse noi lansează, dar poți deseori să câștigi vouchere de reducere, să afli primul despre promoții speciale sau concursuri cu premii. Toate astea fără să te mai chinui să cauți în diverse locuri cu ajutorul Google, doar urmărind discuțiile de pe Facebook.

      Facebook permite și crearea de grupuri, nu doar de pagini. Sunt utilizatori pasionați de mașini, care discută despre ele, sunt femei pasionate de shopping, cei care apreciază filmele sau așa mai departe. Acolo în grup se discută pe diverse teme și de asemenea se află mai rapid noutățile.

      Marketing afiliat înseamnă că unele magazine acordă un comision celor care le găsesc clienți. Faci un cont acolo, iar apoi ai un link personalizat. Dacă le trimiți clienți care cumpără, câștigi un procent la fiecare tranzacție. De exemplu, dacă comerciantul oferă comision 3%, iar tu le trimiți un client care cumpără un produs de 100 de lei, tocmai ai câștigat 3 lei. Dacă el cumpără un cadou de 1.000 de lei să spunem, ai câștigat 30 de lei. Și tot așa. Utilizând Facebook și un sistem de marketing afiliat, poți aduna la un loc suficienți pasionați de shopping, de reduceri, electronice, cărți, haine sau altele, iar pe baza lor poți câștiga un venit constant.

      facebook-addiction-1_5259m05s

      Atenție la dependența de Facebook

      Ca și în cazul jocurilor video sau a utilizării Internetului sau a telefonului mobil, și utilizarea Facebook creează dependeță. Am citit un articol în care Facebook este comparat cu un dușman sau un drog. Este adictiv prin perspectiva că simți mereu nevoia să fii conectat la noutăți, să vezi ce reduceri sunt, ce oferte sau ce au mai făcut X sau Y din lista ta. De asemenea, are potențialul să te deprime, dacă tu ești la birou / muncă / școală, iar cei din lista ta pun mereu fotografii din vacanțe, călătorii, mașini scumpe, localuri de lux și așa mai departe. Toate astea se întâmplă de fapt cu absolut orice din viața noastră. Dacă te uiți la televizor fără limite, vei cunoaște dependența de TV. Dacă mănânci dulciuri multe, vei experimenta dependența de zahăr și orice conține așa ceva. Sunt multe activități care te pot acapara nelimitat dacă le permiți și dacă nu ai alte hobby-uri și bucurii în viață. Pe de altă parte, sportul, activitatea în aer liber, cititul și discuțiile cu prietenii sau cei dragi ar trebui să fie mai importante decât micile dependențe ale fiecăruia.

      Dacă ți-a plăcut acest articol poți de asemenea să citești ce este un selfie sau care este diferența dintre mini-USB și micro-USB.

    Viewing 1 post (of 1 total)
    • You must be logged in to reply to this topic.

    Forum Alte întrebări Ce este Facebook? Ce poți face cu această rețea socială?