› Forum › Alte întrebări › Ce este Mini LED: următoarea tehnologie pentru ecrane
- Acest subiect este gol.
-
AutorMesaje
-
11/01/2021 la 16:02 #339876
Ce este Mini LED? Alături de Micro LED, sunt cele mai noi tehnologii pentru ecrane. Permit dezvoltarea de ecrane TV mai mari sau de display-uri cu rezoluții mai înalte, având pixelii tot mai mici.
Ce este Mini LED și cum diferă de Micro LED
Tehnologia Mini LED constă în a paria pe LED-uri mai mici decât cele utilizate în mod obișnuit în acest tip de panouri și televizoare, așa cum sugerează numele. Modul în care aceste „ecrane” sunt „construite” este același ca în televizoarele QLED sau televizoarele LED, deși diferența este că colecția este mai mare și diodele utilizate sunt mai mici.
Tehnologia Micro LED este diferită de cea anterioară în funcționarea sa: în timp ce mini LED-urile optează pentru o tehnologie similară cu QLED-ul prin care există o sursă principală de luminozitate, în cazul microLED-ului este similară cu ecranele OLED. Acesta este, fiecare pixel se luminează de unul singur fără a fi nevoie de o sursă generală de iluminare în fundal – sursa.
Dimensiunea standard a unui LED utilizat în industria de televizoare și monitoare PC are dimensiunea de 1.000 microni, în timp ce un Mini LED poate să ajungă să măsoare 200 de microni.
Cu cât LED – urile sunt mai mici, cu atât pot fi puse mai multe în panelul de backlight ce iluminează pelicula de cristale lichide. În funcție de diagonala televizorului numărul de minileduri al unui ecran poate fi de ordinul miilor. Iată ce este mini LED.
Menționam că un microLED are dimensiuni mai mici decât un Mini LED. Problema cu Micro LED-urile este că acestea încă nu au ieșit din stadiul de research & development caz în care singurele modele de televizoare microLED în 2020 sunt prototipuri și nu se adresează publicului larg (sau comercial), prețul microledurilor fiind încă prohibitive – sursa.
Televizoare Micro LED
MicroLED are două avantaje mari comparativ cu OLED: deoarece LED-urile sunt mai luminoase decât OLED-urile, nivelul de negru despre care vorbeam mai devreme este acompaniat de o luminozitate și mai buna care crează un contrast imbatabil. Că exemplu, un panou OLED poate atinge un maxim de 1000 de niți, în timp ce MicroLED poate genera până la 5000 de niți – sursa.
Alt avantaj este faptul că un astfel de panou poate fi combinat fară probleme cu un altul fară a exista o limita a cât de multe ecrane pot fi unite. Asta ne vă oferi oportunitatea de a măsură televizoarele în metri, nu în centimetri, mai ales că rezoluția maxim este de 16K.
Mai multe companii precum LG, Sony și Samsung lucrează la ecrane microLED însă doar Samsung și Sony le-au pus și în vânzare.
Ecrane Mini LED
Ecranele Mini-LED fac parte din familia televizoarelor LED care include modelele normale pe care le găsim acum pe piață și modelele QLED. Un astfel de ecran folosește aceeași formula că și restul televizoarelor: o lumina LED servește drept principala sursa de luminozitate, care mai apoi trece printr-o matrița LCD și un ansamblu de filtre de culoare care generează imaginea pe care o vedem noi.
Ceea ce diferențiază Mini-LED de restul tehnologiilor este dimensiunea și numărul acestor surse de lumina LED. Un TV normal folosește câteva zeci, poate câteva sute de LED-uri pentru luminozitate. Ei bine, Mini-LED-urile vin în număr mult mai mare, până la câteva mii, datorita dimensiunii reduse pe care o au. Scopul acestui panou este de a obține un contrast mai bun și o luminozitate mai mare, alaturi de un negru și mai intens.
Deocamdată au fost lansate tablete și laptopuri cu ecrane Mini LED. Apple au fost primii cu iPad și MacBook.
Alte informații suplimentare
La CES 2021, Samsung a lansat noua gamă de televizoare. Și-au făcut anul acesta debutul primele televizoare Neo QLED care îmglobează tehnologie Mini LED.
Samsung introduce o cu totul nouă tehnologie de display, Neo QLED, pe modelele sale din gama superioară, atât pentru rezoluția 8K, cât și pentru 4K. Compania sud-coreeană duce astfel tehnologia QLED la nivelul următor, activată printr-o nouă și complexă sursă de lumină, Quantum Mini LED, controlată cu precizie de tehnologia proprie Quantum Matrix și de procesorul Samsung Neo Quantum, un procesor de imagine puternic, optimizat pentru Neo QLED.
Samsung Neo QLED utilizează tehnologia proprie Quantum Mini LED, bazată pe noile LED-uri revoluționare, cu dimensiunile de 40 de ori mai mici decât cele ale unui LED convențional. Tehnologia proprie Quantum Mini LED utilizează micro-straturi incredibil de subțiri, compuse din zeci de mii de mini-LED-uri distincte. Tehnologia Quantum Matrix permite controlul ultra-precis al miilor de zone de mini-LED-uri asamblate cu desitate ridicată, controlând exact, pentru fiecare zonă, parametrii de imagine – permițându-le spectatorilor să se bucure de conținutul preferat așa cum este menit a fi vizionat.
Samsung Neo QLED mărește scala de luminanță la 12 biți cu 4.096 de pași; acest lucru permite zonelor întunecate să fie si mai întunecate și zonelor luminoase să fie și mai strălucitoare, rezultând o experiență HDR mult mai precisă, dinamică și captivantă. Acest control exact al mini-LED-urilor Samsung, este posibil doar prin utilizarea noului și puternicului procesor propriu Neo Quantum, cu capacități de upscaling mult îmbunătățite. Față de modelele de până acum, care utilizau o singură rețea neurală, prin utilizarea a până la 16 tipare de rețea neurală diferite, fiecare dintre ele coordonată distinct prin tehnologia de up-scale AI și deep learning, procesorul Neo Quantum poate optimiza, la niveluri neatinse până acum, calitatea imaginii la rezoluțiile 4K și 8K, indiferent de rezoluția inițială a conținutului nativ.
De citit și la Marius Cucu.
-
AutorMesaje
- Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.
› Forum › Alte întrebări › Ce este Mini LED: următoarea tehnologie pentru ecrane