Samsung Z, viitorul smartphone Tizen, a fost deja prezentat într-un clip video de un blogger care a avut ocazia să-l testeze. Compania sud-coreeană își pune mari speranțe în Tizen, că va putea concura Android, iOS sau Windows Phone. Are în plan și televizoare Smart TV cu Tizen. De asemenea, acest OS este susținut de Intel, care vrea să câștige o felie din industria terminalelor inteligente.
Sunt curios totusi cat de customizabil este. Singurele elemente care mi-au atras atentia au fost : slide-ul acela de jos in sus din ecranul principal si modul de vizualizare a galeriei foto.
 
Daca va fi considerabil mai ieftin decat concurenta va reusi sa obtina o mica felie de piata. Dar parca ar fi fost mai buna o strategie care sa implice cateva terminale middle-range, mai micute la preturi derizorii, cel mult costurile de productie. Ar fi impins mai repede Tizen-ul pe piata.
 
Personal ..nu cred ca smartphone-ul cu Tizen o sa contribuie cu mult la vanzarea de smartphone-uri ..mai ales ca inca nu sunt destule aplicatii disponibile…Stiu ca Samsung ofera un program promotional prin intermediul magazinului de aplicatii Tizen cu scopul de a atrage cat mai multi dezolvatori ,dar ramane de vazut cat de bine se va vinde acest smartphone..
 
Nimic nou, nimic care sa te faca sa lasi iOS-ul sau Android-ul pentru Tizen. Icoane diferite si animatii diferite, in rest, un Android mai slab 🙂
 
Cred ca mai degraba e un FirefoxOS sau un UbuntuOS Phone cu icon-uri mai frumoase.
Ca sa fie Android are nevoie de inca cateva sute de mii de aplicatii
 
Nu ii dau nici o sansa in lupta cu Androidul si iOS-ul! Va avea soarta telefoanelor cu UbuntuOS, MeeGo si FireOS, peste un an nimeni nu-l va baga in seama. Ce imi place mult la el nu e softul, ci designul, fiind adeptul telefoanelor patratoase, iar butonul home seamana cu cel de pe LG Optimus L7 II
 
Nu pare nimic chiar asa spectaculos incat sa rupa gura targului … asa ca succesul lui Tizen va depinde muuult de pretul terminalelor si de viteza cu care vor aparea aplicatii.
 
@Petre Avand in vedere specificatiile pretul va fi marisor, cam de un middle de la Android (cum ar fi la noi 1.300-1.700lei). Greu sa iasa cu el sub banii astia.
 
@Daniel Mitran
Stii ce ar fi putut sa faca Samsung cu Z-ul, sa puna dual boot Android si Tizen, astfel lumea ar fi avut telefon cu Android dar cu posibilitatea de a testa si Tizenul
 
@Cristian Eu cred ca mai simplu imprumutau de la Sailfish emulatorul care le permite suedezilor sa ruleze aplicatii Android pe linux-ul lor. Dr se puneau rau cu Google 😀
 
@Daniel Mitran
Androidul este gratuit, asa spune si Google, si poate fi folosit de oricine, si poate fi customizat in infinite moduri. Nu ar avea de ce sa se puna rau, dar probabil ar fi afectat intr-un fel relatia de “prietenie”
 
🙂 Doar pentru ca spune Google ca e gratuit nu inseamna ca e si real, nu?
Da, codul sursa al sistemul de operare este gratuit. Oricine il poate downloada, compila si instala pe propiul telefon (daca are si drivere pentru propriul telefon, bineinteles). Avand in vedere ca am facut si eu treaba asta (downloadat codul sursa al Android-ului si compilat cu manuta mea niste build-uri) imi este destul de clar ca este “la liber”
Dar nu tot Android-ul este la liber. Android-ul ala gratis gratis vine la pachet numai cu minimul necesar de aplicatii. Mai vrei in plus si aplicatia de Maps? Sau pe cea de Gmail? Sau chiar Play Store-ul ca sa poti sa instalezi alte aplicatii? Astea costa. Nu bani ci o licenta de la Google. Adica trebuie sa le prezinti telefonul tau, ce interfata custom vrei sa ii pui, ce alte aplicatii vrei sa mai instalezi by default si ei sa fie de acord. Daca nu sunt nu ai acces la Play Store.
In plus: Android-ul ca sistem de operare este un amalgam imens de cod. Care trebuie sa ruleze pe zeci si sute de configuratii hardware. Daca produci telefoane nu ar strica sa le dai inginerilor tai o linie directa la inginerii care au scris codul respectiv, ca in cazul in care au problema cu ceva sa poata vorbi direct la Google despre ea, in loc sa piarda timp si bani testand rezolvari.
Google-ul s-a trezit cu o foarte mare problema pe cand cand a achizionat Motorola pentru ca toti ceilalti producatori i-au sarit din cap, toti se asteptau ca inginerii Motorola sa lucreze direct cu inginerii Google (Android) si in final sa iasa niste terminale Motorola super puternice, cu un Android super optimizat pentru ele. Nu a fost cazul pentru ca Google a facut eforturi mari sa colaboreze in mod egal cu toti astia mari (Motorola, Samsung, HTC, LG)
Ai mentionat ca poate fi customizat in infinite moduri.Google a tot facut presiuni asupra HTC si Samsung sa o lase mai moale cu customizarea, sa se mai vada si Android-ul din spate 🙂
 
@Daniel Mitran
1)Sa inteleg ca modelul X de la Nokia nu ar avea niciodata acces la play store cu interfata aceea pe care o are?
2) Nu inteleg de ce Google nu s-a baza pe Motorola mai mult. Cand a cumparat-o am crezut ca vor sa intre puternic pe piata de smartphonuri, mai ales ca detineau si cel mai bun sistem de operare.S-a intamplat exact invers
 
1. Nu stiu daca Nokia ar fi obtinut licenta cu interfata aceea. Daca ar fi sa ghicesc eu as zice ca da, ar fi fost o lovitura foarte mare pentru Google sa scoata bani (30% la fiecare aplicatie pe bani cumparata) din terminalele Microsoft-ului. Nu atat ca bani cat ca imagine.
Nu cred ca s-a pus vreodata problema ca Microsoftul sa obtina licenta pentru GApps (Google Apps)
2. E mai complicat cu Motorola: au cumparat-o 1. pentru patente 2. pentru ca patentele sa nu ajunga la altcineva (vezi cazul Nortel si cate probleme au acum pentru ca s-au zgarcit cateva miliarde si au pierdut licitatia) si 3. pentru ca Motorola in criza de bani si idei se pregatea sa distruga sistemul Android si sa dea in judecata Samsung/HTC/LG/etc pe patente (zic unele zvonuri).
Nu l-au cumparat ca sa faca ei (Google) telefoane, interesul lor a fost mereu ca Android-ul sa aiba succes. Samsung, HTC, LG, Huawei (+ceilalti) nu au fost deloc incantati sa concureze cu o Motorola care sa beneficieze de extra-ajutor din partea Google.
Ziceam mai sus ca nu e bine ca Google sa se supere pe Samsung. Nici reciproca nu e indicata, in momentul de fata e un dans in care toti trebuie sa se sincronizeze 🙂