Astăzi am fost la Zilele Biz, respectiv Ziua Inovației, una dintre cele mai interesante din cadrul evenimentului care durează o săptămână. Vedem oameni care chiar fac lucruri, nu doar declară că sunt inovatori.
Ioan Iacob, Qualitance, vorbește despre cum tehnologia schimbă lumea în care trăim. În primul rând despre VR și AR, despre care se spune că sunt viitorul divertismentului. Ceea ce nu știm este că acum tehnologiile acestea sunt disponibile pentru pacienții care au suferit atacuri cerebrale și data de recuperare a pacienților este foarte mare.
Online-ul pune în pericol retailului clasic, în SUA s-au închis mari mall-uri, iar 300 de centre comerciale sunt programate să se închidă în următorii ani. Acum AR și VR pot să fie o soluție pentru companiile retail ca să mențină vânzările pe viitor.
Acestea sunt posibile fără ecrane mari de mare rezoluție, fără tehnologii extrem de scumpe, iar experiența este imersivă, creierul uman fiind ușor de păcălit de tehnologie.
Un spital american investește 2 miliarde de dolari pe an în tehnologie, iar 20% din echipamente se pierd, se rătăcesc. Au apărut dispozitive IoT pentru localizare și a cunoaște mai bine inventarul.
Accesul la tehnologiile de ultimă generație este deschis tuturor, nu mai sunt necesare investiții de milioane de dolari, totul se poate plăti pay as you go. Viitorul nu este despre tehnologie, ci rezolvarea unor probleme concrete, lucruri care fac viața mai bună. Noile tehnologii aduc noi moduri de lucru și noi moduri de business.
Irina Mihăilescu de la BCR vorbește despre provocările tehnologiei în zona de banking. Se schimbă modul de comunicare, de interacțiune cu clienții, canalele de comunicare, disponibilitatea și ușurința în utilizare. Deseori start-up-uri fun tech vin cu tehnologii și experiențe noi, iar băncile au un sistem propriu și oferirea de soluții similare necesită investiții majore. Dezvoltarea și actualizarea sistemelor și viteza dlcu care răspund Devon esențiale.
Dar și băncile au adoptat tehnologii rapid. Sisteme de plata contactelss, sisteme de identificare biometrică, fie cu fața sau amprenta, sisteme de plată din aplicație, plus activități online care înainte nu erau disponibile, precum deschiderea de conturi, scanarea de coduri de bare pentru plată și soluții de navigație pentru a găsi sucursala sau bancomatul dorit.
Florin Coțofan de la Bosch vorbește despre tehnologii, trenduri și strategii de viitor (mega-trenduri). Compania germană a deschis în România Robert Bosch Engineering Center, care lucrează mai mult pe zona automotive. Urbanizarea accelerează, în 2050 traficul va fi triplu comparat cu azi. Fără tehnologii orașele nu vor mai fi locuibile. De aceea Bosch crede că mașinile autonome vor deveni realitate.
Tomasz Chlodecki (foto), CEO la JustWIFI, platforma nr.1 in Polonia de advertising și analytics, este și CEO la KoalaMetrics, companie aflată în coproprietatea Hub Raum (incubatorul startupuri al Deutsche Telekom). El a prezentat la Ziua Inovației despre rețelele WiFi ca o sursă de venit, date pentru analiză și interacțiuni pentru cei care au magazine fizice. Rețelele Wi-Fi evoluează acum, iar viitorul stă în servicii pentru Wi-Fi, reclame care pot fi servite pe Wi-Fi, plus acces la date. Se pot face statistici despre public, profile ale utilizatorilor și ce fac ei.
În Polonia au ajuns la 1 milion de utilizatori. Fac statistici despre cum oamenii interacționează în anumite spații, am mai povestit despre Analytics pentru retail. Se pot instala în aeroport, gări, trenuri, autobuze, mall-uri, pe stradă, ai Wi-Fi gratuit și puternic, dar în schimb trebuie să fii atent la reclamă. Este o sursă de venit pentru proprietari de restaurante, cafenele, pensiuni, hoteluri și așa mai departe.
Discuția despre inovație continuă, iar în partea a doua a zilei vor întra în teme precum securitatea informatică și flexibilitatea în business. Viitorul aparține companiilor flexibile și agile, capabile să implementeze rapid inovațiile, să se adapteze aproape instant la schimbările radicale din piață, și să promoveze colaborarea la toate nivelurile.
Spre final este programat un workshop realizat după modelul dezvoltat de departamentul d.school, din cadrul Universității Stanford, despre inovație prin design thinking.