Comisia Europeană a trasat planurile privind tehnologiile de comunicații și au anunțat că fiecare țară membră UE trebuie să aibă 5G pînă în 2020, cel puțin într-un oraș. Deși tehnologia 5G nu este încă foarte clar definită și nu există standarde, operatorii și producătorii vor trebui să decidă rapid înainte de implementarea efectivă.

dreamstime_s_14130038-compressor

Credit foto: © Aviahuismanphotography | Dreamstime.com – Telecom Tower

Discuția este lungă, pentru 5G vor fi necesare noi frecvențe, noi licențe, noi licitații. Sau, poate că autoritățile și producătorii de echipamente vor face ca tehnologia să meargă pe frecvențele actuale. Dar în acest caz, ce faci cu 2G, 3G, 4G? Pe care din ele să le închizi ca să faci loc la altă tehnologie? Nu se știe încă.

Comisia Europeană vrea un angajament ferm că toate drumurile din Europa vor fi acoperite de 5G pînă în 2025. Pentru asta au fost de acord să mai relaxeze reglementările impuse operatorilor de telefonie, de aici și discuția cu limitarea roamingului și multe altele.

Analiștii estimează că investițiile necesare acestui proiect ar putea fi de 500 de miliarde de euro, iar la ora actuală operatorii nu pot investi atât. De aceea s-a deschis cutia Pandorei cu relaxarea reglementării, care va însemna de fapt costuri mai mari pentru client, ca să scoată operatorii profit și să facă investiții pentru 5G. Cu prețurile tăiate, operatorii nu pot investi miliarde în rețea, ar însemna ca unii jucători să riște chiar falimentul.

Comisia Europeană a anunțat și un plan ca fiecare localitate din UE să aibă WiFi gratuit. Ei cred că Primăria ar trebui să ofere în fiecare localitate cel puțin acoperire WiFi în centru. În multe localități se întâmplă, dar în orașele mari va fi foarte costisitor.