Am testat camera video pentru mașină Mio MiVue C540, un produs destul de accesibil, cu rezultate destul de bune, dar nu vă așteptați la mari minuni. Merită menționat în special senzorul de imagine Sony, care își face treaba ok, dar au și un soft special pentru gestionarea imaginilor.

VideoPro și contra Mio MiVue C540

Avantaje:

  • calitate bună a imaginii;
  • unghi bun de vizualizare;
  • preț bun;

Dezavantaje

  • nu se pot transfera rapid imaginile;
  • probleme cu reflexiile din parbriz și anumite detalii noaptea;
  • imagini ușor curbate datorită lentilei;

Detalii tehnice Mio MiVue C540

Ecran: 2″
Video: Full HD 1080p / 30fps
Senzor: Sony 2 megapixeli
Diafragmă: F 1.8
Format: MP4 (H.264)
Unghi de vizualizare: 130°
Senzor G cu 3 axe
Stocare: microSD, până la 128 GB (neinclus)
Baterie: 240mAh
Preț: sub 400 de lei

Camera auto a ajuns la mine direct de la Mio România.

x

Experiența cu Mio MiVue C540

Am tot testat camere auto în ultimii ani, totuși niciun produs nu m-a convis să îl țin permanent. Înțeleg avantajele și faptul că o situație din trafic filmată poate să te salveze din situații neplăcute. Vedeți și pe sample, polițiști care se plimbau cu mașina cu girofar aiurea, dădeau ture, nu era nicio urgență. Totuși, mi se pare ciudat să rămână camera tot timpul pe bord. Da, este utilă și dacă te lovește cineva în parcare, are un senzor și pornește filmarea automat și în anumite situații s-ar putea să fie singura dovadă pe care o ai. Dar ar trebui să ai cameră și pe spate, un sistem care să acopere mașina complet.

Experienaț cu Mio MiVue C540 nu a fost tocmai cea mai bună. Are un încărcător pentru prize auto mai subțiri, iar în priza de la mașina mea nu stătea corect, așa că la fiecare groapă, pornire sau oprire, se mișca și tăia alimentarea, camera se oprea. Apoi făcea contact iar, filma o perioadă. Nu știam exact ce are de filmează așa, dar apoi am observat. Credeam că prizele auto și încărcătoarele astea ar trebui să fie pe o mărime standard.

Apoi, nu am observat că avea o folie pe lentilă. Și nu, nu era o folie albă, ci era ușor albastră, așa că primele imagini pe care le-am filmat erau albastre complet. Am scos folia și am luat-o de la capăt. Apoi am pus camera într-o poziție în care refleca imagini din parbriz – iar nu am observat pe ecranul mic al camerei, ci abia după ce am copiat imaginile realizate. Le-am șters și pe alea. Pînă la urmă am reușit să o pun corect și să trag imagini cu ea.

Nu observ mari probleme, dar nici o foarte mare calitate a imaginii cum scrie în prezentările oficiale. Putem spune că este ok și că se pot înțelege detaliile, mai ales dacă este lumină, pe seară deja sunt multe zone negre și fără detalii. Imaginile sunt ușor curbate datorită lentilei probabil.

Mi-a plăcut că are ventuză normală și nu lipici care să rămână pe parbriz. Astfel poți să o pui și să o scoți când vrei tu. M-am mai enervat odată că am stat pe loc și camera a filmat non-stop, deși are un mod Parking. Mă gândeam că detectează automat staționarea, dar nu a făcut-o. Astfel ocupi spațiu și pierzi timp cu o filmare inutilă a mașinii din față.

Are și o tehnologie utilă, respectiv filmarea de urgență când detectează impact. A pornit de câteva ori, odată când am mișcat camera cu mâna, altădată când am frânat brusc. Bănuiesc că la aceste funcții se referă Mio când vorbește despre detectarea coliziunilor. Dar în ambele cazuri camera era deja activă, deci nu pricep exact de ce era nevoie de acest Emergency Recording. Pentru că filma deja.

Pe site-ul producătorului am aflat și despre Mio MiVue Manager, pentru gestionarea imaginilor, care este disponibil pentru Windows sau Mac. Aș fi preferat însă o aplicație și posibiltitatea de a transfera rapid imaginile de pe camera video pe telefon pentru a le posta în social media sau pentru a le arăta poliției. Altfel, pe un ecran de 2 inch nu cred că înțelege nimeni ceva.

Concluzii

Camera auto Mio MiVue C540 este relativ ok, își face treaba decent și puteți avea filmări când mașina este lovită sau în caz că loviți pe cineva. Se vede destul de bine și dacă nu este noapte completă veți vedea detalii destul de bune. Altfel are și multe probleme, încărcătorul auto nu s-a potrivit în priza de la mașină, filmează non-stop în parcare, nu doar când detectează mișcare, nu ai aplicație să aduci imaginile pe telefon. Dar la acest nivel de preț, sub 400 de lei, mi se pare totuși destul de ok.

Galerie foto