Foarte mulți utilizatori de telefonie mobilă s-au plâns că au avut facturi mari, cu servicii de roaming, deși au călătorit în țară, nu peste hotare. Același serviciu care se dovedește foarte util în vacanțe sau delegații poate deveni o surpriză neplăcută. Dar costurile pot fi evitate destul de ușor. Există informați și pe site-ul ANCOM.


Eu am trecut printr-o situație similară, am fost în Delta Dunării și telefonul a pierdut semnalul și s-a conectat la rețelele din Ucraina. Nefiind o țară membră UE, costurile pentru utilizarea datelor mobile în roaming pot deveni rapid foarte mari. Deși există o obligativitate de a notifica utilizatorul și de a bloca conexiunea la un anumit prag al consumului de date (50 euro), uneori acest lucru nu se întâmplă.

Întâi de toate, trebuie înțeles că nu este vina operatorului. El oferă posibilitatea de a te conecta la rețelele altor țări pentru a nu avea probleme atunci când călătoriți. Serviciul poate fi activat și dezactivat din setările telefonului, cu o simplă apăsare de buton. Dar trebuie să cunoașteți acest lucru și să vă gândiți la el atunci când sunteți în apropierea granițelor.

Datorită politicii Roam like Home, în Europa și o parte din țările membre SEE roaming-ul nu mai este o problemă, pentru că toate costurile se deduc din abonamentul de acasă exact ca în țară. În Bulgaria, Ungaria sau Polonia nu veți observa o mare problemă (depinde și de volumul de date mobile utilizate). Dar în Serbia sau Ucraina, facturile pot crește exponențial.

Dacă înainte de a pleca în zona de graniță cu probleme dezactivezi din setări opțiunile de roaming, atunci când ajungi în zona cu probleme telefonul nu va trece automat pe rețeaua din țara vecină. Telefoanele sunt setate astfel încât să adopte rețeaua cu cel mai bun semnal, iar uneori operatorii locali nu au acoperire chiar pînă la granița fizică, lucru care facilitează trecerea pe o rețea străină.

Dacă nu ați dezactivat roaming și telefonul se conectează la rețeaua din altă țară, primiți automat acel SMS de avertizare, care include și costuri, doar că el este în ucraineană sau limba sârbă și deseori oamenii îl ignoră pur și simplu. Dar nu trebuie ignorat și trebuie să vă mutați manual înapoi pe rețeaua locală. Și, cum spuneam, dezactivați roaming dacă nu aveți de gând să îl folosiți.

Surprize de acest gen pot apărea și în Europa, de exemplu dacă vizitați sudul Franței și treceți în Monaco. Micul regat nefiind în UE vă va taxa ca și cum ați călătorit la Moscova sau la Istanbul, prețurile fiind destul de mari. La fel și în Elveția, despre care știm că este țară europeană, dar nu membra EU.

Cel mai bine este să vă informați înainte și de fiecare dată când plecați undeva să citiți toate informațiile cu mare atenție privind resursele care pot fi utilizate, care sunt incluse în oferta și care sunt cu un cost suplimentar.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!