Există și în România video-bloggeri, vloggeri (bloggeri video) in Romania ? Se pare că există câțiva pasionați, care au canale Youtube destul de populare și interesante, dar nu se poate vorbi despre un fenomen la fel de amplu ca pe piața americană. Totuși, colegii de la Playtech au adunat câteva exemple de urmărit.

Eu m-am amuzat în 2012 cu Alex Contras, care are o serie de clipuri legate de “moartea limbii române în online”. Dar are și alte povești. Văd că s-a lăsat între timp.

Alex - Youtube
Alex – Youtube

Update: acest articol despre vloggeri este din 2012. Pentru a descoperi utilizatori mai noi, aveți la dispoziție noi resurse. De exemplu, există un Top 10 vlog de Romania realizat de revista Biz. Pentru a găsi un vlogger, este suficient să deschideți o fereastră de Youtube și să scrieți numele de acolo.

De asemenea, în 2016 există un studiu cu cei mai vizualizați vloggeri romani.

Câteva dintre concluziile studiului:

Peste 260 de milioane de vizualizări adunate de vloggeri în al treilea trimestru din 2016. Dintre acestea, creatorii de content generalist au adunat aproape 229 de milioane de view-uri, în vreme ce materialele urcate de Youtube de vloggerii de nişă au fost vizionați de peste 32 de milioane de ori.
Vloggurile au 22% din totalul de aproape 1.2 miliarde de vizualizări pe Youtube în România în perioada menţionată. Vloggerii ocupă locul secund ca vizibilitate pe Youtube în România (după clipurile muzicale), în perioada iulie – septembrie 2016.
Aproape o treilme dintre subscriberii de pe Youtube din România sunt abonaţi la canalele vloggerilor. Din totalul de peste 63 de milioane de abonaţi de pe platforma video în al treilea trimestru, aproape 16 milioane (28.7%) erau abonaţi la canalele vloggerilor.
Peste 13.5 milioane (25.2%) erau abonaţi la vloggurile generaliste şi peste 2 milioane (3.5%) la canalele vloggurilor de nişă.

Topul lor este dominat de Ilie, care cred că în 2017 este cam depășit deja. Cei mai urmăriți par să fie vloggeri care prezintă jocuri video sau chestii de gen, deși sunt mulți care doar spun glume și prezintă situații hazlii. Sunt și fete destul de mult urmărite pe Youtube.

Tot de anul trecut am găsit și un alt studiu, cu top 100 vloggeri romani.