Am pus vineri bani pe card ca să am pentru vacanţă. Trebuia să mai cumpăr ceva, când să plătesc, îmi zice vânzătoarea: “dom’ne, nu vedeţi că a expirat cardul?”. Nu văzusem, evident. Banca nu are sucursale deschise în week-end, doar nişte puncte de lucru în nişte centre comerciale. Mă gândesc că poate totuşi la un bancomat rezolv problema.

Merg cu maşina, evident, ocazie cu care dau cu roata într-o groapă, am crezut că era un canal deschis, dar nu, era doar o groapă. Am dat înapoi, abia am reuşit să ies. Merg la bancomat, îmi spune “fonduri insuficiente”. Dau să verific soldul, banii sunt acolo. Deci ghinion.

Găsesc un sediu al băncii, deschis in City Mall. Dau să plec, se auzea un zgomot infernal, trag pe dreapta, roata dezumflată de tot, nici cât să ajung la prima vulcanizare. Bravo Dane! Ţi-a trebuit să fii intelectual, la naiba, când ţara asta are nevoie de mecanici auto…

Scot trusa aia standard, cu cric şi un fel de “coarbă de criză”, aşa cam un sfert din coarba de la Dacia 1300. Reuşesc să dezleg un puzzle cum naiba se scoate roata de rezervă din locaşul ei, reuşesc să dezţelenesc şuruburile la roata dezumflată. Stai să vezi că mini-coarba nu se potriveşte la cric şi canci de poţi ridica maşina. Un geniu de la Opel s-a gândit să pună în trusă o şurubelniţă, aşa că aia intra la fix în gaura de la cric, cât să poţi învîrti.

După trei sferturi de ore şi 5 kilograme date jos, am pornit spre vulcanizare. “Suntem în inventar. Reveniţi luni”, îmi zice un nene foarte amabil. Mai merg o juma de oră spre o altă vulcanizare care o ştiam, dar între timp văd una pe marginea drumului şi trag la ea. Două tăieturi aveam la roată după experienţa cu groapa. Trei petice şi 75 de lei mai târziu, plec spre City Mall.

Sediul băncii deschis, un tip foarte amabil. “Da, văd situaţia contului, totul e ok, dar la noi nu puteţi face extragerea”. Păi de ce? “La noi numai persoane fizice că suntem doar punct de lucru”. E cumva vineri 13?