Ca de obicei, am reușit să fiu printre primii care au testat noul antivirus de la Bitdefender: Total Security 2012, varianta finală, după stadiul de Beta, cea care va fi lansată oficial marți. Produsul este mai rapid și mai stabil, cu un design complet schimbat comparat cu versiunea anterioară. Interfața mi s-a părut mai prietenoasă, iar consumul de resurse este redus la maximum. De asemenea, produsul aduce o serie întreagă de tehnologii și funcții noi. Prețul licenței urmează să fie dezvăluit.

Bitdefender Total Security 2012
Bitdefender Total Security 2012

Bitdefender adoptă anul acesta și un nou simbol, celebrul dragon care servea ca steag dacilor, un șarpe cu cap de lup, desigur într-un nou design, adaptat produsului de securitate. Dar despre asta am să povestesc separat.

Bitdefender Total Security 2012 mi-a lăsat o impresie pozitivă. Instalarea a durat cam 20 de minute și nu mi-a cerut restart. A și scanat computerul și nu a găsit nimic deosebit. Se mișcă bine și după cum am spus nu mi-a blocat deloc computerul. Cică există o tehnologie nouă, ScanDispatcher, care detectează cât de intens este folosit procesorul și câtă memorie are la dispoziție și programează scanările doar atunci când există resurse optime.

Bitdefender Total Security 2012
Bitdefender Total Security 2012

Detecția de viruși tocmai a fost premiată, include tehnologii cloud, să detaliez și alte noutăți din suită.

A pornit în mod „Auto-pilot” – ideea este excelentă pentru că ideea lansată de producătorii software de a cere mereu aprobări utilizatorului s-a dovedit extrem de frustrantă, ba chiar obliga utilizatorul să închidă produsul de securitate pentru a scăpa de bătăi de cap.

Altă chestie inteligentă este eliminarea toolbarurilor de browser și înlocuirea lor cu un filtru special care te protejează indiferent de browser și fără să te bată la cap. Scanerul de vulnerabilități devine necesar deoarece multe amenințări informatice exploatează aceste probleme de securitate din aplicații.

Bitdefender Total Security 2012
Bitdefender Total Security 2012

Am fost surprins să descopăr Bitdefender Safego integrat în suită, cred că este un lucru bun dat fiind valul de spam cu link-uri și fișiere infectate de pe Facebook sau Twitter.

Are și secțiunea de utilități pentru a optimiza sistemul de operare, dar și o secțiune de recovery extrem de utilă dacă se descoperă aplicații malițioase care nu pot fi înlăturate din sistemul de operare.

Safebox este una din cele mai tari funcții, permite back-up-ul criptat, online, ba chiar permite sincronizarea fișierelor între două PC-uri din rețea care rulează Bitdefender.

Mai sunt și alte noutăți, dar o să le detaliez separat.