Am vizitat service-ul Huawei din București, deschis în colaborare cu ESD Rom, unde am urmărit pe viu ce înseamnă reparația într-o oră a unui telefon mobil. Vă scrisesem despre acest service Huawei.
service huawei 1 ora (1)

Huawei crește de la an la an în România, iar dacă în 2014 vindea 200.000 de telefoane, anul trecut în prima jumătate a vândut 130.000 de telefoane și probabil a crescut mult în partea a doua a anului, datorită succesului P8 și P8 Lite. De aceea, cei de la Huawei vor acum să prezinte și modul de funcționare al service-ului, unde majoritatea reparațiilor se fac rapid, fără mari probleme pentru utilizatorul final.

Service Huawei

În primul rând, când am ajuns acolo, am rămas surprins de organizarea “ca la NASA”, pe care nu mi-o imaginasem înainte. Clientul care vine în service primește imediat o estimare privind durata reparației, iar, dacă se poate face într-o oră, statusul se afișează pe un panou digital, așa că știe exact unde este telefonul și ce operațiuni se fac. Poate aștepta într-un mediu plăcut, poate testa alte produse Huawei și poate să acceseze rețeaua WiFi gratuită din locație. Se poate uita la televizor sau pot aștepta pe fotoliu, citind o revistă. Pe panou statusul telefonului se schimbă – este la tehnician, se pune diagnostic, se schimbă piesa defectă, se testează calitatea – este gata.

La fel și în interiorul zonei de lucru, toate echipamentele sunt dedicate protecției ESD (electrostatic discharge), oamenii lucrează cu echipamente de sute de mii de euro, costume speciale, fiecare are un ID după care se știe exact cine ce a făcut, la ce oră, cât a durat și așa mai departe.

Reparații fără improvizații

Service-ul Huawei fiind autorizat nu poate lucra cu improvizații. Este una din problemele din România: da, reparațiile terminalelor care nu mai sunt în garanție costă. Nu se poate folosi liță, nu se pot face lipituri de mântuială sau utiliza componente, altele decat cele originale. Este obligația service-ului să aducă telefonul la calitatea la care producătorul l-a făcut. De-asta la un service de cartier puteți repara mai ieftin terminalul, dar el va avea aceeași problemă peste o vreme și va fi mai greu de reparat. Sau ecranele montate nu sunt originale și nu mai funcționează apoi corect. Am întâlnit o mulțime de astfel de cazuri.

În cazul meu, am urmărit schimbarea de display la un telefon Huawei cu ecranul crăpat. S-a terminat chiar mai repede de o oră, dar asta probabil pentru că am stat eu cu ochii pe ei 🙂
Am aflat de asemenea cu surprindere că în acest service nu se schimbă doar geamul spart. Telefonul are pe partea cu geamul și alte componente mici prinse, casca audio și alte piese, iar înlocuirea se face cu toate aceste componente (subansamblu), iar telefonul este ca nou la predare.

Se pot repara la service-ul Huawei atat telefoane, cat și tablete, ceasuri smart și altele. De asemenea, în timpul de așteptare de o oră puteți să vedeți toate accesoriile oficiale Huawei, de la huse și carcase, la ceasul Huawei Watch și puteți cumpăra accesorii. De exemplu dacă ați spart geamul, ar fi bine să luați o husă de protecție pentru ca data viitoare telefonul să fie protejat.

Poze service Huawei