Am testat camera auto DVR Navitel R1050, un dispozitiv cu design excelent, destul de mică și discretă, dar care înregistrează destul de bine. Mi-a plăcut sistemul magnetic de prindere, dar trebuie să recunosc că nu îmi place ideea cu baza prinsă cu lipici de parbriz. Mă rog, a fost mai ușor de scos decât mă așteptam, dar prefer totdeauna o ventuză de cauciuc. Vedeți mai jos un clip filmat cu ea.

Detalii tehnice

Filmare: Full HD 30 fps
Unghi de vizualizare: 165 de grade
Format: MP4
Senzor: SONY IMX323
Procesor de imagine: MStar 8328
Stocare: card microSD
Microfon: încorporat
Alte funcții: Mod parcare, evenimente
Baterie: 180 mAh

Păreri pro și contra Navitel R1050

Avantaje:

  • unghi mare de vizualizare;
  • este micuță și nu vă distrage de la condus;
  • ușor de montat și utilizat;
  • dacă vreți să o mutați are alt lipici 3M în cutie;
  • conectare WiFi pentru transfer rapid de clipuri;

Dezavantaje:

  • efect de flare de la lumini (vedeți sample);
  • pierde detalii la unele imagini;

Experiența de utilizare

Dacă am tot testat camere video auto în ultimii doi ani mi se par foarte ușor de folosit, nu am mai avut probleme. Totuși, nu mi-am dat seama că are unghi de vizualizare atât de larg și am montat-o prima oară destul de aproape de un senzor de ploaie montat în parbriz, așa că structura acestuia apărea în imagini. M-am temut că o să fie greu de mutat, dar am reușit să o scot cu un briceag și am folosit lipiciul din cutie să o lipesc la loc, sub senzor. Așa că am realizat clipul pe care îl vedeți mai jos, pe zi, răsărit, seară, noapte. Să vă faceți o idee cum se vede.

Din păcate nu este o calitate a imaginilor nemaipomenită, de fapt încep să cred că parbrizul este principalul vinovat pentru imagini, pentru că acel efect de flare (strălucirea difuză la orice lumină externă) este prezent cam la toate camerele testate. E mai redus cu un filtru de polarizare, dar tot se vede. Mă gândesc serios că ar merita puse camerele afară, dar apoi probabil că s-ar murdări de la noroi sau de la insecte și tot n-ar fi cea mai bună filmare. Rămâne de văzut.

Camera filmează bine și unghiul de vizualizare este foarte larg, ceea ce este perfect pentru a observa diverse obstacole sau cei pe trotinete / biciclete care altfel se observă mai greu. De asemenea, unele imagini pe lumină se văd excelent, o dovadă că senzorul Sony este bun. Pe de altă parte, mai ales pe seară sau noapte pierde detalii și reflectă lumina, deci pierde unele detalii din filmare.

Este destul de mică pentru a putea fi montată chiar în partea de sus a parbrizului și nu vă deranjează la condus, nu vă atrage atenția cum am pățit cu unele camere mai masive, cu ecran mare. Îmi place că doar o iei din suportul magnetic atunci când vrei să vezi filmările. Ba chiar o poți folosi din mână pentru scurte perioade de timp, dar filmează bine. Altfel, încep să cred că e cel mai eficient să ai un sistem cu două sau trei camere, una față, una spate și una în interior, dar să aibă senzor care filmează în caz de impact sau alte evenimente. Și să poți lua rapid imaginile prin WiFi.

Pentru conectare trebuie să folosiți aplicația Navitel DVR Center, disponibilă în Google Play. Din păcate nu se mișcă chiar așa cum ar trebui, sper să o mai îmbunătățească pe viitor.

Sample video


Concluzii

Navitel DVR R1050 este o cameră destul de medie, cu dotări ok, dar să nu uităm că este un senzor de 2 megapixeli și un format mic, avantajele majore fiind dimensiunile reduse, conectivitatea WiFi și unghiul de vizualizare de 165 de grade. Este pentru cei care vor să se știe în siguranță, să aibă filmări cu evenimentele din trafic, dar nu pentru cei pretențioși care vor o calitate a imaginilor foarte bună. Costă vreo 550 de lei și o găsiți la Altex și Emag.

Galerie foto