Am testat zilele trecute o cameră video de supraveghere, Hikvision IR Cube DS-2CD2432F-IW oferită pentru test de magazinul Skut.ro, un dispozitiv care își face treaba, arată bine și are un preț decent. Nu este genul meu de test, dar pot spune că deja este a doua cameră de supraveghere IP testată anul acesta, încep să devin un adevărat expert în domeniu. Aveți mai jos și imagini surprinse de cameră, video de zi și de noapte.

Dacă nu aveți răbdare să citiți tot, vedeți prezentarea asta:


Pro și contra camerei Hikvision

Mi-a plăcut mult:
– design și realizare, arată foarte bine și se potrivește în birou;
– calitatea imaginilor foarte bună (vedeți mai jos);
– ușor de instalat și de mutat prin birou / casă;
– aplicații gratuite și simplu de utilizat;
– conectare automată fără bătăi de cap;
– înregistrare pe card microSD sau laptop;
– utilizare WiFi

Rămâne de discutat:
– este o cameră doar de interior, a se folosi cu precauție afară;
– există alternative mai ieftine, dar mai slabe calitativ;

Experiența cu o cameră de supraveghere

Am mai testat un dispozitiv similar mai demult și anul acesta am avut o cameră video de supraveghere în kit-ul Orange Smart Home, așa că am rezolvat destul de ușor testul. Hikvision IR Cube DS-2CD2432F-IW mi s-a părut un produs bun, care merită banii. Dar să vedem ce știe să facă deocamdată și tragem concluziile mai târziu.

Camera se conectează la Internet prin cablu, așa că trebuie întâi să o conectați pe fir la un router. După ce își face automat setările să funcționeze, va merge și wireless, vă explic mai jos ce și cum. Filmează Full HD, are o lentilă mare și un senzor de smartphone, este foarte ok la nivel de calitatea imaginii comparat cu alte sisteme testate de mine. Are infraroșii, deci va transmite imagini și dacă este noapte și are un senzor de mișcare care poate declanșa filmarea acasă. De asemenea, poate prelua vocea utilizatorului, deci poți să transmiți mesaje prin cameră spre surpriza celor de acasă sau de la birou.

Imaginile se văd pe un browser în cloud, trebuie să ai un cont pe site-ul www.ezvizlife.com și apoi cu acel cont te conectezi și în aplicația mobilă unde vezi de asemenea ce se întâmplă. Se pot salva imaginile direct în cloud, pe un card microSD sau pe un laptop sau desktop.

Scenarii de utilizare

Toată lumea zice că nu are nevoie de camere de supraveghere, că se descurcă și așa, dar vă spun, vă pot feri de mari probleme. De exemplu, dacă aveți copilul acasă cu bona. Pentru a scăpa de stres și de orice eventual incident, vedeți instant ce se întâmplă acasă, puteți comunica dacă vi se pare ceva ciudat, aveți situația oarecum sub control. De asemenea, dacă sunteți o firmă mică și vreți să vedeți ce se întâmplă cu colegii atunci când plecați din birou. O sigură cameră e suficientă pentru o încăpere, puteți instala și vedea mai multe stream-uri live cu activitatea din firmă. Iarăși, dacă aveți bicicletă pe care o lăsați în curte sau dacă ați tot avut incidente cu mașina, puneți o cameră de-asta și se va rezolva. Doar să aveți de grijă că Hikvision IR Cube DS-2CD2432F-IW este un model mai degrabă de interior și nu rezistă la intemperii și schimbări de temperatură, pentru asta există alte modele. Poate fi montată în curte, dar trebuie cumva ferită de probleme, lângă geam măcar sau sub acoperiș.

De altfel ai nevoie de alimentare, chiar dacă este ea wireless, nu are vreun acumulator de mare putere, ci are nevoie de priză.

Cum vezi imaginile transmise

La prima conectare a camerei la PC, ea nu este parolată și te obligă să pui o parolă, numele de utilizator este admin, ca la alte dispozitive. Ai nevoie de username și parolă când vrei să accesezi camera, după ce ai găsit-o în rețea, trebuie să introduci datele pentru a putea vedea imaginile.

Pentru a recepționa imaginile de la camera de supraveghere IP Hikvision ai nevoie de un cont pe www.EZVIZLIFE.com (atenție, cu www), o platformă cloud unde camera este recunoscută automat – dacă laptopul și camera sunt conectate pe aceeași rețea. Dai click pe ea și apoi introduci username și parola, iar apoi vezi imaginile instant.

Cu acest cont ezvizlife deja făcut intri apoi și în aplicațiile de mobil, iOS sau Android (aplicația se cheamă EZVIZ), unde poți vedea imaginile transmise de cameră.

Pentru conectarea wireless la cameră aveți nevoie de o unealtă separată furnizată de Hikvision, SADP – Search Active Devices Protocol , care recunoaște de asemenea instant camera. După instalare și el vede automat camera, faceți click pe IP-ul alocat camerei, introduceți parola de acces și apoi meniul de configurare (Configuration), de unde se merge la secțiunea avansată (Advanced Configuration), apoi Network. Alegeți din listă rețeaua WiFi care vă aparține și la rubrica Key 1 introduceți parola rețelei și dați Save. Teoretic ar trebui ca apoi camera video să funcționeze wireless, chiar dacă scoateți cablul de rețea din ea. Găsiți un tutorial mai amănunțit aici.

Detalii tehnice ale camerei

Senzor: 1/3″ CMOS
Rezoluție: 2048×1536 px; 1920×1080; 1280×720
Lentilă: Fixă, 4 mm
Bit rate: 25 fps @1920×1080
Tip compresie: H.264; M-JPEG
Infraroșii: Da
Distanța infraroșu: 10 metri
Suport card memorie: SD/SDHC/SDXC pana la 64 Gb
Rețea: Da, RJ-45
Wi-fi: Da
Microfon încorporat: Da
Alimentare: 12V DC; PoE
Detecție miscare: Da
Video streaming: Dual streaming supported
Dimensiuni: 66 × 91.5 × 131.3 mm
Greutate: 400 g
Tip conexiune retea: WiFi, Ethernet, PoE

Concluzii

Hikvision IR Cube DS-2CD2432F-IW este o cameră de supraveghere de interior, pentru acasă și pentru birou. Se poate folosi în anumite condiții și afară. Imaginile transmise sunt de calitate bună, are ifraroșii pentru a transmite noaptea sau când nu este lumină. Se poate conecta wireless, iar imaginile se văd în cloud, pe laptop sau aplicație mobilă. Cred că este un dispozitiv util și nici nu este foarte scump.

Galerie foto

Imagini surprinse de cameră

Pe zi
Pe noapte

Unde găsiți camera:

Camera poate fi luată de la Skut.ro, la preț redus la 499 lei. Puteți opta pentru o cameră video cu caracteristici asemănătoare, dar cu pan tilt (control din aplicațe, în 4 direcții), redusă la 579 lei.