Am nevoie de comentariile voastre la acest articol pentru a planta cel puțin un copac în campania Valluntar.
Capătul cercului este un best-seller scris de norvegianul Tom Egeland, care combină câteva teorii binecunoscute și acțiunea de tip Indiana Jones / Robert Langdon pentru a atrage cititorul într-o nouă aventură. O echipă de arheologi descoperă o raclă străveche, care chipurile ar conține manuscrisul Q, sursa din care s-au inspirat autorii evangheliilor. Evident, arheologul șef vrea să plece din țară, pe furiș, cu racla, iar autoritățile par să îl ajute. Așa că tânărul „inspector” de șantier Bjørn Beltø preia problema – fură și ascunde racla și intră în acțiune pentru a rezolva misterul.

capatul cercului

Apoi acțiunea se complică – e implicat și tatăl vitreg al acestuia, apoi descoperă că nici tatăl său natural n-a prea murit într-un accident și nici cunoscuții săi nu sunt chiar atât de inocenți pe cât păreau la început.

Povestea trece prin teoriile lui Erich von Däniken, racla ar putea conține un mesaj extraterestru și așa mai departe. Apoi descoperă că „fundația” care organizase săpăturile în Norvegia, care declarase că va căuta o fortificație în formă de cerc, este de fapt moștenitoarea Ordinului Ospitalierilor și că ei investigau cele mai vechi secrete ale omenirii care pot schimba radical modul în care privim istoria. Se referă și la misterul de la Rennes le Chateau și la multe alte mistere ale creștinătății.

Dacă vi se pare că seamănă oarecum cu povestea din Codul lui Da Vinci, ei bine, asta au spus și profesioniștii care au scris recenzii despre Capătul cercului. Doar că – surpriză – Tom Egeland a scris cartea doar cu vreo doi ani înainte de Dan Brown. Doar că Egeland a fost tradus în engleză mai târziu, după ce Brown era deja celebru și povestea sa devenise arhicunoscută. Dar asta nu înseamnă deloc că nu merită citită. Este o lectură excelentă pentru vacanță, o lectură interesantă pentru cei pasionați de subiect și, ca orice poveste din acest domeniu, sigur aduce și elemente pe care nu le știați.

Cartea are un preț mai mult decât decent și îmi place că o poți comanda și mai ieftin ca ebook. Campania editurii All este la a doua ediție, iar acum este susținută de Romsilva.

Trebuie să strângem cel puțin15 comentarii, iar dacă vor fi mai multe, cu atât mai bine, poate plantăm mai mulți copaci în această campanie!

P.S. puteți cumpăra cartea și aici.