Intel a anunţat astăzi noi detalii privind tehnologia Thunderbolt (nume de cod: Light Peak). Pe scurt, Thunderbolt este competitor USB 3.0, poate transfera date cu o viteză foarte mare şi afişa conţinut HD, utilizând un singur cablu. La ora actuală transferul merge la 10Gbps, Thunderbolt poate transfera un întreg film HD în mai puţin de 30 de secunde. Tehnologia dezvoltată de Intel va ajunge în mâinile utilizatorilor prin intermediul unei colaborări tehnologice cu Apple, iar prima implementare se va regăsi în noua serie de notebook-uri MacBook Pro.

Ce este Thunderbolt

Ce este Thunderbolt
Ce este Thunderbolt

Tehnologia Thunderbolt simplifică conexiunile dintre echipamente şi a reuşit accelerarea transferului de date prin intermediul a două metode de comunicare ( protocoale) – PCI Express şi DisplayPort. Prima oferă flexibilitatea necesară de a se conecta la aproape orice tip de echipament, iar a doua poate reda 1080p şi oferi opt canale audio simultan. Toate echipamentele Thunderbolt folosesc un conector comun, astfel încât acestea se pot conecta între ele rapid, prin intermediul unor cabluri elecrice sau optice.

Tehnologia Thunderbolt a fost creată pentru a satisface cerinţele creatorilor de conţinut HD. De exemplu, cameramanii vor putea să folosească echipamente audio şi video de captură şi să obţină o sincronizare de timp precisă. Viteza de transfer de 10Gbps oferă posibilitatea de a transfera fişiere media, de a efectua salvări de date şi restaurări şi de a arhiva documente într-un timp mult mai mic.

Thunderbolt foloseşte un chip controller Intel şi un conector de dimensiuni reduse potrivit pentru dispozitivele mobile care vor fi incluse în produsele care vor fi compatibile cu această tehnologie.