Se înteţesc zvonurile legate de iPhone 5. Şi e normal, cum spuneam. Am tot citit despre următoarea generaţie a telefonului Apple şi nu cred că zvonurile se vor dovedi la fel de false ca şi anul trecut. Da, există şi şansa ca toate zvonurile să fie false şi Apple să lanseze ceva diferit. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem imagina cum va fi…

iphone 5
Cea mai recenta imagine iPhone 5

iPhone 5 – dotări

Îmi place ideea unui display de dimensiuni mai mari, am spus-o anul trecut şi o spun iar. Am testat alte terminale smartphone cu ecran mai mare şi îmi place, vreau un iPhone cu display de peste 4 inchi. Aş vrea ca acest display extins să permită adăugarea unei baterii mai bune. Da, avem baterii portabile, externe, solare… Dar aş vrea pur şi simplu să ţină bateria lui mai mult, fără artificii. Tehnologia litiu-ion se depreciază pe măsură ce o reîncarci, iar unele accesorii pot „arde” acumulatorul sau alte componente.

Aş vrea o cameră foto cel puţin la fel de bună, dar cu mai multe opţiuni de control. De departe, camera foto din iPhone 4S a fost cea mai bună. Bate SGS3, bate One X, părerea mea este că e mai bună- mai utilă – decât camera de la 808 Pureview. Sau cea de la Xperia S care nu face focus unde vrei tu, doar în centrul imaginii. Aş vrea un senzor cu tehnologie mai bună pentru fotografiile făcute fără lumină. Cu ISO mai mare, dar fără zgomot. Poate o lentilă mai mare, mai luminoasă. Stabilizare mai bună, viteză mai mare… În fine.

ads
iphone 5 back
iPhone 5 – spatele metalic. Nu e rău deloc

Sunt convins că iPhone 5 va avea un procesor mai puternic, lag mai puţin, un iOS 6 care pare să fie foarte ok. Dar ce va aduce revoluţionar? Să fie doar hărţile 3D din noua soluţie prezentată deja de Apple? Nu cred. Să fie design-ul nou? Nu ştiu.

Dar cred că Apple are nevoie de o nouă dotare „wow” pe care să fie construită promovarea iPhone 5. Anul trecut, deşi iPhone 4S era identic cu 4, upgrade-ul de hardware a fost acompaniat şi de lansarea Siri. Nu era ceva extraordinar, Siri, dar aducea totuşi efectul „wow” de care aveau nevoie pentru a lansa produsul. Şi s-a vândut bine. Bun. Dar ce va fi în loc de Siri anul acesta?

iPhone 5 - design
iPhone 5 – design

iPhone 5 – design

Un design ultrasubţire, precum cel din imaginea de mai sus, ar putea avea impact. Da – arată extraordinar, deşi cred că este doar un concept oarecare. Oricum, probabil va fi mai subţire cu un milimetru – doi. Nu cu mult mai subţire. Dar ideea este în sine un factor de promovare. O imagine foarte bună a designului va ajuta Apple să nu cadă în capcana Samsung, care a avut o tonă de reacţii negative pentru design-ul Galaxy S3, pentru că pozele de la lansare arătau oribil. Ceea ce nu a împiedicat compania sud-coreeană să vândă o grămadă de telefoane. Dar impactul imaginilor de la lansare a rămas unul negativ.

Dacă arată într-adevăr bine, design-ul poate fi un atuu destul de important.

iPhone 5 – tehnologie

Dincolo de factorii „display mare”, „design interesant” şi „preţ”, trebuie să luăm în calcul şi tehnologia iPhone 5. Neoficial, o serie de detalii au fost deja prezentate – personal nu cred că sunt zvonuri, ci e genul de marketing Apple. Scapă o parte din detalii pe net, apoi vin cu ceva nou şi – wow – toată lumea e uimită de lansare.

Tehnologia display-ului iPhone 5 este nouă. Va avea senzorii touch integraţi în LCD (in-cell technology), nu va fi un strat suplimentar ca la 4S. Adică scade grosimea ecranului cu jumătate de milimetru. Plus de asta, rezoluţia va fi mai bună, probabil ceva gen 1280×720 sau similar.

Tehnologia procesorului iPhone 5 a fost dezvăluită odată cu iOS 6. Este prezentat acolo drept ARM S5L8950X – diferit de S5L8945X folosit A5X, procesorul iPad 3. Sunt discuţii că ar fi un procesor dual-core şi care consumă mai puţin. Dar numai supoziţii deocamdată.

Mi-aş dori o soluţie mai eficientă decât Tegra 3, care promitea quad-core şi o reducere semnificativă a consumului, dar practic iese în teste sub ceea ce a reuşit Samsung la Galaxy S3.

Şi da, mi-aş dori ca lansarea să fie în septembrie, cât mai devreme 🙂
Surse de inspiraţie: 9to5, BI, WSJ.

Tu ce ţi-ai dori de la iPhone 5?