Sunt sigur ca subiectul celule stem este la fel de controversat precum vaccinul HPV si alte asemenea teme care vin la pachet o serie de “mituri urbane” care vorbesc despre teoria conspiratiei, cipuri in creier, manipulare si control, noua ordine mondiala.

Va dau un exemplu: celulele stem permit vindecarea unor boli pina acum incurabile, cancere, leucemii, distrugerea maduvei spinarii intr-un accident rutier si altele. E o chestie serioasa, documentata, cercetata, in plin boom la nivel mondial.

Mitul care circula? Unul din ele spune ca prin aceasta recoltare vom putea fi clonati. Sau cine stie, poate ca sangele colectat se fura de fapt si se vinde pe bani grei. Nu cred niciuna din afirmatii.

Parerea mea este ca recolatarea de celule stem ar trebui sa se faca pentru toti nou-nascutii, iar daca apoi nu vor avea nevoie, sa fie sanatosi. Uite, o idee interesanta a reiesit in urma discutiei despre celule stem cu oficialii BioGenis.

O idee exprimata de dr. Marius Calomfirescu la una din intrebarile mele: celulele stem recoltate la nastere din cordonul ombilical ar putea fi folosite de copil cand va ajunge chiar la batranete, pentru combaterea Alzheimer si a altor boli specifice pentru care tratamentul este dificil astazi.

Poate ca pe viitor se va rezolva si multiplicarea lor, ceea ce ar permite o mai buna utilizare a cantitatii recoltate la nastere. Sigur sistemele de stocare din bancile de celule stem vor evolua pozitiv. Sigur cercetarile in care americanii baga 10 miliarde de dolari vor aduce tratamente noi cu ajutorul celulor stem.

Iar pretul de circa 1000 de euro, platibil in rate, este accesibil, credeti-ma, stiu despre ce vorbesc, stiu cati si-au luat masini, electrocasnice, si-au mobilat casa si asa mai departe. Aici vorbim de viata si sanatatea copilului, iar parintii inteleg despre ce vorbesc eu.

Noi am semnat cu rivalul Biogenis, CordBloodCenter, care la vremea aia era singurul furnizor. Nu regret nicio secunda, regret doar ca nu am putut face si la primul copil, pe atunci nu se discuta despre asta. Biogenis vine sa concureze CordBloodCenter, deocamdata cu stocarea celulelor in Polonia, dar anul acesta vor sa deschida banca de celule stem din Bucuresti, Romania. Nu sunt gata actele cu birocratia noastra… Ce sa zic, le tin pumnii si la multi clienti.