Compania vivo a ajuns anul trecut în top cinci producători de terminale smartphone din lume. Sunt o companie independentă cu un istoric de 25 de ani, iar din 2011 au lansat marca vivo pentru telefoane mobile. După zece ani de activitate sunt una dintre mărcile cu o creștere puternică la nivel global. Nu întâmplător, ci datorită atenției acordate cercetării și dezvoltării și inovațiilor tehnologice.

Anul acesta, vivo a intrat oficial în România și am reușit să aflu mai multe despre istoria lor, modul de lucru și planurile pentru viitor. Dincolo de investițiile realizate în cercetare și dezvoltare, vivo pune mare accent pe parteneriatele tehnologice. Cea mai recentă colaborare este cu ZEISS pe partea de camere foto. Mi-ar plăcea să testez terminalele X60 din seria vivo X care aduc prima cameră de tip gimball pe un smartphone. De altfel, vivo are o mulțime de premiere tehnolgice de-a lungul timpului, despre care povestim mai jos.

Cine este vivo?

Marca de smartphone-uri vivo a fost întemeiată în Dongguan, China, în 2011. Practic serbează anul acesta 10 ani de la lansarea în zona terminalelor mobile. Anul trecut au atins vânzări anuale de 111 milioane de unități la nivel mondial, devenind al cincilea mare producător de smartphone-uri din lume.

Filosofia vivo este bazată pe principiul “Benfen” – a face lucrurile corecte, în modul corect. vivo este o companie focusată pe adresarea nevoilor consumatorilor. Se prezintă oficial drept un producător deschis și onest, care pune mare accent pe respectul reciproc. Are o abordare practică, centrată pe om, oferind soluții inovatoare acolo unde acestea au cel mai mult sens, adică în utilizarea de zi cu zi, în lumea reală.

Compania are la bază o rețea globală de cercetare și dezvoltare cu sedii în zece orașe din întreaga lume – Shenzhen, Dongguan, Nanjing, Beijing, Hang zhou, Shanghai, Taipei, Xi’an, Tokyo și San Diego – acoperind comunicații 5G, AI, design industrial, tehnologie imagistică și multe alte domenii de frontieră ale produselor și serviciilor electronice de larg consum.

vivo Campus Dongguan

Premierele vivo la nivel global

În 2012, vivo a fost prima companie care a lansat un smartphone cu un chip hi-fi audio dedicat, vivo X1. Doi ani mai târziu, a atras atenția lansând cel mai subțire smartphone de până acum, modelul vivo X5Max, cu o grosime de numai 4,75 milimetri. În 2018, vivo a lansat primul smartphone cu tehnologia de scanare a amprentelor prin ecran, precum și primul smartphone cu adevărat frameless (fără margini), cu o cameră foto pentru selfie-uri de tip pop-up, modelul vivo NEX.

vivo și-a înființat birourile europene în noiembrie 2019. Sediul central din Dusseldorf are în prezent o echipă de peste 70 de persoane din 16 naționalități. Echipele locale din Europa însumează aproximativ 120 de persoane – un grup de experți în industrie din fiecare dintre țările în care vivo este prezent, asigurându-se că brandul poate valorifica experiența personală și perspectiva locală.

Parteneriate pentru vivo

vivo este mândru de faptul că este partener cu UEFA pentru viitoarele campionate europene de fotbal din 2021 și 2024. Rolul vivo va fi, desigur, acela de Global Smartphone pentru UEFA EURO 2020.

Unul dintre elementele-cheie al colaborării strânse cu Google a permis vivo să producă smartphone-uri cu o versiune curată și minimalistă de Android, precum și să aducă actualizări eficiente și fiabile sistemului de operare Android 11 la doar două luni după intrarea pe piața din Europa. În al doilea rând, colaborarea cu Qualcomm a permis o experiență în utilizare foarte bună, prin soluții system-on-chip puternice, dar care economisesc energie.

Nu există nicio îndoială că smartphone-urile au schimbat profund modul în care facem fotografii, mai ales atunci când vine vorba de captarea momentelor și de partajarea acestora cu prietenii și familia. Din 2015, echipa de cercetare și dezvoltare din Tokyo lucrează în mod dedicat și exclusiv pentru a face experiența camerei cu smartphone-urile vivo una extraordinară. Și atunci s-a dezvoltat ideea sistemului gimbal.

vivo și ZEISS au anunțat la finalul anului trecut un parteneriat strategic pe termen lung pentru a promova și dezvolta împreună inovații în tehnologia de imagistică mobilă. Primul „sistem de imagistică proiectat de vivo și ZEISS” este prezentat pe seria vivo X60. Mi-ar plăcea să îl testez.