Update (6 decembrie 2022): am făcut astăzi tragerea la sorți pentru concurs. Au fost 406 comentarii pe blog și 415 comentarii pe Facebook. Comentariul câștigător este nr. 457, adică al 51-lea de pe Facebook, Mihaela Mihai. Felicitări!
Tragerea la sorți video este aici:Cunoașteți cele mai uzuale metode de autentificare biometrică și cum vă ajută datele biometrice să vă securizați suplimentar dispozitivele și accesul la conturile digitale? Descoperiți toate aceste informații și intrați în concursul organizat de ESET.

concurs ESET

Cum funcționează autentificarea biometrică?

Pe măsură ce identificarea biometrică devine mai comună și mai fiabilă, este, de asemenea, din ce în ce mai utilizată ca tehnologie de autentificare implicită. Probabil marea majoritate folosește deja amprenta sau expresia feței pentru a debloca telefonul sau pentru a gestiona contul bancar de pe telefon, urmează probabil în viitor să fie folosită chiar pentru a deschide ușa casei și a porni mașina. Dar suntem cu adevărat pregătiți să oferim toate trăsăturile biometrice unice în schimbul unei promisiuni pentru o securitate mai bună?

Capacitatea de a confirma identitatea folosind amprenta sau chipul este deja o obișnuință. Cel mai adesea este asociată cu dispozitivele mobile: telefoanele sunt capabile să recunoască nu numai trăsăturile feței și amprentele, dar și vocile, și pot monitoriza modelele de somn și frecvența cardiacă și respiratorie. În zilele noastre pot reprezenta chiar și confirmarea pentru permisul de îmbarcare pentru o călătorie cu avionul sau cheia de deblocare a telefonului.

Cele mai populare metode de autentificare biometrică

Iată principalele metode de autentificare biometrică folosite la nivel global:

  1. Recunoașterea amprentei – De-a lungul anilor, această tehnologie care a fost inițial legată de butonul de pornire al iPhone-ului fizic, s-a dezvoltat. La început, senzorul capacitiv integrat putea mapa degetul utilizatorului și îl putea recunoaște. Mai recent, însă, senzorii de amprentă au înregistrat o evoluție rapidă pe telefoanele Android (senzori optici de sub ecran care folosesc lumina pentru a crea imagini pe amprentă sau senzori cu ultrasunete care trimit un puls de sunet, inaudibil, către deget pentru a crea o imagine 3D complexă).
  2. Recunoașterea facială – Ceea ce părea science-fiction nu cu mult timp în urmă este astăzi o altă metodă comună de verificare a identității. Caracteristicile noastre faciale sunt acum suficiente pentru a deschide ușile, a ne debloca smartphone-urile, a valida plățile și a accesa toate datele de conectare stocate în aplicațiile noastre de gestionare a parolelor. Recunoașterea facială poate funcționa în diferite moduri: comparație simplă de imagini, secvențe video, date tridimensionale sau compoziție de imagini cu mai multe camere.
  3. Recunoașterea vocii – „Hey Google” sau „Hey Siri” sunt comenzi simple pe care le puteți folosi pentru a interacționa cu asistentul vocal al telefonului dvs. De fapt, acestea sunt sisteme de recunoaștere a vocii, care răspund doar la comenzile dvs. vocale specifice. Cu cât utilizați mai mult un asistent virtual, cum ar fi Google, Siri sau Alexa, cu atât mai mult acesta va fi capabil să vă recunoască tiparele vocale.

Specialiștii ESET atrag atenția că deși autentificarea biometrică este convenabilă, aduce și noi provocări pentru confidențialitatea și siguranța noastră. În timp ce aceasta poate înlocui parolele lungi și greu de reținut, poate reprezenta, de asemenea, o modalitate de a divulga datele dvs. biometrice personale, pe care hackerii le pot accesa și apoi vinde unor personaje rău intenționate.

Chiar dacă aceste tehnologii par încă desprinse dintr-un viitor SF, utilizarea lor necesită o abordare complexă și protocoale atent compuse asupra dezvoltărilor tehnologice, a securității și a confidențialității. Protecția progresului tehnologic trebuie să țină cont mereu de respectarea drepturilor utilizatorilor la discreție și intimitate. Dacă doriți să descoperiți toate sfaturile pe care le recomandă ESET pentru a folosi în siguranță autentificarea cu date biometrice, vă invit să accesați articolul de pe blogul ESET.

Pentru sfaturi de securitate IT permanente vă puteți abona la newslettere cu conținut educațional ale ESET. Intrați astfel automat, în fiecare lună, în tombola dedicată abonaților la blog-ul ESET.

Concurs

Răspunde în comentariu la acest articol la întrebarea:
Consideri că metodele de autentificare biometrică ușurează semnificativ accesul securizat la aplicații și dispozitive (față de parole, pin-uri sau pattern-uri) și pe care dintre acestea le folosiți cel mai des și unde anume?

Concursul este deschis până pe 4 decembrie, ora 23:59. Ne regăsim aici pe 5 decembrie pentru tragerea la sorți.

Premiul acestui concurs este un ceas smart Samsung Galaxy Watch 4.