Dispozitivele Internet of Things (IoT) sunt cool și ne fac viața mai ușoară, însă gadgeturile pe care le alegem sunt oare sigure? Încercăm să răspundem la întrebare cu ajutorul ESET. Și puteți câștiga și un premiu interesant dacă sunteți atenți la ceea ce ați citit.
Update: Câștigătorul este autorul comentariului nr. 7. Ariton Mihaela. Felicitări!
Vă așteptăm la următoarele concursuri!
Gata și înregistrarea:
Cum alegeți dispozitivele inteligente IoT astfel încât să nu fiți vulnerabili la atacurile cibernetice
În încercarea de a ne face viața mai simplă, ne bazăm din ce în ce mai mult pe dispozitivele noastre conectate. Pe măsură ce dispozitivele inteligente și cele din gama Internet of Things (IoT) devin mai ieftine și mai accesibile, este tot mai ușor să le includem în viața noastră de zi cu zi. Însă în graba de a ne achiziționa noi dispozitive inteligente IoT nu ar trebui să pierdem din vedere confidențialitatea și securitatea datelor noastre.
Răspândirea tot mai accelerată a acestor dispozitive vine de asemenea cu diferite riscuri de securitate, deoarece astfel de gadgeturi și instrumente precum porți și uși inteligente, camere de supraveghere, ceasuri smart sau altele asemenea, oferă o multitudine de funcționalități pentru controlarea diferitelor aspecte banale ale vieții cotidiene, precum închiderea ușii de la intrare și oprirea aparatelor din casa dvs. de la distanță. Totuși, dacă acestea nu sunt securizate corespunzător, ele ne pot încălca foarte ușor confidențialitatea și pot fi folosite ca noi căi de atac de către infractorii cibernetici.
Deci, ce măsuri puteți lua pentru a asigura securitatea dispozitivelor conectate la internet și pentru a atenua șansele de a cădea victimă unui atac cibernetic?
Iată câteva sfaturi care pot reduce atacurile cibernetice asupra dispozitivelor dvs. IoT:
- Analizați bine opțiunile înainte de a face o achiziție, evaluați recenziile utilizatorilor și verificați dacă brandul este de încredere. Căutați pe Google numele mărcii și chiar numele modelului, asociate cu termeni precum „vulnerabilitate”. Dacă au existat probleme de securitate, verificați dacă acestea au fost rezolvate și nu mai afectează dispozitivul;
- Nu optați pentru dispozitive ale unor branduri mai puțin cunoscute, în special dacă nu puteți verifica modul în care securizează datele colectate sau unde sunt acestea încărcate;
- După ce achiziționați un dispozitiv, actualizați întotdeauna firmware-ul la cea mai nouă versiune posibilă. Dacă furnizorul lansează un patch, instalați-l imediat, deoarece acestea sunt de obicei orientate către siguranța dispozitivului. În caz contrar, hackerii pot exploata vulnerabilitățile găsite pentru a vă accesa sau manipula dispozitivele, lucru care poate fi împiedicat de menținerea dispozitivului actualizat la zi;
Prin utilizarea acestor trei pași de bază simpli se va reduce considerabil capacitatea unui hacker de a utiliza dispozitivul dvs. IoT pentru un atac informatic.
Dacă doriți să descoperiți mai multe detalii despre dispozitivele IoT și cele mai bune moduri de a vă asigura că cele pe care le achiziționați sunt sigure și nu vor fi compromise, vă invit să accesați articolul de pe blogul ESET. Pentru sfaturi de securitate permanente vă puteți abona aici.
ÎNTREBARE CONCURS:
– Ce dispozitive inteligente folosiți, cum vă ajută ele și cum vă asigurați că sunteți protejat digital când le utilizați?
Află răspunsul în articolul de pe blogul ESET:
https://blog.eset.ro/gaming/iot/dispozitivele-iot-sunt-cool-dar-sunt-ele-sigure/
Se pot da răspunsuri și pe blog, dar și pe Facebook pe pagina unde este publicat articolul.
Concursul este activ până pe 10 iunie 2022.
PREMIU:
Utilizez laptop si telefonul zilnic , ma ajuta in permanenta sa fiu la zi cu toate informatiile , un antivirus am pe amandoua dispozitivele !
 
Dispozitivul care-l folosesc este un DVR conectat la internet, cu firmware-ul actualizat la zi si ‘filtrat’ cu antivirusul ESET.
 
Singurul dispozitiv inteligent din casa in afara de smartphone este un smartwatch. Mă ajută să îmi număr pașii, vad vremea direct pe smartwatch, traseul pe unde am mers etc. Am actualizare la ultimul firmware, și cam atât.
 
Ce dispozitive inteligente folosiți?
= Am avut ocazia să folosesc hub inteligent.
Cum mă ajută?
= Îmi simplifică viața, totul e mai ușor.
Cum mă asigur că sunt protejat digital când îl utilizez?
= Soluția mea e să aleg un brand cunoscut, și dacă apar probleme, mă aștept să găsesc o soluție.
 
Folosesc un smartphone și un smartwatch.Sunt atent la brand , siguranță și calitate.Actulizez firmware ul,și pachetul ul de securitate lansat de producător ,dar și un antivirus cunoscut .
Smartphone ul mă ajută f mult în viața de zi cu zi: Gps, convorbiri, net, foto ,filme ,informații , etc, iar ceasul , cu funcții inteligente ecla fel că un telefon in miniatura.
 
Nu accesez link-uri trimise pe mail de necunoscuți, evit site-urile suspecte, evit să accept notificări de la site-uri, nu descarc jocuri, evit reclamele..
La e-mail, înainte să citești mesajul, ai opțiunea sa vezi adresa de unde a fost trimis mesajul.
 
Folosesc un tracker fitness care ma ajuta sa imi monitorizez numarul de pasi, distantele parcurse dar si pulsul, ceea ce e foarte util mai ales atunci cand merg la sală. Pentru securitate, folosesc doar aplicatia oficiala a producătorului si fac update-uri periodice.
 
Folosesc un tracker fitness care ma ajuta sa imi monitorizez numarul de pasi, distantele parcurse dar si pulsul, ceea ce e foarte util mai ales atunci cand merg la sală. Pentru securitate, folosesc doar aplicatia oficiala a producătorului si fac update-uri periodice.
 
Salut! Folosesc diverse tipuri de IoT-uri (pe cat posibil nu no-name-uri) zilnic: becuri inteligente, benzi luminoase, asistenti virtuali, prize inteligente, camere IP, DVR, sisteme de control alarma, telecomenzi smart IR. Le folosesc pentru confortul personal – iluminare treptata la trezire, control vocal/remote: Aer conditionat, TV, lumini, diverse, monitorizare deschidere usa, activare/notificare alarme. Toate device-urile sunt actualizate/verificate la zi cu ultimile firmware-uri disponibile, dar sunt si protejate de un dispozitiv BitDefender Box, special instalat pentru protectia unor astfel de device-uri. In plus, unde e nevoie de mai multa protectie, IoT- urile sunt conectate intr-un VLAN separat, iar pe firewall-ul aferent sunt setate politici speciale de acces pt fiecare device IoT. Unele policiti de acces la IoT-uri sunt dezactivate, si le activez doar cand am nevoie de acces la ele. Succes tuturor!
 
Buna..eu folosesc smartphonul pentru localizarea și supravegherea copilului in parc și la școală.Intodeaua actualizez firmware cu cea mai noua versiune pentru siguranța.O zi buna!
 
Pentru băiețelul meu folosesc un smartwatch cu localizare iar pentru a mă asigura de siguranță întotdeauna țin actualizat versiunea producătorului astfel încât să nu fac loc unei breșe în securitatea dispozitivului.
 
Smartphone si smartwatch detin ca si dispozitive inteligente. Firmware actualizat si antivirus sunt metodele mele de protejare
 
Dispozitivul inteligent din casa este un smartwatch. Mă ajută să îmi număr pașii sau a exercițiilor fizice, să îmi monitorizez ritmul cardiac,a caloriilor consumate,monitorizarea saturatiei oxigenului din sange, a nivelului de stres si a calitatii somnului,vad vremea,traseul, opțiunea microfon utilă atunci când vreau să vorbesc în timpul condusului mașinii sau când sunt la alergat și nu am mâinile disponibile pentru a răspunde la telefon. Am actualizare la ultimul firmware.
 
Un smartwatch care ma ajuta la exercițiile fizice cu anumite detalii cum ar fi numărul de calorii, pași etc. Iar ca și masuri de protecție urmăresc ca întotdeauna sa fie la ultima versiune de firmware
 
Salut, in afară de smartphone folosesc un smartwatch Huawei GT 2, mă ajută la monitorizarea ritmului cardiac, monitorizarea somnului, mesaje, notificări etc ..
Iar pentru protecție… actualizările la zi.
 
Folosesc un smartphone și un smartwatch care ma ajuta la exercițiile fizice si monitorizarea pulsului. monitorizarea saturatiei oxigenului din sange, a nivelului de stres si a calitatii somnulu.Am actualizare la ultimul firmware.
 
Actualizez intotdeauna firmware-ul la cea mai nouă versiune posibilă. Dacă furnizorul lansează un patch, instalez imediat și pe acesta, deoarece acestea sunt de obicei orientate către siguranța..
 
Folosesc smartband Huawei Band4 si o port la mana tot timpul, in loc de ceas, pentru trackuire pasi, kcal, kilometri parcursi, etc.
E usoara,comoda si deloc costisitoare.
Si practica 😀 daca esti genul care vrea sa-si trackuiasca progresul zilnic
 
Un smartwatch Apple Watch Nike 7,cel mai des folosesc Apple Pay si GPS. Are update-uri la zi.
 
Folosesc SMARTPHONE. Este eficient și totul e mai simplu. Aleg un brand de calitate , sunt atenta cum îl folosesc.
 
Folosesc un smartphone ce ma ajuta sa fiu mai productiv la munca, iar de protejat..un antivirus bun isi face treaba.
 
Folosesc o periuta electrica smart! Imi arata prin aplicatie zonele pe care le periez prea mult sau prea putin. Ma protejez prin a cumpara doar de la firmele pe care le cunosc sau le pot cerceta, aplicatia lor o tin mereu la zi si permisiunile de accesare sunt doar cele minime pentru functionarea corecta.
 
Utilizez cateva dispozitive IoT precum becuri inteligente si o camera de supraveghere. Am citit destul de multe review-uri si am discutat cu prietenii fan tech inainte sa le achizitionez pentru a fi sigur ca sunt sigure dpdv securitate, dar si al rezistentei in timp. Pentru camera folosesc si “securitatea clasica”, respectiv atunci cand suntem acasa am grija sa fie indreptata in asa fel incat sa nu prinda membrii familiei in cadru sub nicio forma. Am analizat foarte bine si optiunea achizitionarii unei yale/clanta inteligenta care permitea deschiderea cu telefonul mobil,pe langa pin, amprenta, dar citind mai multe pareri am ajuns la concluzia ca parca inca este prea devreme sa fac aceasta achizitie, safety first 😀
 
De la inceputul anului folosesc monitorizarea video de la Honeywell
 
Un smartwatch care ma ajuta la exercițiile fizice cu anumite detalii cum ar fi numărul de pași. Iar ca și masuri de protecție urmăresc ca întotdeauna sa fie la ultima versiune de firmware
 
Ca și IoT folosesc Google home hub, becuri, camere NEST. În afară de confort, nu cred că sunt prea sigure. Pentru siguranță folosesc un router setat mai de doamne-ajută și un firewall pentru că, vorba aia, you can never be to safe.
 
In casa am mai multe dispozitive inteligente printre care un purificator de aer, un fierbator inteligent si un corp de iluminat smart. Toate acestea sunt cu firmware-ul actualizat la zi si conectate la un router care dispune la randul sau de mai multe optiuni de securitate si detectie a intruziunilor. Alegerea unor brand-uri cunoscute si care publica periodic actualizari software de securitate este preferata.
 
Din păcate, pentru copilul meu am achiziționat un smartwatch care are opțiune și de tracking, dar de slabă calitate. Nici măcar nu auzisem de firma, l-am achiziționat online, desigur a fost și ieftin. Mai mult ca sigur pentru calitate voi alege pe viitor un brand despre care am mai multe informații, un brand cunoscut, iar că IoT probabil ca mi-aș instala tot ce zice acel smartphone că trebuie să am pentru o buna siguranță a datelor.
 
Folosesc o bratara fitness mai ales pentru o motivatie in plus de a face miscare. Pentru securizare, folosesc aplicatia oficiala, cu ultimele update-uri si nu permit aplicatiei/bratarii accesarea locatiei in nici un moment.
 
Camera de supraveghere inteligenta, dispozitive pt comanda vocala cu firmware-ul actualizat la zi si parole cat mai complexe
 
nu folosesc nimic….doar telefonul mobil…incerc sa nu accesez chestii dubioase.
 
Folosesc diverse dispozitive IoT in casa mea. Sunt constien ca acum clasa de securitate este foarte importanta. Dispozitivele IoT nesecurizate pot intra pe mainile hakerilor care sunt din ce in ce mai activi in ultima vreme.
Securizarea dispozitivelor IoT in casele noastre trebuie sa fie o prioritate in contextul actual si nu numai.
Folosesc o imprimanta wifi, un AC wifi , masina de spalat vase conectata la wifi , etc.
Pe toate am incercat sa le securizez in retea aditional de securitatea oferita de producator.
Sunt constient ca orice dispozitiv nu este 100% sigur inpotriva atacurilor cibernetice si de aceea toate dispozitivele conectate la wifi trec printr un ruter securizat cu o parola foarte lunga pe care mereu ma chinui sa mi o aduc aminte:).
Daca hackerii reusesc sa sa obtina control asupra infrastructurilor IoT nu ne vor face rau numai noua, dar vor folosi si ca un punct de plecare pentru tot felul de comportamente rău intenționate precum atacuri DDOS impotriva institutiilor statului de exemplu.
Recomand folosirea de parole foarte lungi cu caractere speciale, numere, cuvinte romanesti mai putin cunoscute in dictionarele de brutforce si antivirus consacrat de calitate pentru dispozitivele pe care le folosim.
ESET a fost unul dintre singurele antivirusuri care a descoperit vulnerabilitatea din clientul utorrent in urma cu ceva ani si de aceea il recomand, dar sunt si altele foarte bune.
Salutari!
 
folosesc o bratara fitness, sa vad cine ma suna, sa-mi monitorizeze pasii, pulsul etc. pt a ma proteja incerc sa o tin cat mai actualizata iar la achizitie am luat o marca cunoscuta care ar trebui sa fie mai sigura decat ceva no name.
 
google home…imi place sa controlez din el diferite device-uri….cat despre siguranta….incerc ca tot ce e conectat la el sa fie sigur…
 
am o bratara fitness care ma ajuta sa-mi monitorizez sanatatea….e o marca cunoscuta asa incat sper sa n-am probleme de securitate din cauza ei…
 
folosesc un DVR conectat la internet,antivirus Esset
 
Folosesc doar un telefon samsung dar ma ajuta foarte mult la achitat facturi, magazine etc si la numarat pasi, km parcursi cu bicigleta
 
Folosesc un smartwatch ,il utilizez pentru monitorizarea numarului de pasi. Este updatat la zi si sincer nu prea il conectez cu telefonul. II fac update si atat.
 
Folosesc smartband AMAZFIT BAND 5 si o port la mana tot timpul, in loc de ceas, pentru trackuire pasi,monitorizare …si multe altele! Am achizitionat-o la recomandarea unui prieten si dupa ce am analizat informatiile despre ea.Are firmware-ul actualizat la zi(verific des eventuale patch-uri lansate),
 
Folosesc o sonerie inteligentă cu încuietoare inteligentă pe care le controlez direct din telefonul meu mobil
 
Folosesc un smartphone.Sunt atent la brand , siguranță și calitate.
Actulizez firmware-ul,și pachetulul de securitate lansat de producător.
 
Am un ceas smartwatch, am limitat la ce are acces. Daca se cumpara un ceas smartwatch de firma (Samsung) riscul este mai mic, deoarece firmele mari monitorizeaza securitatea dispozitivelor vandute
 
Folosesc un google home mini care ma trezește dimineața, este un partener de dialog, ma aduce în cotidian și am siguranță că îmi oferă informații nevirusate.
 
Folosim bratara fitness si aspirator robot. Robotul este pe port-forward in router. Ambele sunt la versiunea cea mai recenta de firmware(la fel si routerul 🙂 ). Foarte la indemana functia de accesare remote a aspiratorului pentru curatarea casei. Are functia de webcam blocata.
 
Folosesc un laptop si ma ajuta in munca mea de zi cu zi, folosesc programe de antivirus licentiate.
 
Folosesc becuri Philips Hue si o priza inteligenta. Pe viitor am sa imi mai cumpar cu siguranta dispozitive inteligente. Sunt usor de controlat si automatizat pentru sarcini zilnice, castig timp, imi ofera un confort sporit acasa si unele (ca Philips Hue de exemplu) sunt foarte placute vizual. Pe partea de protectie digitala in schimb, momentan ma documentez mai mult. Inafara de a-mi tine toate device-urile updatate, nu am facut mare lucru. Ce-i drept nici nu mi-am luat dispozitive precum Amazon Alexa, unde stiu ca sunt mai vulnerabile din punct de vedere al securitatii.
 
Folosesc camere de securitate inteligente,smartwatch si smart telefon.
 
Folosesc in casa un Google nest hub 2 impreuna cu inca doua boxe google mini la care sunt legate 3 becuri inteligente de la TP-Link. Toate aceste produse fiind de la marci de incredere, nu imi fac griji de gauri de securitate, deoarece si daca apar acestea sunt repede remediate prin update-uri rapide. Atat la produsele Google cat si la cele de la TP-Link am setat update-ul pe modul automat astfel ele sunt la zi mereu cu ultimul firmware din partea producatorului, fiind astfel acoperite toate gaurile de securitate.
 
Singurul dispozitiv smart pe care il folosesc este un smartphone. Ma ajuta sa fiu la curent cu stirile, sa intru in contact rapid cu familia si prietenii si sa-mi indeplinesc atributiile la job. In ceea ce priveste securitatea sa, nu accesez site-uri dubioase si imi schimb parolele frecvent.
 
Folosesc un smartphone si un smartwatch. Ambele ma ajuta in a fi conectata cu cei din jur, cu familia, prietenii și colegii de serviciu. În ceea ce priveste securitatea, fac update de fiecare data cand apare solicitarea.
 
Smartwatchul pt a vedea ritmul cardiac si a numara pasii efectuati zilnic!
 
Camera de supraveghere cu firmware-ul la cea mai noua versiune
 
Folosesc un smartwatch cu ultima versiune a producătorului. In general Nu instalez aplicații neverificate…
 
Camera de supraveghere, actualizata la zi – o folosesc de cativa ani si nu am avut probleme… sau eu nu stiu 🙂
 
Folosesc Philips HUE, Google Home Hub pentru Google Asistent, prize smart pe care le protejez cu routere de tip mesh de la Netgear tinut actualizate in mod regulat
 
Smartphone cu soft actualizat si o suita antivirus; comunic in siguranta cu cine doresc
 
Camera de supraveghere cu actualizari la zi si parola complexa si o conexiune prin VPN, ma ajuta sa fiu mai relaxat cand sunt plecat de acasa.
 
Smartphone cu soft actualizat si antivirus; bun la comunicarea in siguranta cu cine doresc, in orice situatie si nu numai…
 
Folosesc un laptop Windows 10,actualizarea o fac de fiecare data cand sunt notificata si am un antivirus cu licenta, cumparat,de care sunt multumita.Folosesc acelasi antivirus de cativa ani si nu am avut probleme pana acum.
 
Folosesc camere de securitate inteligente care ma ajuta sa monitorizez in permanenta locuinta, pe care le-am ales de la un brand cunoscut si le-am actualizat firmware-ul.
 
Buna ziua, eu folosesc telefonul smartphone pentru monitorizarea si localizarea nepoatei, ii fac update la zi, pentru a ma proteja de malware si phishing nu deschid atasamente sau link-uri din mesaje nesolicitate, fie ca ajung via email, SMS sau prin alte medii informatice.
 
Dispozitivul care-l folosesc este un DVR conectat la internet, cu firmware-ul actualizat la zi si ‘filtrat’ cu antivirusul ESET.
 
Singurul dispozitiv inteligent din casa in afara de smartphone este un smartwatch. Mă ajută să îmi număr pașii, vad vremea direct pe smartwatch, traseul pe unde am mers etc. Am actualizare la ultimul firmware, și cam atât.
 
UN SMARTWATCH CE MA AJUTA SA IMI MENTIN CALORIILE IN NIVELE NORMALE!
 
Salut! Eu ma folosesc de un smartwatch. Era el mai nou sosit pe scena, dar inca il port cu drag. L-as schimba insa cu varianta mai noua caci la un update de acum un an, mi-a “inghesuit” afisajul cadranului si chiar si cu factory reset nu si-a mai revenit.
Chiar si smartwatch-urile de top pot avea lacune, indiferent de update-uri. Mai putin de securitate insa, dar nu se stie… Recomand din cand in cand un reset si o reinstalare. Se recomanda asta chiar si la Smart Tv-uri am auzit…
Ca sa fiu protejat…n-am multe ce sa fac decat sa il tin actualizat si sa fie in sine ceasul de o firma cunoscuta din Top 3 sau Top 5 macar. Daca as avea posibilitatea sa platesc cu ceasul, n-as tine deloc pornit constant acel NFC caci…cine stie!
 
Folodesc un smartwatch si un telefon. Ma ajuta la informatiile zilnice , la plati facturi
 
Folosim sonerie ,camera de supraveghere,smartwach și GPS. Ne-am asigurat ca producătorul a securizat corespunzător serverele și nu a lăsat nicio portiță de intrare. Ne asigurăm că aceste dispozitive sunt cunoscute în mare parte si investim cu cap acum,sa nu suferim mai târziu.
 
Smartwatch si smartphone folosesc ca si dispozitive inteligente. Firmwareul actualizat si antivirusul cu licenta sunt metodele mele de a proteja aceste dispozitive.
 
Folosesc o bratara smart care imi monitorizeaza ritmul cardiac si pasii!
 
Folosesc un ceas tracker fitness care ma ajuta sa imi monitorizez numarul de pasi, distantele parcurse dar si pulsul, ceea ce e foarte util mai ales atunci cand merg la sală, iar acasa am o boxa si intrerupatoare inteligente care le pot monitoriza si regla si cu alexa
 
Folosesc un smartwatch care mă ajută să îmi monitorizez activitățile fizice, caloriile consumate,
ritmul cardiac, tensiune arterială, nivelul de oxigen din sânge, dar și calitatea somnului. L-am cumpărat de la un brand cunoscut și îi fac update-uri oricând este nevoie.
 
Folosesc o bratara ftness cu actualizari la zi si aplicatia producatorului. Ma ajuta sa mi monitorizez starea de sanatate.
 
Folosesc un Huawei Watch Fit,pentru a îmi monitoriza ritmul cardiac,consumul de calorii.Imi înregistrează pasii și ma ajuta sa fiu în forma cu ajutorul celor 12 exerciții fizice animate pe care le deține.Il folosesc și ca asistent personal .Îi actualizez de câte ori este nevoie pentru a fi în siguranta
 
Smartul fetitei este foarte important pentru noi, sa stim pe unde este cea mica, actualizam softul de cate ori apare..
 
Camera de supraveghere inteligenta pentru a vedea ce se intampla cand nu sunt acasa, firmware-ul actualizat la zi si parole complexe
 
Folosesc un Smartwatch Huawei Watch GT 2e, care imi usureaza lucrul pe telefon prin previzualizarea mesajelor si apelurilor, si care imi monitorizeaza activitatile fizice. Este un brand destul de cunoscut, asa ca ofera din start un grad mai ridicat de siguranta
 
Bună, printre altele, am o boxă inteligentă cu control vocal. Îmi este utilă că la solicitare îmi spune prognoza meteo, porneşte televizorul, pune muzică, etc. Ca să mă asigur de protecție digitală am analizat multe recenzii despre produs şi am ales un brand cunoscut şi bine-nțeles de fiecare dată când apare o versiune nouă de firmware, o actualizez. În rest, mă bazez pe faptul că nu are nimeni interes să pună stăpânire pe ea (deocamdată).
 
Folosesc Smartphone-ul, o bratare de fitness si un cantar “inteligent”. Ele ma ajuta sa-mi tin oarecum reglat, regimul, actiunile, caloriile etc. Comunica prin Bluetooth, si atata timp cat nu se pot conecta la internet (nu vorbim de smartphone), nu prea are treaba protectia, deoarece datele sunt in siguranta. Daca as folosi un Ledger pentru wallet, probabil m-as teme, dar stiu ca datele sunt encriptate, si neavand cheia aceea, nu pot face nimic cu wallet-ul meu, chiar daca imi “fura datele”.
 
Utilizez un smartphone si un smartwatch conectate intre ele. Ma ajuta in activitatea zilnica la locul de munca si folosesc update-ul de la producator de fiecare data cand sunt notificata.
 
Ce dispozitive inteligente folosiți?
– folosesc in primul rand un antivirus Bidefender de vreo 10 ani
– folosesc Router Tri-band Wi-Fi 6 Xiaomi Mi AX9000 impreuna cu 9 sisteme mesh tot xiaomi care sunt imperecheate in toata casa
– cel mai nou dispozitiv este un robot de aspirare tot de la xiaomi, e un baiat bun!
cum vă ajută ele?
– bidefender ma ajuta sa imi protejez reteaua de internet, etc
– Routerul Mi AX9000 ma ajuta sa am cea mai stabila, puternica retea de internet.
– aspiratorul ma ajuta sa imi faca curat de 2-3 ori pe saptamana dar sa si spele in locul meu
cum vă asigurați că sunteți protejat digital când le utilizați?
– fiecare dispozitiv fiind legat la retea si imiplicit la antivirus sunt anuntat din timp cand se intampla ceva.
 
– Ce dispozitive inteligente folosiți?
Folosesc Google Nest cu ajutorul caruia controlez vocal mai multe aparate din cadrul locuintei(xiaomi mi mop, lumini, masina de spalat, priza si televizoare).
– Cum vă asigurați că sunteți protejat digital când le utilizați?
Dispozitivele sunt vizibile doar in cadrul aplicatiei Google home.
 
Folosesc o sonerie inteligenta care are o camera incorporata, care imi este de real folos, insa inainte de a o achizitiona m-am interesat cat de mult am putut despre eventualele sale vulnerabilitati, este de la o firma cunoscuta si in momentele in care nu am nevoie sa o folosesc ii opresc accesul la internet. Pe langa asta, mai folosesc momentan doar o priza inteligenta si cateva becuri smart, produse mai putin susceptibile la vulnerabilitati de securitate, insa alese atent si ele inainte de achizitionare.
 
Utilizez doar un smartphone si un laptop, smartphone-ul pentru a fi mereu conectata la lumea online, indiferent unde ma aflu, iar laptopul pentru mici momente de relaxare la diverse joculete online, cand sunt acasa. Am grija mereu ce accesez, sunt atenta la avertismentele primite de la dispozitive, diverse notificari sau pop-uri, incercand sa discern daca sunt autentice sau inselatoare si folosesc antivirus.
 
In casa noastra suntem mari fani tech si avem de la mic la mare bratari fitness, pe care le purtam zi si noapte insa avem grija ca datele pe care le folosim sa fie mai putin “sensibile”, actualizam mereu dispozitivele la ultimele firmware-uri si incercam pe cat de posibil sa fim vigilenti unde folosim anumite aplicatii precum Google Pay 🙂
 
Camere de securitate inteligente de la TP Link pentru monitorizarea proprietatii. Fac toate update-urile de securitate necesare si utilizez parole complexe.
Smartwatch Huawei pentru monitorizare activitate fizica. Si in acest caz, update-urile reprezinta modalitatea principala de securizare a dispozitivului.
 
Eu folosesc un fitness tracker care imi monitorizeaza exercitiile si pulsul si o periuta de dinti smart care imi oferta tips and tricks despre un periaj corect. Dispozitivele sunt branduri recunoscute si aplicatiile aferente sunt originale. Incerc sa le mentin la zi cu toate updateurile disponibile.
 
Laptop si smartphone . Folosesc antivirus
 
Folosesc doar un smartphone si un laptop, smartphone-ul pentru a fi mereu conectata la lumea online, indiferent unde ma aflu, iar laptopul pentru mici momente de relaxare. Am grija mereu ce accesez, sunt atenta la avertismentele primite de la dispozitive, diverse notificari sau pop-uri, incercand sa discern daca sunt autentice sau inselatoare si folosesc antivirus.
 
Ce dispozitive inteligente folosiți, cum vă ajută ele și cum vă asigurați că sunteți protejat digital când le utilizați?
Fiind pasionat de tehnologie si de tot ce apare nou pe piata am si eu cateva dispozitive pe care le folosesc zilnic. Smartphone, bineinteles pentru ca efectuez apeluri, browsing, social media si mail. Tableta pentru ca mie mai comod sa scriu articole decat de pe telefon, seriale si prea putin jocuri. De asemenea un notebook pe care lucrez mai amanuntit toate cele enumerate mai sus + editari si cele necesare. Nu as zice ca sunt un guru, dar poate putin peste media unui utilizator obsinuit, sigur sunt. De ce ? Pentru ca dau importanta securității de pe internet si nu trec cu vederea peste acest lucru. Pot gestiona cu usurinta diverse momeli si scam-uri de pe anumite site-uri rau intentionate, ofer doar anumite date si conturi la inregistrare pe diverse site-uri si imi aleg parole stabile. Utilizez si am utilizat de-a lungul timpului doar dispozitive inteligente in general de la brand-uri cunoscute. Din 2010 sunt abonat la Eset iar pe tableta si pe telefon am instalat aplicatia Eset Mobile Security care isi face treaba de minune. Ca blogger, ma ajuta foarte mult sa stiu ca am un astfel de “inger pazitor” care tacut acolo isi face treaba foarte bine si astfel nu sunt vulnerabil cand navighez pe internet.
Lumea ar trebui sa isi dea seama ca protectia datelor si atacurile cibernetice chiar exista si oricand poti fi chiar tu “victima”.
O aplicatie de acest fel e recomandata, iti poate salva informațiile si datele, iar tu nu vei avea griji in privinta protectiei.
 
FOLOSESC SONERIE INTELIGENTA SI CAMERE DE SECURITATE INTELIGENTE
 
Bună ziua….informațiile mele sunt cele ce le-am notificat pe telefon …restul mă informează copii căci eu un părinte la 2 copii minori știu atât SA LE OFER CE AU NEVOIE ȘI SĂI FAC FERICIȚI….DE MINE NU AM TIMP
 
Folosesc camere de securitate inteligente pentru supravegherea casei și am grija sa fie mereu updatate la cea mai noua versiune și protejate cu un antivirus puternic.
 
Folosesc telefonul mobil si un smartwatch. Inainte de o achizitie verific review-uri, posibile probleme de soft, studiez brandurile mai cunoscute. Ma ajuta sa am viata mai bina organizata cu mai putine batai de cap
 
Folosesc Smart-phone, Smart watch și Smart TV.
Smart watch ul ma ajuta cel mai mult la monitorizarea bătăilor inimii și ma face sa ma simt in siguranța știind in orice moment pulsul meu.
Pentru a ma simți in siguranța achiziționez produse doar de la selleri autorizați și numai Branduri de încredere cu renume
 
Folosesc termostat Nest, la usa am sonerie cu camera Nest, temporizatoare pentru sistemul de irigatii din curte, si pun la cale sa instalez intrerupatoare inteligente in toata casa, ca ma dispera copilul cu aprinsul luminilor peste tot si lasate aprinse cu orele. Nu actualizez frecvent decat software-ul de la Nest-uri, sistemul de irigatii chiar nu ma ingrijoreaza.
 
Salutare, salutare!
Eu folosesc un smartphone, firmware-ul actualizat, ma ajuta foarte mult , in activitatile zilnice. Am grija ce site-uri accesez, un antivirus bun si precautie in toate.
 
Folosesc camere de securitate inteligente
 
Facem astăzi tragerea la sorți pentru concursul ESET. Sunt 97 de comentarii valabile aici și 46 de comentarii pe Facebook. Să aflăm cine este câștigătorul cu ajutorul random.org.
Câștigătorul este autorul comentariului nr. 7. Ariton Mihaela. Felicitări!
Vă așteptăm la următoarele concursuri!
https://imgur.com/a/S8gVbub
Gata și înregistrarea:
https://www.youtube.com/watch?v=OfTmEBzxSX8