Dispozitivele Internet of Things (IoT) sunt cool și ne fac viața mai ușoară, însă gadgeturile pe care le alegem sunt oare sigure? Încercăm să răspundem la întrebare cu ajutorul ESET. Și puteți câștiga și un premiu interesant dacă sunteți atenți la ceea ce ați citit.

Update: Câștigătorul este autorul comentariului nr. 7. Ariton Mihaela. Felicitări!
Vă așteptăm la următoarele concursuri!

View post on imgur.com

Gata și înregistrarea:

concurs eset computerblog3Cum alegeți dispozitivele inteligente IoT astfel încât să nu fiți vulnerabili la atacurile cibernetice

În încercarea de a ne face viața mai simplă, ne bazăm din ce în ce mai mult pe dispozitivele noastre conectate. Pe măsură ce dispozitivele inteligente și cele din gama Internet of Things (IoT) devin mai ieftine și mai accesibile, este tot mai ușor să le includem în viața noastră de zi cu zi. Însă în graba de a ne achiziționa noi dispozitive inteligente IoT nu ar trebui să pierdem din vedere confidențialitatea și securitatea datelor noastre.

Răspândirea tot mai accelerată a acestor dispozitive vine de asemenea cu diferite riscuri de securitate, deoarece astfel de gadgeturi și instrumente precum porți și uși inteligente, camere de supraveghere, ceasuri smart sau altele asemenea, oferă o multitudine de funcționalități pentru controlarea diferitelor aspecte banale ale vieții cotidiene, precum închiderea ușii de la intrare și oprirea aparatelor din casa dvs. de la distanță. Totuși, dacă acestea nu sunt securizate corespunzător, ele ne pot încălca foarte ușor confidențialitatea și pot fi folosite ca noi căi de atac de către infractorii cibernetici.

Deci, ce măsuri puteți lua pentru a asigura securitatea dispozitivelor conectate la internet și pentru a atenua șansele de a cădea victimă unui atac cibernetic?

Iată câteva sfaturi care pot reduce atacurile cibernetice asupra dispozitivelor dvs. IoT:

  • Analizați bine opțiunile înainte de a face o achiziție, evaluați recenziile utilizatorilor și verificați dacă brandul este de încredere. Căutați pe Google numele mărcii și chiar numele modelului, asociate cu termeni precum „vulnerabilitate”. Dacă au existat probleme de securitate, verificați dacă acestea au fost rezolvate și nu mai afectează dispozitivul;
  • Nu optați pentru dispozitive ale unor branduri mai puțin cunoscute, în special dacă nu puteți verifica modul în care securizează datele colectate sau unde sunt acestea încărcate;
  • După ce achiziționați un dispozitiv, actualizați întotdeauna firmware-ul la cea mai nouă versiune posibilă. Dacă furnizorul lansează un patch, instalați-l imediat, deoarece acestea sunt de obicei orientate către siguranța dispozitivului. În caz contrar, hackerii pot exploata vulnerabilitățile găsite pentru a vă accesa sau manipula dispozitivele, lucru care poate fi împiedicat de menținerea dispozitivului actualizat la zi;

Prin utilizarea acestor trei pași de bază simpli se va reduce considerabil capacitatea unui hacker de a utiliza dispozitivul dvs. IoT pentru un atac informatic.

Dacă doriți să descoperiți mai multe detalii despre dispozitivele IoT și cele mai bune moduri de a vă asigura că cele pe care le achiziționați sunt sigure și nu vor fi compromise, vă invit să accesați articolul de pe blogul ESET. Pentru sfaturi de securitate permanente vă puteți abona aici.

ÎNTREBARE CONCURS:
– Ce dispozitive inteligente folosiți, cum vă ajută ele și cum vă asigurați că sunteți protejat digital când le utilizați?

Află răspunsul în articolul de pe blogul ESET:
https://blog.eset.ro/gaming/iot/dispozitivele-iot-sunt-cool-dar-sunt-ele-sigure/

Se pot da răspunsuri și pe blog, dar și pe Facebook pe pagina unde este publicat articolul.

Concursul este activ până pe 10 iunie 2022.

PREMIU:
Smartwatch Samsung Galaxy Watch 4 SM-R875, brățara de cauciuc, 44mm, LTE, Rezistent la apă și praf (Verde)