UPDATE: concursul s-a încheiat. Câștigătorul este autorul comentariului nr. 24. Felicitări! Încarc imediat și tragerea la sorți.Phishing-ul este o formă de infracțiune prin care se încearcă obținerea unor date confidențiale, precum datele de conectare la aplicații de tip bancar sau informații referitoare la carduri de credit, prin impersonarea unei persoane sau a entități. Canalele cele mai des folosite pentru derularea unor campanii de phishing sunt rețelele de social media, e-mail, telefon, mesaje de tip SMS. Datele obținute în urma acestui proces, pot fi folosite mai departe de către infractorii cibernetici pentru a efectua tranzacții în contul clientului.

concurs ESET

Mesaje phishing convingătoare

Ne vom concentra în acest articol pe mesajele phishing intrate în căsuța poștală, întrucât sunt foarte frecvente în rândul utilizatorilor. Există câteva indicii care vă pot ajuta să deosebiți mesajele reale de cele false, care au ca scop subtilizarea datelor dvs. personale:

  • Crearea unui fals sentiment de urgență: victima este îndemnată, de regulă, să facă o acțiune urgentă, pentru a nu avea mult timp de gândire (revendicarea unui premiu, achitarea unei taxe/amenzi, etc)
  • Domenii de e-mail suspecte: deseori, domeniul e-mailului destinatarului nu pare să se potrivească cu entitatea impersonată. Mai pot da de bănuit și greșelile ortografice la nivel de domeniu, întrucât atacatorii recurg deseori la interschimbări între litere și cifre care arată similar (exemplu: o și 0)
  • Erori ortografice și gramaticale: întrucât multe dintre mesajele trimise sunt traduse din alte limbi, este des întâlnit ca mesajele de tip phishing să conțină multe erori atât în conținutul e-mailului, cât și în subiect
  • Link-uri și atașamente suspecte: acestea conțin deseori amenințări malware, motiv pentru care ar fi bine să nu fie deschise fără o scanare antivirus în prealabil. Pentru verificarea link-urilor, este indicat să plasați cursor-ul mouse-ului peste link, pentru a vedea dacă sunteți într-adevăr trimis către site-ul corect.

Dacă vreți să citiți mai multe despre subiect, vă invit să accesați blogul ESET, unde găsiți sfaturi pentru a vă proteja de atacurilor de tip phishing și chiar, separat, un test Google, care vă ajută să vedeți cât de ușor puteți depista un e-mail phishing.

ESET, unul dintre furnizorii de soluții antivirus și anti-malware lider la nivel global, propune din nou un concurs interesant prin care încearcă să crească conștientizarea despre virușii întâlniți în viața de zi cu zi.

Concurs ESET

Pentru a putea participa la concurs trebuie să lăsați un comentariu mai jos sau pe pagina Facebook Computerblog la articolul acesta, răspunzând la întrebarea:

– V-ați confruntat vreodată cu e-mailuri de tip phishing, foarte convingătoare, care vă îndemnau să dezvăluiți date cu caracter sensibil? Dacă da, care au fost indiciile care v-au ajutat să vă dați seama, la limită, că nu aveți de-a face cu un e-mail venit de la o sursă legitimă?

Premiu:

Boxa portabilă 2.1 Tronsmart Element Mega Pro 60W – NFC, Bluetooth 5, IPX5 Dust & Spash-Proof, asistent vocal, panou tactil, 10 ore autonomie (10.400mAh – inbuild USB-A power bank).

Concursul este activ până pe 5 noiembrie, ora 23:59. Tragerea la sorți va fi luni, pe 8 noiembrie.