O să fac o serie de articole despre echipamentele UPS, o comparație între consumuri în stand-by, măsurate pe echipametele a cinci mari producători. Să vă explic de ce. Dispozitivele UPS (Uninterruptible power supply) au devenit indispensabile pentru companii, pentru a susține echipamentele precum serverele în timpul întreruperii curentului și pentru a proteja datele companiei în cazul unor defecte din rețeaua electrică care ar putea afecta grav calculatoarele. Dar cu siguranță echipamentele UPS au un cost și nu, nu este vorba de costul de achiziție.
ups via Dreamstime.com

Acesta este primul articol din serie, o să am încă serii de comparații săptămânile viitoare.

Producătorii se întrec în specificații, dotări, mufe și asigurări privind fiabilitatea. Dar adevăratul cost al echipamentelor UPS este dat de consumul de energie în stand-by, care poate deveni la nivel anual o factură foarte mare. Pentru că firmele care au nevoie mare de UPS au sute de echipamente, care stau în priză tot timpul anului. Așa că acest consum adaugă sute de euro la facturile de curent electric. Pentru a testa consumul de energie al echipamentelor am luat legătura cu producătorii de echipamente și am efectuat o serie de teste cu dispozitivele noastre de măsurare.

Voltcraft 3000
Voltcraft 3000

Teste și rezultate

Am folosit pentru testare un singur dispozitiv , un Voltcraft EnergyCount 3000, gadget care poate fi folosit de oricine pentru a măsura dispozitvele din casă care consumă energie electrică și vă cresc facturile la Enel. Are două componente, una care se introduce în priză, înainte de cablul aparatului de măsurat, iar a doua, o telecomandă, permite măsurarea consumului în Watt, face și o estimare de cost, dar nu cred că este bazată pe prețul real din România. Un astfel de gadget costă 210 lei și îl puteți găsi pe e-acumulatori.ro. Cu el am măsurat cele aproape 25 de produse testate pentru acest articol.

Cel mai mare consum l-am găsit la un dispozitiv business cu o putere de 165.7 watt, dacă estimăm consumul real ar fi de aproximativ 4KWh. Spre comparație, un laptop consumă 0.033 KWh, un computer desktop cam 0.11 KWh, un aspirator de 2200W consumă 2KWh (și tocmai au fost interzise în UE tocmai pentru consum). La nivel lunar ar fi 120KWh, sub nivelul de consum al frigiderului, dar o sumă destul de mare pentru companiile mici. Cel mai eficient UPS avea putere 11W, dar este dintr-o altă clasă și cu alte caracteristici tehnice, de aceea o comparație reală se poate face doar între produse relativ similare, din clase similare.

Am să încep cu o zonă unde sunt diferențe mari între produse. Pe zona de 2kVA, echipamentele sunt în general pentru companii care au servere care trebuie să funcționeze 24/7, deci sunt vitale, iar UPS-ul stă conectat non-stop, deci consumul în stand-by este relevant. Am descoperit consumuri de la 41.4W la 143.2 W, adică peste triplu. Cu alte cuvinte o companie ar putea economisi serios la nivel anual, iar diferența de preț între produse nu este mare.

Încep cu prima firmă la care am fost la testare, Legrand. Pe zona 2000VA, compania ne-a arătat un model Daker DK, un UPS online cu dublă conversie, care se poate monta tower sau în rack. Este un produs premium, cu un preț relativ mare. Puterea lui a fost de 73.6W în teste, iar pe parcurs ce se încărca a scăzut la 72, probabil ajunge la 60W cu bateria 100%.

Un model relativ comparabil de la Eaton este 5PX2200, doar că are 2.200VA. Prețul este similar, iar consumul înregistrat a fost 101.9W și s-a redus pe parcursul testului la 101.0W. Mergem mai departe cu analiza și trecem la un produs competitiv, al firmei franco-italiene Socomec, mai precis NPR-2000-MT. Este un model mai accesibil decât primele două, în zona 2KVA, iar consumul său a fost 115.2W, la prima testare și a coborât la 96.3W pe măsură ce bateria s-a încărcat complet. În fine, tot un produs similar, pe 2000VA, este Cyber Power OLS2000E, care este tower, iar consumul său înregistrat a fost de 63.3W când încărca și 41.4W cu bateria 100%. Cu alte cuvinte are un consum cu 50% sub produsele rivale, o reducere care se va simți la buget. De la APC în zona asta ar fi produsul OM9989 001, pe care îl am în poze, dar nu l-am găsit online. Are un consum de 143,2W, de care vă spuneam mai sus, iar după o perioadă de încărcare s-a redus la 141W.

Revin cu celelalte miercurea viitoare.

 

Galerie foto